Test în România cu Seat Ibiza 1.0 EcoTSI: puncte tari şi puncte slabe [VIDEO]

Autor: Iulian Dnistran 20 oct. 2015 Test drive

Generaţia actuală a modelului subcompact Seat Ibiza se află pe piaţă încă din 2008, dar între timp a trecut prin două restilizări discrete, ultima dintre ele aducând, printre altele, şi un motor nou. Mai exact, e vorba despre un propulsor turbo pe benzină cu trei cilindri şi o capacitate de doar 1,0 litri. Este, dacă vrei, un concurent pentru vestitul EcoBoost de la Ford, care a câştigat de trei ori la rând titlul de Motorul Internaţional al Anului.

Eu am condus o Ibiza cu noul agregat, denumit EcoTSI, în varianta cea mai puternică, de 110 CP, şi îţi spun mai jos ce mi-a plăcut şi ce nu mi-a plăcut la maşina asta.

Cum arata documentul cu echiparea minimă cerută de poliţişti de la Renault si Porsche pentru maşinile lor de patrulare

 

Regulile obţinerii şi reînnoirii permisului se schimbă pentru cel puţin 270.000 de români. Ce este apneea în somn şi ce semne are. Aplicaţia care îţi spune dacă eşti afectat

EXCLUSIV ProMotor – Cum a pierdut Dacia o licitaţie de 400 de maşini de patrulare ale Poliţiei pentru doar 2,4 lei pe autoturism

Confortul. Cel mai nou facelift a adus, printre altele, şi o suspensie regândită, iar rezultatul e o maşină un pic mai confortabilă, ceea ce e excelent pentru călătoriile urbane şi nu numai. Modelul pe care l-am condus era dotat cu suspensie adaptivă, care – prin apăsarea unui buton – ar trebui să întărească amortizoarele şi să îmbunătăţească răspunsul pedalei de acceleraţie, dar nu mi s-a părut că s-a schimbat mare lucru după ce l-am apăsat.

Totodată, maşina de test avea scaune sport în faţă, care oferă o susţinere laterală bunicică, însă nu le recomand pentru că sunt mai tari decât ar trebui să fie pentru o maşinuţă de oraş.

Direcţia este acum electrică, iar asta se simte în volan, dar nu e rău. La viteze mici, direcţia e moale, iar la viteze mai mari se întăreşte, ceea ce e ideal pentru mersul prin oraş, în vreme ce transmisia manuală cu şase trepte are o timonerie corectă şi se descurcă bine în orice situaţie.

Sistemul multimedia cu Full Link. E opţional, dar merită banii, fiindcă se mişcă foarte bine prin meniuri, are text în limba română şi, mai mult decât atât, oferă conectivitate prin MirrorLink, Apple CarPlay şi Android Auto, pe lângă clasicele Bluetooth, AUX şi USB.

Puncte slabe

Monotonia interiorului. Materialele sunt normale pentru preţul cerut, cu o bucată de plastic moale pe planşa de bord şi plastice tari în restul habitaclului, dar cred că designerii puteau să depună mai mult efort şi să gândească un interior mai vesel, fiindcă e mult prea serios. Înţeleg că Seat e o marcă deţinută de Volkswagen, dar rămâne, totuşi, o marcă spaniolă, iar asta ar trebui să se vadă şi la interior, însă nici ultimul facelift nu a reuşit să aducă o bucăţică din extravaganţa spaniolă în habitaclu.

Spaţiul pe banchetă. Ştiu că e un hatchback subcompact, dar există modele din acelaşi segment care oferă mai mult loc pe banchetă decât Seat Ibiza. În spate, modelul spaniol e perfect pentru doi copii, însă adulţilor înalţi o să le fie greu să-şi găsească locul, spaţiul pentru cap şi picioare fiind insuficient pentru ei. Mai mult, tunelul de transmisie e înalt, aşa că transportul a trei oameni în toată firea iese din discuţie.

VIDEO După ce a evitat un accident în ultima secundă, coboară şi îi aplică o corecţie celui care era să-l lovească

Concluzii

Seat Ibiza cu noul motor pe benzină de 1,0 litri cu 110 CP este o maşină numai bună pentru oraş, cu un preţ corect şi o atitudine fermecătoare. Recomandările mele sunt să eviţi scaunele sport şi să alegi sistemul multimedia cu Full Link dacă vrei să te bucuri la maximum de smartphone-ul tău.

Datele tehnice ale modelului testat, în pagina următoare.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide