Nissan Juke 1.6 DIG-T vs. MINI Cooper S Countryman

Open your eyes... sau toleranţă, inovaţie, progres, imaginaţie, Juke, nonconformism, Countryman, libertate, creativitate...

Nissan Juke 1.6 DIG-T vs. MINI Cooper S Countryman Nissan Juke 1.6 DIG-T vs. MINI Cooper S Countryman

Aş putea vorbi despre aceste două modele mult şi bine fără a menţiona măcar un detaliu tehnic. Interesant este că ambele au o misiune destul de importantă. Juke doreşte să dinamizeze imaginea Nissan într-o zonă de piaţă unde compania niponă miza pe Tiida şi Micra. Modele corecte, acestea, dar fără prea mult şarm. În gama de modele Nissan, Juke este un fel de copil rebel. Şi împreună cu Murano şi 370Z formează aripa avangardistă din familia Nissan. Countryman este pasul firesc făcut de MINI.

Firesc, pentru că, altfel, marca britanică ar fi fost în pericol de a deveni ternă. Nu poţi menţine flacăra aprinsă doar cu MINI şi declinările acestuia, chiar dacă este vorba de Clubman. Aşadar două modele care au suficientă presiune pe umeri din partea părinţilor. Şi la ProMotor le-am pus faţă în faţă, pentru a descoperi care este mai dezinhibat. Trebuie să recunosc că am fost uşor surprins de designul lui Juke la momentul publicării primelor imagini.

Apoi am putut vedea maşina la Geneva... Cred că a fost momentul în care m-am ataşat destul de puternic de ea. De ce? Pentru că este un pionier care aruncă cu bolovani în convenţional şi în rutina care a pus stăpânire pe atelierele de design auto. Evoluţia înseamnă inovare, abandonarea rutinei. De unde a apărut Juke şi ale sale linii, doar în departamentul de creaţie Nissan găsim răspunsul. Să descriu liniile lui Juke... grea sarcină. În ceea ce îl priveşte pe Juke, extrem de interesantă este urmărirea expresiilor oamenilor care văd maşina în trafic. 20% sunt extaziaţi, se luminează la faţă, 70% sunt curioşi, contrariaţi, dar într-un mod pozitiv. Există însă un procent de 10%.

Sper să nu îmi ceară nimeni drepturi de autor pentru că îl invoc pe Dorel. Dar am stat lângă unul la semafor. După vreo 10 secunde, am sfârşit într-un râs isteric. Pe faţa lui se citea faptul că întreg sistemul de valori pe care şi-a construit existenţa s-a prăbuşit. Era incapabil de a pronunţa vreun cuvânt, în schimb faţa lui spunea multe. La un moment dat, a aruncat o privire şi la şofer, să vadă cine este cel care l-a insultat vizual pe el şi întreg arborele lui genealogic. În concluzie, Nissan şi-a atins scopul cu Juke, cel puţin la nivel estetic.

Cei de la MINI au încercat să conserve identitatea mărcii pentru Countryman. Au reuşit acest lucru, dar s-a evaporat aerul de copil rebel. În mare, datorită creşterii în dimensiuni. Elementele stilistice definitorii pentru MINI au fost conservate. Countryman este mult mai conservator din punct de vedere al designului, dar are şi el parte de fanii lui în trafic, cei drept în număr mai restrâns.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.