Test drive: Noua Skoda Fabia este diferită

Autor: Marius Vișan 21 apr. 2022 Știri auto

Am condus vreme de trei zile cea mai nouă generație Skoda Fabia. În cadrul testului am avut versiunea superioară Style, rafinată, cu motorul pe benzină 1.0 TSI de 81 kW (110 CP) și 200 Nm cuplu motor, cuplat la o cutie de viteze automată DSG cu 7 rapoarte.

Noua Fabia este diferită. Deși la prima vedere pare destul de mică, este mai lată și mai lungă decât versiunea precedentă. Actuala Fabia este prima care depășește patru metri lungime, măsurând 4.108 milimetri. Acest lucru este vizibil nu numai pentru șofer, ci mai ales pentru pasagerii de pe locurile din spate.

Intră în GALERIA FOTO

Din punct de vedere vizual, actuala Fabia este mai ”încruntată”, cu faruri noi cu tehnologie LED și o grilă distinctivă. De asemenea, se mândrește cu cea mai bună aerodinamică din clasa sa. La asta contribuie și grilele inovatoare ale radiatorului. În momentul în care mașina consideră că nu este necesară răcirea motorului, lamelele se închid, îmbunătățind astfel aerodinamica. Iar acest lucru duce la economisirea de combustibil.

Vorbind despre partea din spate, Fabia a primit tehnologie LED, blocuri optice redesenate și elemente aerodinamice suplimentare. Vedem un spoiler superior cu aripioare laterale și un geam spate semnificativ mai înclinat decât înainte.

Interiorul modelului Skoda Fabia 2021 a fost special conceput pentru a respecta motto-ul simply clever al mărcii și pentru a profita la maximum de dimensiunile crescute ale mașinii. Din punct de vedere stilistic, moștenirea celorlalte game ale companiei este vizibilă în mod clar, cu o planșă de bord dezvoltată pe orizontală.

Fabia debutează un panou de comandă digital, personalizabil, cu o diagonală de 10,25 inci. Sistemul de infotainment este compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto. Bineînțeles, nu lipsesc toate soluțiile practice pentru care Skoda este renumită, cum ar fi diferitele compartimente detașabile și personalizabile. Toate acestea se combină cu o alegere bună a materialelor.

Șoferul are numele mașinii inscripționat în plastic chiar în fața ochilor, deasupra indicatoarelor. Gurile de ventilație rotunde sunt simpatice, mânerele de închidere a ușilor au o formă ingenioasă, iar volanul este sportiv, în două spițe, cu funcția de încălzire oferită opțional. Liniile de design sunt elegante, iar șoferul se simte, din ce în ce mai mult ca într-o Octavia mai mare și mai luxoasă. Confortul și spațiul sunt adecvate atât în față, cât și în spate. Portbagajul are o capacitate de 380 de litri, iar cu bancheta rabatată, spațiul de încărcare ajunge la 1.190 litri.

Motorul supraalimentat cu trei cilindri 1.0 TSI de 110 CP este destul de silențios, însă vibrațiile nu pot fi trecute cu vederea. Totuși, după prima zi la volan am ajuns să mă obișnuiesc cu ele. Cutia de viteze automată își face treaba cum trebuie, literele DGS scrise pe maneta schimbătorului mi-au adus aminte de fiecare dată că mă aflu într-o mașină cu cea mai bună transmisie.

Izolarea fonică este bună, cel puțin până la viteze de autostradă. Călătoria este confortabilă, chiar și în cazul drumurilor lungi. Consumul de combustibil ajunge undeva la 8 litri în oraș, și 6 litri la suta de km în afara lui.

În traficul din oraș motorul este receptiv și manevrabil. Departe de oraș și pe autostradă, Fabia se descurcă de minune. La 120 km/h rămâne sigură pe ea, în timp ce acest motor de 110 CP face călătoriile la drum lung puțin mai ușoare.

Nouă Fabia se simte un pic mai lustruită și mai plăcută pe șosea. Suspensia nu este prea fermă și tratează bine imperfecțiunile asfaltului. Senzația oferită de direcție este ușoară, dar nu într-un mod care să lase impresia că este deconectată de puntea față.

Sentimentul general este cu siguranță cel al unei mașini bune, destul de confortabile și care se comportă bine în viața de zi cu zi. Vizibilitatea este bună din scaunul șoferului, deși se putea face ceva mai mult pentru a facilita și vizibilitatea în partea din spate. Sistemele de siguranță și de conducere vin însă în ajutor, cu monitorizarea unghiului mort și frânarea de urgență.

Un lucru pe care nu l-am înțeles este absența unei camere de marșarier. Există senzori care ajută la toate manevrele de parcare, însă, având în vedere că ne-am aflat în cea mai dotată Fabia (nivelul de echipare Style), lipsa unei camere pentru mersul înapoi este dezamăgitoare.

Skoda Fabia testată de noi are un preț de 24.573 de euro (TVA inclus), însă modelul de bază începe de la suma de 16.912 de euro.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Mihai Pop / ProMotor


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide