Test drive BMW 320d xDrive Touring – Un punct de referință în segmentul break-urilor de familie

Autor: Marius Vișan 09 ian. 2020 Test drive

Îți dai seama că ceva este în „neregulă” cu piața auto pentru mașinile break nu sunt apreciate la adevăratul lor potențial. Mașinile combi au fost întotdeauna printre cele mai elegante, iar noul BMW Seria 3 Touring nu face excepție.

Touring există dinainte de SUV

Bine, este puțin cam exagerat subtitlul, dar când ai la test o mașină atât de frumoasă e greu să te abții. Revenind la modelul Touring, amintim că primul derivat break dintr-un BMW Seria 3 a apărut pe piață în 1988. Era o perioadă foarte diferită de cea cu care ne confruntăm în prezent. Pe atunci SUV-urile nu erau atât de populare, iar versiunile combi erau singurele opțiuni de a avea o mașină mai spațioasă la interior. Astăzi, majoritatea clienților aprecieză mai mult SUV-urile, achiziționarea unui sedan tradițional sau a unui break fiind o alegere oarecum contra curenului.

GALERIE FOTO

BMW 320d xDrive Touring

Am condus BMW 320d xDrive Touring cu pachet M Sport

Această a șaptea generație Seria 3 Touring include toate îmbunătățirile pe care le-a primit și varianta sedan, inclusiv platforma. Lungimea a crescut ușor față de versiunea precedentă, ceea ce înseamnă că volumul interiorului a fost una din preocupările germanilor. De asemenea, BMW a favorizat designul exterior prin retușarea exclusivă a părții din spate. Seria 3 Touring își păstrează atitudinea atletică marcată de o gardă joasă la sol precum și o cădere blândă a acoperișului. Acest lucru este cu atât mai evident în această versiune de test cu finisaj M Sport echipat cu jante de 18 inci.

BMW 320d xDrive Touring

Proporțiile sunt echilibrate, astfel încât acest Seria 3 Touring își păstrează aerul sport. Modificările estetice asemănătoare cu ale modelului sedan se observă în partea din față, acum compusă dintr-o grilă mărită, precum și din farurile LED disponibile standard. Farurile LED cu funcţii extinse precum Laserlight pentru fază lungă cu efect antiorbire, cu o rază de 500 de metri, sunt disponibile ca opţiune.

BMW 320d xDrive Touring

Scaunele au primit și ele un design nou, dar îmbunătăţesc și nivelul de confort mai ales pe distanţe lungi. În interior cabina este neschimbată față de cea a berlinei, ceea ce înseamnă că primește un pachet de instrumente digitale clare și versatile, și cel mai nou sistem de infotainment iDrive cu o interfață simplu de utilizat.

BMW 320d xDrive Touring

Materiale de calitate ca la orice BMW

În ceea ce privește calitatea materialelor situația rămâne impecabilă ca la orice BMW. Modelul beneficiază de un finisaj foarte îngrijit care combină sportivitatea cu eleganța. Calitatea materialelor se răsfrânge și asupra insonorizării, care este foarte bună chiar şi la viteze de autostradă.

În faţă, habitaclul nu se deosebeşte cu nimic de un Seria 3 sedan, dar lucrurile se schimbă abia după ce te-ai urcat pe bancheta din spate. Acolo, spaţiul pentru genunchi, cap şi coate se prezintă generos, călătătoriile pe distanțe lungi nefiind o problemă nici chiar pentru trei pasageri adulți.

Portbagajul are o capacitate care variază între 500 și 1.510 litri, în funcție de cum este aranjată bancheta din spate. O invenție ingenioasă pe care o aduce modelul sunt aceste șine, a căror parte centrală din cauciuc se umflă odată cu închiderea portbagajului, astfel încât bagajul să nu alunece în timpul deplasarii.

BMW 320d xDrive Touring

Seria 3 Touring se parchează singur

Parking Assistant este unul dintre cele mai simple sisteme care ajută la parcare. Tot ce trebuie să facă șoferul este să apese butonul P aflat pe consola centală atunci când intră în parcare. Senzorii încep să scaneze, iar când sistemul găsește un loc de parcare o alertă apare pe ecran. Șoferul trebuie doar să confirme, apoi își poate lua mâinile de pe volan, și piciorul de pe pedala de frână, iar mașina face toată treaba. Gama sa de funcţii include și asistentul la marşarier, care direcționează mașina pe distanţe de până la 50 de metri pe exact acelaşi traseu pe care l-a parcurs înainte.

BMW 320d xDrive Touring

Conducerea este, fără îndoială, unul dintre aspectele cu care break-urile punctează multe avantaje în comparație cu SUV-urile, resimțită în special de cei care apreciază plăcerea de a conduce. Poziția de condus este foarte joasă, iar spațiul pentru picioare este suficient pentru a sta cu ele aproape întinse.

Probabil una dintre cele mai bune configuraţii pe care o poate comanda un client este oferită de versiunea 320d xDrive, regăsită pe modelul de test. Am avut la dispoziție un motor diesel de 2 litri combinat cu o transmisie Steptronic cu opt trepte. Rapoartele sunt schimbate lin, iar felul în care evoluează cutia de viteze se vede și la consum. După porţiuni de autostradă şi aglomeraţie prin oraş, consumul mixt s-a situat undeva la 6,0 liti la suta de km. Motorul diesel rămâne un reper atât din punct de vedere al performanței, cât și al economiei.

Această versiune cu tracțiune integrală pare să fi pierdut un pic de agilitate. Nimic de deplâns, însă, în ceea ce privește amortizarea, suspensia DirectDrive oferind un bun compromis între confort și fermitate. Direcția păstrează claritatea feedback-ului iar ţinuta de drum este fără cusur.

Concluzii

Această nouă generație BMW Seria 3 Touring păstrează multe avantaje, ceea ce îl face unul dintre punctele de referință din segmentul break-urilor de familie, dar și o alternativă interesantă pentru SUV-uri. La interior oferă o calitate ireproșabilă a finisajului, demnă de stema afișată pe capotă, iar calitățile dinamice ale mașinii păstrează plăcerea de a conduce.

BMW 320d xDrive Touring

Fișă tehnică BMW 320d xDrive Touring

Preț de start – 45.101 de euro TVA inclus

Preț mașină testată – 70.864 de euro TVA inclus

Motor capacitate – 1995 cm3, cu patru cilindri

Cutie de viteze – automată cu 8 rapoarte

Combustibil – diesel

Putere  – 140 kW (190 CP)

Lungime – 4.709 mm

Lăţime – 1.827 mm

Înălţime – 1.440 mm

Ampatament – 2.851 mm,

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide