Nissan Juke 1.6 DIG-T vs. MINI Cooper S Countryman

Open your eyes... sau toleranţă, inovaţie, progres, imaginaţie, Juke, nonconformism, Countryman, libertate, creativitate...

Nissan Juke 1.6 DIG-T vs. MINI Cooper S Countryman Nissan Juke 1.6 DIG-T vs. MINI Cooper S Countryman

Aş putea vorbi despre aceste două modele mult şi binefără a menţiona măcar un detaliu tehnic. Interesant este că ambeleau o misiune destul de importantă. Juke doreşte să dinamizezeimaginea Nissan într-o zonă de piaţă unde compania niponă miza peTiida şi Micra. Modele corecte, acestea, dar fără prea mult şarm.În gama de modele Nissan, Juke este un fel de copil rebel. Şiîmpreună cu Murano şi 370Z formează aripa avangardistă din familiaNissan. Countryman este pasul firesc făcut de MINI.

Firesc, pentru că, altfel, marca britanică ar fi fost în pericolde a deveni ternă. Nu poţi menţine flacăra aprinsă doar cu MINI şideclinările acestuia, chiar dacă este vorba de Clubman. Aşadar douămodele care au suficientă presiune pe umeri din partea părinţilor.Şi la ProMotor le-am pus faţă în faţă, pentru a descoperi care estemai dezinhibat. Trebuie să recunosc că am fost uşor surprins dedesignul lui Juke la momentul publicării primelor imagini.

Apoi am putut vedea maşina la Geneva... Cred că a fost momentulîn care m-am ataşat destul de puternic de ea. De ce? Pentru că esteun pionier care aruncă cu bolovani în convenţional şi în rutinacare a pus stăpânire pe atelierele de design auto. Evoluţiaînseamnă inovare, abandonarea rutinei. De unde a apărut Juke şi alesale linii, doar în departamentul de creaţie Nissan găsimrăspunsul. Să descriu liniile lui Juke... grea sarcină. În ceea ce îlpriveşte pe Juke, extrem de interesantă este urmărirea expresiiloroamenilor care văd maşina în trafic. 20% sunt extaziaţi, seluminează la faţă, 70% sunt curioşi, contrariaţi, dar într-un modpozitiv. Există însă un procent de 10%.

Sper să nu îmi ceară nimeni drepturi de autor pentru că îl invocpe Dorel. Dar am stat lângă unul la semafor. După vreo 10 secunde,am sfârşit într-un râs isteric. Pe faţa lui se citea faptul căîntreg sistemul de valori pe care şi-a construit existenţa s-aprăbuşit. Era incapabil de a pronunţa vreun cuvânt, în schimb faţalui spunea multe. La un moment dat, a aruncat o privire şi laşofer, să vadă cine este cel care l-a insultat vizual pe el şiîntreg arborele lui genealogic. În concluzie, Nissan şi-a atinsscopul cu Juke, cel puţin la nivel estetic.

Cei de la MINI au încercat să conserve identitatea mărcii pentru Countryman.Au reuşit acest lucru, dar s-a evaporat aerul de copil rebel. Înmare, datorită creşterii în dimensiuni. Elementele stilisticedefinitorii pentru MINI au fost conservate. Countryman este multmai conservator din punct de vedere al designului, dar are şi elparte de fanii lui în trafic, cei drept în număr mai restrâns.

Citeşte mai departe în pagina următoare »