Test drive Nissan Qashqai 1.3 DCT – SUV-ul potrivit pentru viaţa de zi cu zi – GALERIE FOTO

Autor: Vlad MIRONESCU 12 iun. 2019 Test drive

Nissan Qashqai se bucură de succes pentru că îndeplineşte câteva cerinţe esenţiale ale unui SUV: design modern, spaţiu interior mare, conectivitate bună pentru şofer şi pasager, motoare capabile, tracţiune integrală opţională şi preţ bun de bază.

Noi am testat modelul Nissan Qashqai Teckna Bose, una dintre variantele de top, şi chiar dacă nu am avut sistem de tracţiune integrală nu am văzut în asta a fi o problemă, mai ales că aveam transmisie automată care să ne facă viaţa mai uşoară în oraş iar majoritatea clienţilor probabil în vor folosi cu preponderenţă în mediul urban.

Foto: Mihai Pop

Arată exact ca un SUV japonez

Exteriorul arată foarte bine, cu faruri full LED, geamuri fumurii şi diverse accesorii cromate. Nissan Qashqai pune accent pe aspectul modern şi practic, în dauna eleganţei, iar rezultatul e foarte plăcut ochiului.

La 4,4 lungime şi o înălţime de 1,6 metri, Qashqai este un SUV în adevăratul sens al cuvântului. Forma clasică cu hayon înseamnă un spaţiu bun interior şi pentru pasagerii din spate, iar ampatamentul de 2646 mm fac din cel mai căutat SUV Nissan un model destul de încăpător. La capacitatea portbagajului lucrurile puteau sta mai bine, pentru că 400 de litri nu înseamnă o dimensiune spectaculoasă, dar cine are nevoie de mai mult spaţiu poate rabata bancheta şi obţine aproape 1600 de litri.

Foto: Mihai Pop

Jantele pe 19 inchi arată foarte bine cu modelul lor aglomerat în două culori şi pentru că pasajele roţilor sunt destul de generoase ele un par atât de mari. Arată bine, însă au balon subţire şi transmit unele şocuri în habitaclu.

O soluţie ingenioasă şi practică în acelaşi timp este podeaua din două bucăţi a portbagajului. Să manevrezi podeaua groasă devine mult mai uşor, mai ales că fiecare bucată este prevăzută şi cu mâner.

Interior plăcut, dar cu un minus

Primul lucru care l-am remarcat la interior sunt scaunele masive. În modelul nostru Tekna Bose, aveam şi tapiţerie de piele cu un model interesant 3D. Stai în ele ca în fotoliu şi greu de crezut că te obosesc la drum lung. Vizibilitatea în faţă e bună, iar pentru mersul în marşarier pe modelul testat am avut şi sistem de asistenţă cu vedere 360° pentru parcarea laterală sau garare. Fiind un model mai înalt, probabil e nevoie şi de o cameră de marşarier, sau măcar senzori de parcare.

Foto: Mihai Pop

Interiorul nu este şi nici nu se vrea prea elegant, dar materialele folosite sunt bine finisate, iar dispunerea comenzilor este orgonomică. Chiar şi butoanele de pe volanul îmbrăcat în piele dădeau o senzaţie plăcută la atingere.

Planşa de bord este clasică, cu ecranul de 7 inchi al sistemului de infotainment poziţionat undeva la mijloc. Acesta oferă o conectivitatea bună (Bluetooth, Android Auto şi Apple Carplay), precum şi sistem de navigaţie TomTom, însă grafica este aglomerată şi faptul că ecranul este introdus într-o mască la o adâncime de aproape 1 centimetru nu te ajută când vrei să atingi un buton din colţ. Totodată, fiind aşezat sub nivelul cadranelor, îţi cam iei ochii de la drum când te uiţi la el. Dacă poziţionarea asta este un minus sau nu urmează să stabilească fiecare şofer.

Foto: Mihai Pop

Altfel, toate butoanele sunt clare şi de mari dimensiuni pentru a fi uşor de acţionat. Totul e intuitiv şi nu pierzi timpul să-şi dai seama ce face fiecare buton. Un punct în plus la ergonomie.

După cum îi e şi numele, modelul Tekna Bose venea cu sistem audio Bose cu 8 incinte acustice. Când vine vorba de depozitare, Qashqai să bine. Există suficiente spaţii la baza planşei, de bord, în consolă, în cotieră şi în feţele uşilor

Dotări de siguranţă de top pe Nissan Qashqai

În varianta noastră de test, Qashqai avea aproape tot ce ţi-ai putea dori la capitolul siguranţă.

Printre dotări, airbag-uri frontale, laterale şi cortină, funcţie AutoHold pentru transmisia automată, asistent la pornirea din rampă, Nissan Safety Shield (Asistenţă pentru lumini Fază Lungă / Recunoaştere Indicatoare Rutiere / Avertizare Depăşire Bandă / Sistem Inteligent de Frânare de Urgenţă cu funcţie de Recunoaştere Pietoni) şi Nissan Safety Shield Plus (Sistem Inteligent de Asistenţă la Parcare / Avertizare Unghi Mort / Alertă trafic prin spatele vehiculului / Alertă Atenţie Şofer Scăzută), Sistem Chassis Control (cu control activ al direcţiei şi control activ al rulării), plus altele.

Foto: Mihai Pop

Motoare capabile, însă diesel scump

Nissan Qashqai este oferit cu diverse motorizări diesel şi pe benzină, cu transmisie automată sau manuală şi tracţiune integrală sau doar puntea faţă.

Primul din gamă este un motor pe benzină de 1,3 litri şi 138 de cai-putere, disponibil şi în varianta testată de noi, de 157 de cai-putere. Pe lângă aceastea, mai există o varinată diesel de 1,5 litri şi 114 cai-putere şi una de 1,7 litri şi 150 de cai-putere (singura disponibilă şi cu tracţiune integrală).

Noi am condus varianta pe benzină de 157 de cai-putere, iar Qashqai mi s-a părut sprinten şi aceast motor tocmai bun pentru cei care rulează de obicei în oraş.

Foto: Mihai Pop

Variantele de bază diesel şi benzină, cu ale lor 114, respectiv 138 de cai-putere par o soluţie de compromis pentru modelul care cântăreşte cel puţin 1300 de kilograme, iar dacă aş avea de ales între cele două aş alege benzină, pentru că livrează mai mulţi cai-putere şi un cuplu motor relativ asemnător cu dieselul de bază (240Nm benzină VS 260 Nm diesel).

Dieselul de top este evident capabil, însă diferenţa de preţ între propulsorul pe benzină de 157 de cai-putere şi cel diesel de 150, ambele cu cutie automată şi acelaşi nivel de echipare este de vreo 7.000 de euro, ceea ce mi se pare mult.

Motorul de 1,3 litri şi 157 de cai livrează suficientă putere ca Nissan Qashqai să fie sprinten, iar transmisia DCT cu 7 trepte livează bine puterea roţilor. Demarajele se fac într-un timp acceptabil pentru un SUV de dimensiuni medii, Qashqai atingând 100 de kilometri pe oră în 10,1 secunde, în timp ce viteza maximă pentru un astfel de model este chiar bună, de 198 km/oră.

Foto: Mihai Pop

Direcţia este asistată suficient, iar suspensia comodă, însă centrul de greutate este destul de sus, iar pe viraje simţi înclinarea maşinii la viteze ridicate. Trebuie ţinut cont că este un SUV de 1,6 metri înălţime, iar cât timp nu ai pretenţii de condus dinamic exagerate, te vei descurca bine cu Qashqai.

Consumul a fost undeva la 10-11 litri în oraş, ceea ce este normal pentru un motor mic pe benzină cu supraalimentare pus pe o maşină de dimensinuni medii, însă cum rezervorul de carburant are 65 de litri, autonomia nu are mult de suferit, mai ales la drum lung, când consumul va scădea cu câţiva litri.â

Concluzia Nissan Qashqai

SUV-ul Qashqai se vinde bine şi clienţii au motive să-l aleagă. Arată bine, este spaţios, iar cel mai ieftin model începe sub 19.000 de euro (TVA inclus) şi vine echipat cu un motorul de 138 de cai-putere, iar în afară de jante de aliaj oferă deja cam tot ce ai nevoie pe o maşină.

Foto: Mihai Pop

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide