Peugeot Rifter 1.5 Blue HDI GT Line – O alternativă interesantă pentru familişti şi nu numai – GALERIE FOTO

Autor: Vlad MIRONESCU 02 aug. 2019 Test drive

Peugeot Rifter este o opţiune interesantă pentru cei care au nevoie de o maşină de transport persoane, însă poate fi la fel de bine o maşină potrivită pentru o familie cu cel puţin doi copii. Spre deosebire de vărul său Combo de la Opel, Peugeot a dotat Rifter cu protecţii laterale din plastic care îi dau un aer mai aventuros.

Noi am testat versiunea de top Peugeot Rifter GT Line, echipată cu cel mai puternic diesel – 1,5 litri BlueHDI de 130 CP.

Foto: Mihai Pop / ProMotor

Atuu-rile lui Rifter sunt la clare: ampatament mare, acces rapid pe bancheta din spate, portbagaj imens şi motor diesel capabil.

Exterior cu tentă off-road

Exteriorul a primit un aspect cu tentă de off-road, însă tracţiune integrală nu este disponibilă nici măcar contra cost. Cu toate acestea, mai ales în oraş, nişte protecţii de plastic suplimentare nu strică niciodată. În plus, acestea îi dau modelului Peugeot un aer de maşină de familie. În trecut, Rifter era clar un model utilitar, însă noua generaţie a făcut pasul spre clienţii persoane fizice.

În versiunea GT Line, Rifter vine cu lumini de zi cu LED şi Follow me home, jante de aliaj pe 17 inchi şi grilă frontală cromată, plus multe accente negre. Proiectoarele au funcţie de cornering. Noi am avut pachetul opţional care vine cu jante de 16 inchi, sistemul Grip Control cu 5 moduri de condus şi asistenţă la coborârea în pantă.

Foto: Mihai Pop / ProMotor

Peugeot Rifter nu este foarte lung (4,4 metri) sau lat (2,1 metri), însă oferă un ampatament de aproape 2.800 de mm datorită acoperişului înalt. Cinci pasageri au loc berechet pe scaunele moi, însă Rifter poate transporta până la 7 persoane prin adăugarea a două locuri pliabile şi detaşabile pe rândul trei. Opţiunea costă vreo 700 de euro, dar în acel moment Rifter îşi arată cu adevărat utilitatea. Mi-a plăcut că scutul metalic costă doar 77 de euro în plus – orice maşină are nevoie de aşa ceva.

Totodată, avem 4 zone mari de depozitare cu capac, pe lângă toate fantele şi zonele din uşi, deci o mare bilă albă la acest capitol.

Accesul pe bancheta din spate cu ajutorul celor 2 uşi glisante e facil, deşi ele sunt cam greu de închis din interior. Ce mi-a plăcut este că la rabatarea bachetei se culisează şi sezutul pentru ca suprafaţa obţinută să fie cât mai plată. Hayonul pătrat oferă o gură de încărcare imensă, însă persoanele mai scunde se vor lupta puţin cu închiderea ei. Spaţiul din portbagaj este absolut imens, cu un volum de 775 de litri, iar marginea de jos este aproape inexistentă, deci orice obiect poate fi încărcat uşor. Poliţa hayonului poate fi coborâtă un nivel, astfel încât obiectele de acolo să nu joace, deşi există şi cârlige de ancorare.

Foto: Mihai Pop / ProMotor

Vizibilitatea în Rifter este foarte bună pentru că poziţia la volan este înaltă, iar luneta este mare. Modelul nostru în varianta GT Line era echipat cu senzori, dar parcă aş fi vrut şi o cameră video – disponibilă ca opţiune de 232 de euro.

Interior bine dotat, dar se puteau folosi materiale mai bune

Interiorul este potrivit pentru un model de transport pasageri, iar dotările în funcţie de nivelul de echipare pot fi chiar generoase, însă existau zone din planşa de bord unde aş fi dorit un plastic de calitate mai bună.

Am apreciat poziţia înaltă la volan, însă consola centrală este destul de masivă pentru că găzduieşte şi schimbătorul, iar asta înseamnă mai puţin spaţiu pentru genunchiul drept.

Foto: Mihai Pop / ProMotor

În varianta GT Line, am avut cam tot ce ţi-ai putea dori: sistem de infotainment, oglinzi încălzite şi pliabile electric, scaune încălzite, Hill Assist, sistem de climatizare cu două zone şi multe altele.

Sistemulul de infotaiment cu display tactil de 8 inchi vine începând cu varianta de echipare Allure (a doua) şi este destul de simplu de folosit, oferă conexiune Bluetooth, Android Auto şi Mirror Screen, dar sistemul de navigaţie costă 572 de euro.

Şoferul şi pasagerul primesc cotieră, însă eu am folosit-o pe cea a pasagerului pentru că a mea era prea apropiată de scaun. Loc este din belşug, iar scaunele sunt moi şi confortabile.

Foto: Mihai Pop / ProMotor

O dotare opţională care face toţi cei 99 de euro este priza de 230 volţi situată la picioarele pasagerului din faţă.

Peugeot a aplicat şi pe Rifter conceptul i-Cockpit, cu menţiunea că zona cadranelor nu era complet digitală. Asta înseamnă că volanul mic şi teşit pe ambele părţi este poziţionat astfel încât să te uiţi la cadrane pe deasupra lui. Mi se pare o idee interesantă, dar mai practică când vine vorba de alte modele Peugeot decât de Rifter.

Varianta noastră a avut şi pilot automat, sub forma unei telecomenzi în lateralul volanului. Cum Renault are telecomanda audio pe partea dreaptă, Peugeot are pilotul automat pe partea stângă. Problema este că dacă nu eşti pe loc să învârţi volanul ca să vezi butoanele – unele fiind chiar pe partea inferioară – sau nu ai citit manualul, este foarte greu să-ţi dai seama cum funcţionează.

Foto: Mihai Pop / ProMotor

Un motor tocmai bun

Motorul diesel de 1,5 litri Blue HDI dezvoltă 130 de cai-putere şi 300 Nm cuplu şi este o mică minune a francezilor, pentru că are vână, nu este foarte zgomotos şi consumă puţin. Există şi o variantă diesel de 100 CP sau cunoscutul motor PureTech de 1,2 litri pe benzină, care dezvoltă 130 CP, dar pentru Rifter dieselul de 130 CP mi se pare cel mai potrivit. Varianta inferioară vine exclusiv cu o transmisie manuală cu 5 trepte, iar modelul testat de noi cu o transmisie manuală de 6 trepte, în timp ce cutia automată cu 8 trepte este rezervată variantei pe benzină. Frâna de mână este electrică, iar asta înseamnă că pe consolă există spaţiu pentru două zone de depozitare imense.

Foto: Mihai Pop / ProMotor

Motorul se potriveşte modelului, are cuplu bun, iar consumul nu a dezamăgit – rezervorul de 50 de litri îţi asigură o autonomie destul de ridicată.

Suspensia este reglată destul de moale, însă Rifter menţine un nivel bun de confort. Modelul GT Line avea şi sistem de recunoaştere a semnelor de circulaţie, ceea ce e mereu util, senzori de lumină şi ploaie, plus pachetul Safety şi airbag-uri faţă, laterale şi cortină.

Contra cost, se poate alege pilot automat adaptiv, dar şi un pachet de siguranţă mai consistent, toate la vreo 500 de euro.

Verdict Peugeot Rifter GT Line

Rifter este un model care ar trebui luat în calcul de familiile cu mulţi copii. Oferă dotări bune şi practice, spaţiu imens, iar până şi motorizarea de bază are o putere decentă. Plus aspectul interesant care îl îndepărtează de zona monovolumelor şi îi oferă o identitate proprie.

Foto: Mihai Pop / ProMotor
 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide