Test drive Renault Clio V. Modelul își păstrează vocația de mașină de oraș

Autor: Marius Vișan 16 iun. 2020 Video

Clio este genul de mașină care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Toată lumea o recunoaște atunci când o întâlnește pe stradă, iar fiabilitatea ei nu mai surprinde pe nimeni. Totuși, la apariția unei noi generații este cazul să o aducem din nou în atenție.

Lansat în 1990, Renault Clio a împlinit anul acesta vârsta de 30 de ani, interval în care a ajuns la a cincea generație cu vânzări de peste 15 milioane de exemplare. Asta l-a transformat într-unul din cele mai bine vândute modele la nivel mondial al Grupului Renault, fiind considerat și cea mai iubită mașină franțuzească.

Intră în galeria foto

A cincea generație Renault Clio inaugurează o platformă modulară, botezată CMF-B. Aceasta a fost proiectată pentru a permite electrificarea viitoarelor modele precum și sosirea în gama a motorizării hibride E-TECH. Până să ajungem să conducem modelul hibrid am primit la test cel puternic motor disponibil momentan pe Clio: TCE 130 în nivelul de echipare RS Line.

Această versiune pe benzină este cea mai puternică motorizare de pe Clio, iar energia sa este canalizată perfect prin cutia automată EDC cu 7 rapoarte.

Test drive Renault Clio V

Design exterior Clio V

Insignele R.S. de pe părțile laterale ale mașinii, bara de protecție, difuzorul, evacuarea cromate, jantele din aliaj precum și antena tip aripioara de rechin transmit un mesaj de dinamism evident. Menținând dimensiuni aproape similare modelului anterior, Clio V beneficiază de un aspect îmbunătățit și mai multă tehnologie.

Pentru a sesiza evoluția reală trebuie să te urci la bord. Vechiul volan a fost înlocuit cu un nou model cu un diametru redus și echipat cu comenzi mai practice. Volanul nou are un design elegant prin utilizarea unui airbag mai compact. Comparativ cu predecesorul său, acest Clio progresează semnificativ la calitatea percepută la interior, chiar dacă observăm și ceva materiale dure și solide, în special în părțile inferioare ale ușilor și bordului. Per ansamblu, Clio 5 are un tablou de bord original, mult mai bine finisat decât înainte.

Test drive Renault Clio V

Dacă consola centrală nu se schimbă foarte mult ca formă, totuși primește un nou sistem multimedia, construit în jurul unui dispaly cu o diagolană de 7 inci. Acest lucru îi permite să afișeze o cantitate impresionantă de informații într-o singură vizualizare. În plus, acest sistem este complet personalizabil datorită widget-urilor. Sub butoanele de aer condiționat există un spațiu mare de stocare ce permite depozitarea portofelului, telefonului sau a cheilor. Această zonă servește și ca încărcător cu inducție pentru cele mai noi modele de smartphone-uri.

Scaunele din noul Clio oferă un suport mai bun, printr-o bază mai lungă a șezutului, dar și o susținere laterală mai bună. Carcasa lor semi-moale îmbunătățește spațiul pentru genunchi în cazul pasagerilor din spate, în timp ce noile tetiere, mai subțiri, în formă de virgulă, îmbunătățesc vizibilitatea pasagerilor. Ocupanții locurilor din spate beneficiază de un spațiu decent la cap și picioare, mai ales pentru persoane care măsoară mai puțin de un metru optzeci și trei.

Test drive Renault Clio V

Energic, dar nu excesiv de nervos

În ciuda celor 130 CP și a cuplului de 240 Nm, Clio nu își neglijează vocația de mașină de oraș. Se simte foarte confortabil în oraș. Motorul este flexibil, nu vibrează, iar direcția este bine calibrată. Cutia de viteze asigură o tranziție foarte lină de la o viteză la cealaltă, însă devine destul de reactivă în modul Sport.

Test drive Renault Clio V

Această energie controlată servește atât confortului, cât și siguranței. Senzațiile oferite în timpul condusului alert nu pot fi considerate „sportive”.

Caracterul mașinii și sunetul motorului 1.3 TCe la viteză mare nu te încurajează să rămâi acolo, în timp ce modul manual al cutiei automate, cu padelele prea mici aflate pe volan nu îți oferă prea multă autoritate de pilot de curse. O veste bună despre noul Clio este că consumul. În timpul testului nostru de câteva zile am putut măsura o medie onorabilă de 7 litri / 100 de kilometri.

Clio se parchează (aproape) singur

Mașina se parchează singură cu ajutorul camerei 360 de grade si a celor 12 senzori. Modelul oferă asistență la parcare și staționare în toate variantele – paralel cu bordura sau perpendicular pe bordură. Sistemul este foarte simpl de folosit.

Tot ce trebuie să facă șoferul este să apese butonul P aflat pe consola centrală atunci când intră în parcare, iar cu maneta de semnalizare a direcției va alege partea pe care mașina va căuta locurile de parcare. Senzorii încep să scaneze, iar când sistemul găsește un loc de parcare o alertă apare pe ecran. Șoferul trebuie doar să confirme, apoi își poate lua mâinile de pe volan. Din când în când, în funcție de mesajele care apar pe ecran, șoferul trebuie să pună în drive sau marșarier.

Preț

Toate aceste îmbunătățiri au desigur un preț. Dacă oferta pornește de la 11.900 de euro (TVA inclus), modelul nostru de test, cu o mare parte din opțiuni bifate, costă 19.100 de euro (TVA inclus).

Concluzie

Plăcut din punct de vedere al designului, dinamic sub capotă și eficient la consum, acest Clio animat de motorul 1.3 TCe cu transmisie automată EDC7 are destule argumente pentru a convinge clientela.

Test drive Renault Clio V
Test drive Renault Clio V
Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor / Mihai Pop


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide