Testat în România: Citroen C4 1.6 HDI 110 CP

Autor: Oraan Mărculescu 24 ian. 2011 Test drive

Prima oară când am văzut imaginile cu noul Citroen C4 am rămas oarecum surprins: având în vedere că precedenta generaţie a fost una destul de inedită în clasa compactă, iar conceptele Citroen sunt printre cele mai „wow” la ora actuală, sobrietatea şi stilul reţinut al noii generaţii poate ridica semne de întrebare. De ce această adevărată cotitură la nivelul designului?

Noul Citroen C4 - lansarea pentru presa din Romania

Încă de la standul Citroen la Salonul Auto Paris 2010 am remarcat că, în realitate, Citroen C4 are un stil prietenos, chiar familiar, în acelaşi timp inspirând şi o puternică imagine de marcă, aş adăuga una reuşită şi coerentă. Acum, după ce am petrecut mai mult timp în preajma noului C4, pot spune că designerii francezi nu au greşit renunţând la continuarea stilului inedit.

Şi asta deoarece un stil mai serios, dacă e bine gândit, rămâne actual mult mai mult timp decât unul aproape OZN. Trebuie să recunosc: modelul pe care îl înlocuieşte începe să mi se pară, prin comparaţie, cam necizelat, cam învechit. Mă refer la versiunea în cinci uşi, deoarece francezii declară că nu vom vedea un urmaş al lui C4 Coupe în cazul noii generaţii. Eu cred că e păcat, pe baza lui Peugeot RCZ s-ar putea face un hot-hatch Citroen C4 foarte reuşit.

Citroen C4 - al 3-lea geam lateralDar să revenim la oile noastre. Şi la părţile mai puţin reuşite, din punct de vedere estetic, ale lui Citroen C4. Nu prea înţeleg de ce a fost făcut aşa de mic cel de-al treilea geam lateral: nu ajută prea mult la vizibilitate, iar estetica părţii din spate se apropie întrucâtva de banalitate. E o chestie subiectivă, ce-i drept, unora stilul relativ sofisticat al stopurilor le va sugera eleganţă.

Nu pot să mă abţin de la o remarcă: noul Citroen C4 e mai reuşit decât VW Golf 6 în ce priveşte sobrietatea stilului. Pur şi simplu ai de a face cu o maşină care respiră soliditate germană chiar mai mult decât etalonul german… În altă ordine de idei, dacă ţi-ai luat precedentul Citroen C4 când aveai în jur de 30 de ani, noul C4 va fi o evoluţie firească, dată fiind înaintarea în vârstă.

Din punct de vedere design, aş concluziona astfel: Citroen C4 este un C5 mai compact şi mai adaptat traficului urban, fără a pierde din sobrietatea şi eleganţa stilului.

Să vedem ce înseamnă interiorul noului Citroen C4.

Pagini: 1 2 3 4

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide