Test drive BMW 320d xDrive – O reuşită germană în clasa medie – GALERIE FOTO

Autor: Vlad MIRONESCU 23 mai 2019 Test drive

Ajuns la cea de-a şaptea generaţie, cel mai de succes model BMW din toate timpurile aduce noutăţi semnificative la capitolul design, tren de rulare şi dotări interioare.

Ca şi în cazul altor modele ale constructorului bavarez, cel mai puternic model care poate fi achiziţionat este unul diesel, însă nici fanii motoarelor pe benzină nu au fost uitaţi, iar pentru aceştia noul Seria 3 vine cu un plus de dinamică încă de nivelul de bază. Astfel, propulsoarele pe motorină deschid şi închid lista variantelor de motorizare dacă vorbim de putere, însă şi benzina are doi reprezentaţi de seamă sub forma modelelor 320i (184 CP) şi 330i (258 CP).

Marian Ilie // Mediafax Foto

Noi am testat modelul BMW 320d xDrive, echipat cu un propulsor de 2 litri care dezvoltă 190 CP şi un cuplu maxim de 400 Nm. Propulsorul nu este nou, însă livrează performanţe bune (6,9 secunde până la 100 km), alături de un consum decent, de aproximativ 8 litri/100 km în oraş.

Poate cel mai frumos sedan BMW actual

Exteriorul aduce o mare schimbare şi noul BMW Seria 3 se remarcă uşor pe străzi. Farurile au o formă nouă, iar grila este mai mare. Noul design imprima un aspect mai sportiv decât în cazul variantei interioare, acesta fiind subliniat şi de stopurile noi, mult mai înguste şi alungite pe aripile spate. Jantele pornesc de la 17 inchi, însă modelul de test era echipat cu cele mai mari disponibile de 19 inchi.

BMW Seria 3 afişează noul limbaj de design al constructorului german, are un coeficient aerodinamic îmbunătăţit (de la 0,26 la 0,23), iar farurile LED sunt oferite standard. Pentru farurile LED adaptive cu BMW Laserlight şi pentru proiectoare de ceaţă LED cumpărătorii vor plăti în plus. Stopurile vin standard cu LED şi fundal închis la culoare.

Marian Ilie // Mediafax Foto

Lungimea modelului a crescut cu 85 de milimetri faţă de predecesorul său, la 4.709 mm, iar lăţimea cu 16 milimetri, la 1.827 mm. Ampatamentul este acum mai lung cu 41 de milimetri (2.851 mm).

Privit în ansamblu, noul Seria 3 arată cel mai bine din toată gama de sedan-uri BMW şi evoluţia faţă de vechea generaţie este vizibilă din toate unghiurile.

320d xDrive, singurul BMW Seria 3 cu tracţiune integrală

Noul BMW Seria 3 este oferit cu motoare diesel şi pe benzină, cu 4 şi 6 cilindri, iar puterile variază între 150 (318d) şi 265 CP (330d). Tracţiunea integrală inteligentă este disponibilă doar pe modelul BMW 320d xDrive Sedan, cel testat de noi. Transmisia automată predomină în gamă, în variantele Steptronic sau Steptronic sport, iar 318d şi 320d sunt singurele modele oferite şi cu o cutie manuală.

Marian Ilie // Mediafax Foto

Transmisia automată cu 8 trepte îşi face treaba exemplare şi schimbă treptele la momentul oportun, fără întârzieri. Aş alege-o oricând în faţa celei manuale.

Motorul de 190 CP de pe modelul 320d xDrive îşi face treaba cu brio şi este destul de puternic, iar habitaclul este ferit de zgomot sau trepidaţii.

Suspensia este confortabilă, iar modurile de condus disponibile schimbă comportamentul maşinii după placul şoferului. Nu au fost moment în care să simt nevoia unui propulsor mai puternic, iar pentru majoritatea şoferilor puterea lui 320d va fi suficientă. Cei care vor mai multă putere se pot îndrepta către variante 330i (258 CP) sau 330d (265 CP), însă acestea sunt oferite fără tracţiune integrală. Ca preţ, sunt relativ apropiate.

Interior nou, pe măsura exteriorului

Interiorul a primit dotări de serie mai consistente, însă şi acces la alte opţiuni mai speciale, disponibile până acum doar pe modelele din gamele superioare BMW. Aici enumerăm BMW Live Cockpit Professional, sistem de control al gesturilor sau asistentul de parcare care memorează ultimii 50 de metri şi îi poate parcurge singur, cât timp viteza de deplasare a fost sub 35 km/oră.

Marian Ilie // Mediafax Foto

Ergonomia este bună, plasticele de bună calitate, la fel şi îmbinările. Tapiţeria de piele desăvârşeşte un interior premium (o opţiune de aproximativ 1.700 de euro), însă nu o recomand decât alături de opţiunea de scaune ventilate, altfel vara poate deveni un anotimp mai puţin plăcut.

Display-ul sistemului de infortaiment este acum mai bine integrat, iar rezultatul este un bord bine închegat şi modern, mai mult lat decât lung. Ecranul tactil are rezoluţie bună, iar sistemul de operare nu are întârzieri.

Butonul Start/Stop este acum poziţionat pe consola centrală, alături de maneta schimbătorului de viteze, controlerul iDrive, frâna de parcare electromecanică şi butonul pentru funcţia Auto Hold. Butoanele pentru setarea modului de condus le găsim tot acolo.

Foarte bine arată bordul îmbrăcat în Sensatec, alături de detaliile de aluminiu, iar costul acestor opţiuni este mai mult decât rezonabil.

Marian Ilie // Mediafax Foto

Mi-a plăcut zona digitală a cadranelor, sistem denumit BMW Live Cockpit Professional, însă această opţiune vine cu un preţ destul de piperat, undeva spre 2.500 de euro, în timp ce sistemul Head-Up Display costă şi el 1.000 de euro, însă este proiectat direct pe bord, nu de tip plăcuţă de plastic, şi  vine cu suprafaţa de proiecţie cu 70% mai mare faţă de generaţia anterioară.

Planşa de bord arată mult mai bine, controlul sistemului de climatizare este frumos integrat şi vine acum cu un display individual discret. Acţionarea se face din butoane fizice şi mereu e plăcut să nu-ţi baţi capul prea mult să afli cum se operează dotările cele mai des folosite.

Ampatament mare şi portbagaj generos

Scaunele faţă erau reglabile electric şi destul de confortabile, însă a durat puţin până mi-am găsit poziţia cea mai bună în scaunul şoferului. Oricum, susţinerea laterală era de top, plus că se putea regla electric. Spaţiul interior este bun, iar ampatamentul de 2.851 mm înseamnă că noul BMW Seria 3 poate transporta 4 persoane în condiţii bune, sau 5 dacă se înghesuie puţin. Portbagajul are 480 de litri şi este mai mult lung decât adânc, dar oferă o capacitate bună pentru acest segment, chiar dacă gura de încărcare nu este foarte mare.

Marian Ilie // Mediafax Foto

La capitolul confort, BMW plusează cu dotări precum montanţi A umpluţi cu spumă pentru reducerea zgomotului şi sticlă acustică pentru parbriz, disponibile standard, în timp ce uşile cu sticlă acustică sunt opţionale.

Multe sisteme de siguranţă oferite standard

Noul Seria 3 vine standard  avertizare de coliziune şi pietoni cu funcţie de frânare, iar aici sunt incluşi şi bicicliştii. Tot standard este disponibil şi sistemul Cruise Control cu funcţie de frânare, precum şi sistemul de avertizare la părăsirea benzii de rulare. Modelul BMW 320d xDrive testat nu avea pilot automat adaptiv, deci la drum lung nu am putut să-mi setez distanţa dorită faţă de maşina din faţă, însă această dotare este disponibilă pe lista de opţiuni.

Marian Ilie // Mediafax Foto

Pachetul de opţiuni de achiziţionat este Driving Assistant Professional, deoarece cuprinde sisteme care includ tempomat automat cu funcţie Stop & Go, asistent de direcţie şi menţinere a benzii, sistem de avertizare la schimbarea benzii şi sistem de avertizare la părăsirea benzii, protecţie în caz de coliziune laterală, asistent de evitare prin schimbarea benzii, avertizare la trafic transversal, la intersecţii şi de sens unic.

Gama de funcţii mai include şi o premieră pentru segment – Reversing Assistant, care poate conduce automobilul cu spatele pe distanţe de până la 50 metri prin direcţionarea acestuia de-a lungul aceleiaşi trase pe care a venit înainte. Am testat acest sistem pe un model BMW 330i şi este impresionant

Verdict BMW 320 xDrive

Noul Seria 3 este în măsură să ducă mai departe recordul înregistrat de BMW până acum cu acest model. Evoluţie evidentă la capitolul design, tehnologie şi tren de rulare, plus un farmec aparte.

Marian Ilie // Mediafax Foto

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide