Test drive Fiat Tipo 1.4 Pop hatchback – Frumuseţea simplităţii – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan 20 dec. 2018 Test drive

Familia Tipo a sărbătorit în ianuarie 2018 vârsta de 30 de ani. Fiat Tipo a debutat pe 26 ianuarie 1988, ca înlocuitor al modelului Fiat Ritmo, care la rândul său a fost succesorul lui Fiat 128. În 2017, Fiat Tipo a devenit liderul segmentului C în Italia, cu o cotă de piaţă de 20,7% şi peste 180,000 de unităţi vândute. 

La sfârşit de 2018 am testat Fiat Tipo hatchback cu motor pe benzină de 1.4 litri şi 95 de CP în nivelul de echipare POP, iar primele impresii au fost că este o maşină care poate fi definită prin practicalitate, spaţiu, confort şi un preţ de achiziţie bun. 

De cum m-am aşezat la volanul lui Tipo m-am simţit bine. Chiar dacă nu impresionează prin calitatea materialelor, Tipo are un interior decent, cu scaune acoperite cu material textil şi îmbinări care nu deranjează nici vizual, nici acustic la viteze mari sau treceri peste denivelări.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Scaunele din faţă sunt confortabile, iar bordul este extrem de simplist. Display-ul TFT de 3,5 de inci din taboul de bord este înconjurat de câteva butoane fizice uşor de accesat. Pe ecran se poate vizualiza frecvenţa radio-ului şi numele melodiilor, pentru situaţiile în care în slotul USB există un stick cu muzică. Lângă singurul slot USB disponibil se află o priză de încărcare de 12 V. 

Volanul este reglabil pe înălţime şi adâncime aşa că va fi uşor să îţi găseşti poziţia potrivită pentru condus. Pe el se află doar patru butoane, pentru navigarea prin setările maşinii. Pe bancheta din spate se stă destul de confortabil, chiar dacă scaunele din faţă sunt reglate pentru persoane de peste 1.80 metri. Exista loc suficient la genunchi, picioare şi cap, însă pentru trei pasageri călătoriile lungi ar putea fi cam incomode. 

Spaţiul interior e folosit inteligent, astfel că există locuri de depozitare aproape peste tot – în uşile din faţă şi din spate, sub consola centrală, în torpedo şi sub scaunele din faţă.

Tipo plusează la capitolul vizibilitate, fie că vorbim de deplasarea prin zone aglomerate din oraş sau pe drumuri cu viraje strânse. Oglinda retrovizoare interioară îţi proiectează o imagine completă cu luneta, iar cele două oglinzi laterale te ajută în traficul cotidian prin mărimea lor.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Insonorizarea este bună, însă la viteze de peste 100 km/h zgomotul se va resimţi destul de pronunţat în habitaclu. Datorită configuraţiei de hatchback, portbagajul are un volum de 440 de litri. 

Suspensia moale este confortabilă, absoarbe bine denivelările şi oferă o stabilitate excelentă. Direcţia a rămas greoaie, mai ales la manevrarea pe spaţii înguste, iar comunicarea cu şoferul este destul de anevoioasă. Timoneria cutiei de viteze este decentă şi se mulează pe un stil mai domol de condus. 

Modelul de test era echipat cu un motor de 1,4 litri pe benzină cu 95 CP şi o cutie manuală cu şase trepte. Propulsorul e foarte vioi şi, deşi are o cilindree mică, emite un sunet plăcut. 

Potrivit cifrelor oficiale, consumul mediu pentru un Tipo hatchback, motor pe benzină de 1,4 litri şi cutie manuală cu şase trepte este de 5,6 l/100 km. La sfârşitul testului desfăşurat doar în Bucureşti, consumul afişat de computerul de bord a fost în jurul valorii de 9.2 l/100 km, deci în termeni de consum real, probabil media va fi pe la 7 litri. Ca performanţe, versiunea pe benzină are un demaraj de la 0 la 100 km/h de 12,1 secunde şi poate atinge viteza maximă de 185 km/h.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Gama Tipo este conceputa pentru a asigura siguranţa în standard: 6 airbaguri, ABS şi ESC, asistenţă la plecarea din rampă, senzor de monitorizare a presiunii din roţi şi proiectoare cu funcţie cornering. 

Verdict

Fiat Tipo hatchback se remarcă printr-un desing care pune accent pe o uşoară agresivitate, lucru care i-ar putea atrage mulţi clienţi tineri. Interiorul este ergonomic şi oferă un spaţiu surprinzător de bun pentru o maşină din clasa sa. Raportul preţ calitate este bun, iar cei care au nevoie de mai mult spaţiu se pot îndrepta către variantele sedan sau break.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Date tehnice FIAT TIPO HB 1.4 95CP E6 POP

Preţ (decembrie 2018) – 13,500 de euro (TVA inclus)

Cilindree (cm³) – 1.368

Combustibil – Benzină

Putere max: CP(kw)/ rpm – 95(70)/ 6.000

Tracţiune – Faţă

Cutie de viteze – Manuală 6+1 trepte

Frâne: D (disc) / T (tambur)

Suspensii

Faţă – Roţi independente tip McPherson, cu braţe oscilante şi bară stabilizatoare

Spate – Punte semirigidă

Dimensiuni 

Lungime (mm) – 4.368

Latime (mm) – 1.792

Înalţime (mm) – 1.495

Ampatament (mm) – 2.638

Performanţe

Viteză max (km/h) – 185

Acceleraţie 0-100 km/h (s) – 12.1

Consum carburant (l/100km)

Combinat – 6,5 – 6,6

Emisii CO2 (g/km) Combinat – 148 – 151

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide