Mitsubishi Pajero SWB 3.2 Di-D – Test în RO

Autor: Dragoş Băltăţeanu 18 aug. 2008 Test drive

Mitsubishi Pajero şi-a început existenţa sub forma unui concept prezentat la Salonul Auto de la Tokyo din 1973. Primul model de serie intra însă în fabricaţie în 1982. Un an mai târziu, Pajero debuta în faimoasa cursă prin deşert numită la acea vreme Paris-Dakar. În Africa, Pajero şi-a creat un adevărat renume, reuşind să câştige competiţia de 12 ori.

Prima generaţie a modelului s-a aflat pe piaţă între 1982 şi 1990. Varianta pătrăţoasă a fost înlocuită de a doua generaţie, lansată în anul 1991. A urmat a treia generaţie, lansată în 1999, iar actualul model a văzut lumina zilei în 2006.

Cu patru generaţii şi 26 de ani de viaţă, Mitsubishi Pajero este un model respectabil. Interesant este că a patra generaţie nu arată foarte diferit de cea de dinaintea sa. Cel puţin vizual. Mitsubishi a decis că nu vrea să schimbe prea multe lucruri după ce a constatat că 70% dintre clienţii de Pajero îi sunt loiali. Aceştia nu intenţionează să schimbe modelul decât cu o versiune mai nouă şi în nici un caz cu un model de la concurenţă.

În ceea ce priveşte motorizările, Pajero ne-a obişnuit cu un turbodiesel de 3,2 litri ce dezvoltă 160 CP. Asociat cu o cutie de viteze automată, ca în cazul automobilului de test, propulsorul mai câştigă 10 CP, ajungând la 170. Ca alternativă, se poate opta pentru un motor pe benzină V6 de 3,8 litri ce dezvoltă 250 CP.

La fel ca la orice automobil offroad, poziţia de condus este înaltă, dar acest fapt asigură o bună vizibilitate asupra traficului. Portierele sunt ample la versiunea cu trei uşi, iar pentru accesul la portbagaj, Mitsubishi a păstrat soluţia portierei cu deschidere în lateral. Modelul testat era finisat la interior cu inserţii de lemn. Nu chiar pe gustul nostru, dar lucrările sunt de calitate, iar indicatoarele de bord sunt bine plasate. Am apreciat în mod special sistemul audio dotat cu touchscreen şi harddisk de 30 GB. În partea superioară a consolei este amplasat un display multifuncţional, care afişează informaţii de la computerul de bord şi busolă, dar şi temperatura exterioară.

La drum, Pajero nu se dezminte. Pe şosea, se descurcă mai mult decât decent, cuplul motor de 378 Nm făcându-şi simţită prezenţa mai ales la depăşiri. În viraje, caroseria se înclină, fapt perfect normal pentru un automobil de acest tip. Tracţiunea integrală este cuplabilă şi în mers, prin intermediul unui levier amplasat lângă schimbătorul de viteze. În modul normal, motorul transmite puterea roţilor din spate. Când şoseaua devine udă sau când atacăm un drum de macadam, se recomandă cuplarea tracţiunii integrale.

În plus, cutia de transfer mai asigură două moduri pentru situaţii dificile în offroad. Primul blochează diferenţialul central, iar al doilea cuplează raportul scurt în cutia de transfer. Pentru situaţii extreme, se poate bloca şi diferenţialul spate, prin intermediul unui buton amplasat în bord.
Astfel dotat, Pajero poate aborda pante de 35 de grade, vaduri de apă de până la 700 mm adâncime şi înclinaţii laterale de 45 de grade. Unghiurile de atac şi degajare sunt de 36,7, respectiv 34,8 grade.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide