Test drive Hyundai Tucson 2018 facelift – Un SUV 4×4 care face iarna mai suportabilă – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan 13 dec. 2018 Test drive

Tucson este un SUV important în gama celor de la Hyundai, iar pentru a ţine pasul cu concurenţa în cel mai competitiv segment din domeniul auto coreeni i-au oferit anul acesta un binemeritat facelift. Ca şi trăsături generale, la exterior arată uşor mai multă agresivitate decât Sante Fe sau Kona, iar lista de noutăţi cuprinde şi prezenţa celor mai recente sisteme de asistenţă de siguranţă, alături de motoare noi, precum şi numeroase plusuri la capitolul confort. 

Exact când în Bucureşti ajungea prima ninsoare serioasă din iarna asta, a ajuns la noi şi noul Tucson facelift. Aşa că am avut ocazia să vedem cum se conduce un SUV care poartă numele unei zone deşertice din SUA, pe o vreme total opusă cu nisipurile şi căldura.  

Versiunea de test a fost un Hyundai Tucson cu motor diesel de 2 litri şi 185 CP, cu cutie automată cu 8 rapoarte şi tracţiune integrală cu diferenţial blocabil. Da, o maşină 4×4 sună distractiv pe zăpadă, chiar dacă nu ieşi cu ea în off-road. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

La exterior se remarcă numeroasele inserţii cromate de pe grilă (Cascading Grille), precum şi noua semnătură luminoasă full LED cu lumini de zi încorporate. Bara din faţă a fost reproiectată şi include noi faruri de ceaţă cu LED. De asemenea, selecţia de jante de 17, 18 sau 19 inci a fost completată cu modele noi. Stopurile sunt uşor diferite ca formă, opţional fiind disponibile şi cu LED-uri. În spate se mai observă mici modificări la bara de protecţie, iar ţeava de eşapament are terminaţii noi.

Faţă de versiunea precedentă nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte dimensiunile – 4480 mm lungime, 1850 mm lăţime şi 1660 mm înălţime. După cum era de bănuit, şi dimensiunile interioare au rămas neschimbate. Imaginile din interior însă ne arată că acum există mai multe opţiuni diferite când vine vorba de culoarea tapiţeriei.

Schimbările continuă cu o nouă oglinda retrovizoare, un panou de bord modificat şi un sistem multimedia actualizat. În versiunea testată el a primit un display de 8 inci, însă în standard Tucson este dotat cu unul 7 inci. Sistemul multimedia suportă Apple CarPlay, Android Auto, şi dispune de conectivitate Bluetooth, astfel că nu mi-a fost greu să mă conectez cu telefonul pentru a apela pe cineva din agenda telefonului sau pentru a asculta Spotify. Pasagerii din faţă au la dispoziţie un port USB, precum şi sistem de încărcare wireless a telefoanelor mobile. 

Butoanele de pe bord sunt toate bine plasate, scaunele sunt confortabile şi oferă o ajustare bună, iar spaţiile de depozitare sunt suficiente. Există suporturi pentru pahare între scaunele din faţă şi cele din spate, suporturile pentru sticle în toate cele patru uşi. 

Scaunele şi volanul încălzite sunt binevenite iarna, iar Tucson beneficia de ambele dotări. A fost o plăcere să plec cu el la drum de fiecare dată. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Revenind la scaune, acestea erau foarte confortabile, iar poziţia înaltă de condus oferea o vizibilitate bună asupra drumului. Nici pe bancheta din spate lucrurile nu stăteau prea rău, şi aceasta fiind încălzită. Trei persoane încap aici, însă călătoriile mai lungi ar putea deveni obositoare pentru pasagerul din mijloc. Printre dotările acestora enumerăm cotiera cu suport de pahare, controlul sistemului de climatizare, priza de 12V şi portul USB.

Dimensiunile portbagajului sunt destul de generoase. Cu scaunele ridicate, capacitatea de încărcare este de 488 de litri, iar acesta se poate extinde cu  până la 1478 de litri, cu bancteha pliată. În versiunea de top, hayonul este electric şi poate fi deschis sau închis din cheie. În cazul în care nu este suficient spaţiu pentru bagaje, fiecare model vine cu şine pe acoperiş, iar montarea unui sistem de bare de acoperiş nu va fi o problemă. 

Modelul de test beneficia de cel mai puternic sistem de propulsie din această linie: diesel 2.0 litri de 185 de CP. Acesta era echipat cu tracţiune integrală nepermanentă şi transmisie automată cu opt trepte.

Tracţiunea integrală se potriveşte de minune cu motorul puternic de 2 litri şi 185 CP. Am remarcat vivacitatea acestuia în acceleraţiile de pe autostradă, iar stabilitatea lui Tucson este bună chiar şi pe un strat subţire de zăpadă. 

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Suspensia mi s-a părut cam rigidă şi de multe ori deranjantă la trecerile peste liniile de tramvai sau gropi, însă partea bună este că ruliul lipseşte cu desăvârşire, astfel că la viragele strânse maşina nu se va apleca prea mult. 

În ceea ce priveşte schimbarea treptelor de viteze, aceasta se face foarte rapid. Efectul pozitiv al acestei cutii se resimte şi în ceea ce priveşte consumul de carburant. În mod oficial, maşina echipată cu tracţiune integrală, cutie automată şi motorul de 2,0 litri şi 185 CP are un consum mediu de 5,9 litri/100 km. În cei 100 de kilometri în care am testat maşina am obţinut un consum de 8,4 litri, însă trebuie menţionat că nu am adoptat un condus economic, modul Sport fiind în permanenţă activat.

Cele mai recente caracteristici de siguranţă disponibile pe Tucson includ frânare automată de urgenţă, sistem de menţinere a banzii, sistem de monitorizare a atenţiei şoferului, sistem de avertizare în cazul depăşirii limitelor de viteză şi Surround View Monitor pentru vizionare 360 de grade, foarte folositor la parcări. De pe Tucson nu putea lipsi radarul frontal care controlează sistemul Advanced Smart Cruise Control şi păstrează viteza constantă faţă de autovehicul din faţă. 

Verdict

Noul Hyundai Tucson facelift este o maşină foarte plăcută, care oferă un comportament relativ dinamic în condiţii de confort ridicat. Graţie cutiei de viteze automată, dar şi a modului în care puterea este transmisă la cele patru roţi, acceleraţia este liniară. Pachetul de siguranţă este consistent şi modern.

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

 

Date tehnice  TUCSON 2.0 CRDI 185CP 4WD 8AT LUXURY

Preţ (decembrie 2018) – 35.807 de euro (TVA inclus)

Capacitate cilindrica (cc) -1995

Dimensiuni L/l/h (cm) – 448/185/166

Combustibil – motorina

Capacitate portbagaj (litri) 513

Putere (CP/rpm) – 185/4000

Capacitate rezervor (litri) 62

Cuplu Maxim (Nm/rpm) – 400/1750-2750 

Greutate (kg) – 1718

Cutie de viteza/Nr.rapoarte – AT/8

Masa maxima total autorizata/in combinatie(kg) – 2250/4150

Viteza maxima (km/h) – 201

Ampatament (cm) – 267

Acceleratie 0-100 km/h (s) 9.5 

Consum oficial (litri/100km)/CO2 (g/km) 
– urban 6.7/175 

– extraurban 5.4/141

Sarcina remorcabila cu dispozitiv de franare / fara (kg) – 1900 / 750

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide