Test drive cu Porsche Taycan Sport Turismo în Sardinia. O mașină lată, joasă, puternică

Autor: Luci Popa 15 iul. 2022 Test drive

Poți număra pe degetele de la o mână brandurile auto care au trei modele break în gamă.

Elimină-le pe acelea care nu au atât break-uri plug-in hybrid, cât și break-uri full electrice și rămâi cu un producător auto care este renumit pentru înalta performanță a modelelor sale, pentru istoria sa sinonimă cu victoriile în motorsport, dar și pentru măiestria inginerească de care dă dovadă.

Da, singura marcă ce propune două break-uri electrice și unul plug-in hybrid în paleta sa de vânzări este Porsche.

Porsche Taycan Cross Turismo are urme de Dakar în ADN

După surpriza Panamera Sport Turismo și-a făcut apariția Taycan Cross Turismo, un break înălțat cu urme de Dakar în ADN. Iar constructorul din Stuttgart, văzând că lista de comenzi este în continuă creștere, a completat familia electricelor sale cu noul Taycan Sport Turismo, un break tradițional construit după filosofia „Soul. Electrified”. Iar aici intervin eu, pentru că sunt primul român care a avut norocul să ia contact cu cea mai nouă creație teutonă.

Punctul pe hartă a fost Italia. Mai exact Sardinia, o insulă mediteraneană ce găzduiește etapa Rally d’Italia Sardegna din Campionatul Mondial de Raliuri, etapă ce își sărbătorește majoratul în acest an.

Este clar că locația pentru această întâlnire nu a fost aleasă din întâmplare, drumurile despărțind dealuri sculptate și Marea Mediterană, urmărind cursul naturii în construcția lor, ceea ce înseamnă că le puteai confunda cu un bol de spaghete gri și arse de soarele orbitor al italienilor.

Lată, joasă, puternică

Dar să revenim la mașină. Lată, joasă, puternică și de un roșu atât de intens încât ar fi putut fi confundat cu sângele lui Iisus pe cruce. Carmine Red poartă denumirea și îți scoate din buzunar exact aceeași sumă pe care ar trebui să o cheltui pe un weekend romantic pe Costa Smeralda.

Această nuanță ne-a dezvăluit și alt secret al lui Sport Turismo, un secret abreviat în trei litere. GTS. Pentru mine și tine, GTS vine de la Gran Turismo Sport. Pentru Porsche, GTS are o istorie de aproape 60 de ani, de la modelul 904 Carrera GTS, o super sportivă de curse pe care nemții o doreau cu ardoare pe șosea.

Însă pentru a putea fi comercializată publicului larg și neinițiat în tainele pilotajului, mașina trebuia să se comporte exemplar pe asfaltul public, uneori cariat, alteori cu diferențe de nivel și altitudine semnificative. Nu cred că mai are rost să spun că le-a ieșit.

Astăzi GTS înseamnă în line-up-ul Porsche aproximativ același lucru

Se iau cele mai bune componente de la modelele obișnuite, se trage cu ochiul la departamentul GT și se obține un caracter dinamic fără cusur, dar și fără a avea compromisul unei ținute de drum prea ferme pentru cineva care, să zicem, ar dori să traverseze continentul și să ajungă pe roți (cu puțin ajutor maritim) pe o insulă întortocheată și de vis precum este, ați ghicit, Sardinia.

La Taycan schimbările au venit sub forma unei suspensii coborâte, a unui șasiu calibrat specific, dar și a unei experiențe acustice subtil diferite față de restul neamului Taycan, deoarece Sport Sound, sunetul emis de vehicul printr-un difuzor extern, dar și printr-unul interior, a fost recompus pentru a sublinia apartenența nobilă.

Fișa tehnică spune că avem același sistem de propulsie pe 800V de la Taycan Turbo, dar cu o putere scăzută la 598 de cai putere pentru a nu eclipsa noul șasiu. Cuplul, în schimb, este mai mult decât abundent. 850 Nm la simpla apăsare a pedalei de gaz. Pardon, de curent. Rămânem la cifre seci. Primii 100 km/h îi atingi în 3.7 secunde, cifră aproape imposibilă acum câteva decenii chiar și pentru cele mai rapide modele Porsche, nu mai vorbim de un break de familie care cântărește la gol 2.385 kg.

Cu ajutorul transmisiei cu două rapoarte pe puntea față (un raport pentru spate), vei reuși să atingi o viteză maximă limitată electronic la 250 km/h. Nici mult, nici puțin. Dar pentru că vorbim despre o electrică ce are un preț de pornire de peste 138.000 Euro cu TVA, poate ar trebui să ne concentrăm și pe autonomie.

Încărcare de la 10 la 80% în 19 minute, suficient cât să bei un espresso

Site-ul Porsche descrie o distanță posibilă în regim combinat de 424 – 490 km, iar la drum lung poți sta liniștit 375 km. Acumulatorul cu o capacitate de 93.4 kWh se poate încărca, ce-i drept dacă faci rost de o astfel de stație, de la 10 la 80% în 19 minute, suficient cât să bei un espresso pe coastă. Care coastă? Care vrei tu.

446 litri de portbagaj te întâmpină în spatele scaunelor, iar deschiderea este ceva mai primitoare decât la un Taycan obișnuit. Nu îți sunt suficienți? Mai găsești 84 și în față, suficienți pentru o geantă de sală sau de voiaj.

Dar cumva toate aceste aspecte nu mai contează când ești la volan. Și mirajul locației este real, deoarece la câteva săptămâni după acest test am avut ocazia să conduc Taycan GTS într-un București ploios și aglomerat. Iar experiența a fost radical diferită. În Capitală mă simțeam precum un leu în cușcă. Pe străzile libere și încinse ale Italiei eram liber, visător, optimist. Eram eu și un instrument al preciziei dinamice. Erau gândurile mele transpuse telepatic în fața mea. Eram pictorul, Taycanul pensula și orizontul pânza mea unde nimic nu părea imposibil.

Am condus multe electrice, unele bune, altele grozave, dar parcă niciuna nu a păstrat viu ADN-ul brandului mamă. Porsche reușește asta, iar cu fiecare Taycan condus (cinci până în prezent), încep să cred că viitorul nu este atât de gri. Pare mai mult Carmine Red pe fundal albastru mediteranean.

PS: Acum avem stații de încărcare de 320 kW la Centrul Porsche București. Pentru Soul. Electrified.

Intră în GALERIA FOTO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor / Luci Popa


Luci Popa
Luci Popa
Pasionat de mașini de când a primit prima revistă, Luci a îmbrățișat jurnalismul auto în toate formele sale, print, online, video, social media și TV. citește mai mult

Comentarii
Inchide