Skoda Octavia facelift – Test in Cehia

Autor: Dragoş Băltăţeanu 16 dec. 2008 Test drive

Constructorul ceh a îmbrățișat ideea că viitorul va aduce propulsoare cu cilindree mică și puteri mari. Noul 1,6 TDI va fi lansat cel mai probabil în 2009, în două variante de putere: 100 și 130 CP, urmând să-l înlocuiască practic pe clasicul 1,9 TDI.

La drum, automobilul se simte matur din toate punctele de vedere. Octavia a fost întotdeauna o mașină excelentă, iar acum a migrat într-o zonă superioară, având un aer apropiat de cel al automobilelor Volkswagen – asta poate și datorită materialelor folosite la interior.

În plus, consola centrală la modelele de top folosește un touchscreen și un sistem multimedia cu navigație și harddisk de 30 GB, foarte asemănătoare celor de pe multe dintre produsele gamei VW. Există conectivitate pentru USB, iPod și card SD. Ne-au plăcut în mod special comenzile pentru sistemul de climatizare, care sunt extrem de intuitive și de agreabile la atingere.

Am testat două motorizări pe benzină. Prima a fost 1,8 TSI de 160 CP, asociată cu o cutie de viteze manuală cu șase trepte și tracțiune 4×4. Suspensia s-a dovedit a fi un bun compromis între fermitate și confort pe drumurile dintre Praga și Pilsen. Direcția a fost fermă și bine echilibrată, volanul simțindu-se chiar prea greu pe anumite schimbări de direcție.

Motorul s-a comportat elastic, având rezerve de putere în orice treaptă. Momentul maxim al propulsorului de 250 Nm a fost atins la 1.500 rpm și a rămas constant până la 4.500 rpm. A două motorizare testată a fost cea de 1,4 TSI. Ca și la versiunea de 1,8 litri, o turbină ajută motorul să dezvolte 122 CP.

Cuplul maxim este ceva mai mic (doar 200 Nm), dar e prezent la fel de constant între 1.500 și 4.000 rpm. Asociat unei cutii de viteze cu dublu ambreiaj de tip DSG, acest propulsor este o surpriză plăcută.

În ciuda cilindreei mici, dă dovadă de resurse nebănuite, fiind o alternativă mai mult decât interesantă la motorul 1,6 MPI de 102 CP.Noua Skoda Octavia facelift va fi disponibilă pe piața românească de la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an.
 

Skoda Octavia. La origine, în anii ’60, a fost un model definitoriu pentru Europa de Est. La fel ca Felicia, Octavia a făcut parte din gama de modele pe care Skoda le producea în anii ’60-’70. În anii ’90, Volkswagen a preluat marca cehă și i-a insuflat un aer modern și german.

După încercările de început, Favorit și Forman, au urmat noua Felicia și apoi Octavia modernă. Un model care a devenit legendă. Aflată la limita clasei compacte și bazată pe o platformă de VW Golf, Octavia de primă generație avea să rescrie istoria mașinilor de familie.

A fost un model atât de reușit, încât se mai fabrică și astăzi, sub denumirea de Octavia Tour. A doua generație Octavia a devenit mai burgheză, mai mare și mai scumpă. Dar Skoda a crescut la capitolul calitate și poate sta acum fără nici o rezervă lângă fratele de grup Volkswagen.

Skoda Octavia are un loc în istoria companiei începând din 1959. Numele îi este derivat din grecescul “octo”, care înseamnă opt, și a fost folosit pentru a desemna al optulea model de producție din acea vreme. După lansarea celei de-a doua generații (2004), Skoda a decis, în 2008, că este timpul pentru un facelift.

Schimbările estetice se rezumă la o nouă parte frontală, cu blocuri optice mai ample. Acestea se prelungesc în sus, dând impresia că mașina zâmbește când o privești din față. Calandrul a fost și el modificat, grila radiatorului fiind acum mai proeminentă. Farurile de ceață includ funcții suplimentare, ca de pildă lumini de zi și de viraj. Lansarea faceliftului s-a făcut concomitent pentru versiunile Liftback și Combi. Urmează modelul sportiv RS și versiunea Scout.

Interiorul a fost upgradat cu materiale noi, o consolă centrală modificată și un volan cu design nou. Indicatoarele de bord sunt mai mari și mai clare, iar calitatea materialelor a crescut, apropiindu-se alarmant de a celor folosite pe modelele mărcii Volkswagen.

Noua Octavia urmează trendul deschis de a doua generație a modelului Superb. La fel ca la aceasta, semnătura se regăsește inclusiv în lateralul blocurilor optice. Octavia se integrează acum perfect în noua imagine de familie Skoda, promovată de noul Superb, de Roomster și de noua Fabia. Și mai interesant este faptul că designerii mărcii cehe au reușit să păstreze identitatea modelului Octavia. Din profil și din spate, este aceeași mașină cu care ne-am obișnuit.

La capitolul motorizări, Skoda propune o gamă variată de propulsoare încă de la lansare. Noutățile absolute sunt 1,4 TSI 122 CP și 1,8 TSI 160 CP. Ambele motorizări pot fi asociate cu o cutie de viteze DSG cu șapte trepte.

Pe lista noutăților se va regăsi în curând și un motor TDI total nou de 1,6 litri & tehnologie common-rail. Ca și motorul 1,4 TSI, acest diesel, despre care nu există prea multe detalii deocamdată, face parte din noua politică de downsizeing adoptată de Skoda.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:



Comentarii
Inchide