Test drive video Volvo V60 T6 – Tradiţia modelului break de lux merge mai departe – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan 28 feb. 2019 Video

Când majoritatea producătorilor auto se concentrează pe promovarea de SUV-uri, suedezii de la Volvo acordă o atenţie specială şi break-urilor premium.

Drept urmare, Volvo V60 este unul dintre cele mai practice şi mai arătoase break-uri disponibile în România la ora actuală. Noi am testat modelul cu motorizare T6 (2 litri pe benzină, 310 CP), tracţiune integrală şi transmisie automată cu 8 trepte.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

La exterior este uşor să-l recunoşti, indiferent din ce poziţie îl priveşti. Din faţă avem grila cu logo-ul binecunoscut şi farurile cu LED denumite “ciocanul lui Thor”, datorită formei din interiorul blocurilor optice. Din profil se remarcă forma specifică şi jantele din aliaj, iar din spate stopurile lungi. Ca şi dimensiuni, Volvo V60 are o lungime de 4,7 metri, o lăţime de 1,9 metri şi o înălţime de 1,4 metri.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Poate vă gândiţi că Volvo este un model mai degrabă elegant decât sportiv, însă V60 cu motorizarea T6 echipat cu sistemul de tracţiune integrală are nevoie de doar 5.8 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h. Viteza maximă pe care o atinge este de 250 de km/h. Sunt nişte performante extraordinare pentru un break de 1,9 tone.

La acest model deschiderea hayonului se face prin mişcarea piciorului sub portbagaj. Sistemul este foarte folositor dacă te apropii de maşină şi ai mâinile ocupate cu bagaje. Portbagajul are o capacitate de 529 de litri şi găzduieşte câteva spaţii de depozitare pe laterale şi sub podea. Prin rabatare se poate obţine un perete cu două cârlige pe care se pot atârna pungile de cumpărături. De asemenea, în portbagaj mai avem o priză de încarcare de 12 volţi şi butoanele pentru rabatarea automată a bachetelor.

Dragoş Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Interior spaţios, cu materiale de calitate bine finisate

Ampatamentul are o dimensiune 2.8 metri, iar asta înseamnă că atât şoferul cât şi pasagerii vor avea suficient spaţiu. Pe bacheta din spate este loc pentru trei pasageri, însă este gândită pentru doi pasageri. Spaţiul la picioare şi cap este suficient pentru toţi, chiar dacă plafonul este aplecat spre spatele maşinii. Principalele dotări de care se bucură pasagerii din spate sunt bancheta încălzită, zona de climatizare de pe canalul central şi cotiera cu suport pentru pahare.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Aproape toate marginile şi butoanele sunt finisate cu aluminiu, bine finisat, aşa încât senzaţia de lux este la cote foarte ridicate. Volanul este îmbrăcat în piele de bună calitate, dar are şi o formă foarte plăcută.

Şoferul si pasagerul din faţă au suficiente spaţii de depozitare în uşi, cotieră şi consola centrală. Sloturile USB sunt şi priza de încărcare se află în cotieră. Scaunele sunt încălzite şi ventilate, şi beneficiază şi de funcţia de memorie. Acestea sunt acoperite cu piele perforată, iar împreună cu inserţiile de aluminiu de pe bord şi uşi, elementele piano black şi plasticele de bună calitate, întreţin atmosfera premium.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Şoferul este ajutat de un volan reglabil pe înalţime şi adâncime, instrumentarul de bord digital de 12,3 inchi şi displayul generos al sistemului de infotaintment. Ecranul tactil răspunde foarte bine la comenzi şi este uşor de navigat prin meniuri, aşa că vei găsi repede funcţia de care ai nevoie.

Pe tunelul central este poziţionat levierul transmisiei, frâna de mâna, butonul de pornire al maşinii, precum şi butonul de selectare a modului de condus. Şoferul are de ales dintre Eco, Confort, Individual şi Dynamic.

În V60 poziţia la volan este oarecum joasă, iar acest lucru limitează vizibilitatea în faţă. Chiar dacă maşina este generoasă ca şi dimensiuni, nu putem spune că se simte greoaie în mers. Chiar şi în modul de condus Eco acceleraţiile se fac cu mare uşurinţă, iar modul Dynamic ajută mult în manevrele de depăşire rapidă. Consumul în oraş este undeva în jurul cifrei de 14 litri la suta de km, pentru că cei 310 CP au nevoie de „hrană” pentru a fi ţinuţi într-o formă optimă. Chiar şi aşa, rezervorul are aproape 70 de litri, deci autonomia obţinută de şofer poate fi în continuare bună.

310 CP, transmisie automată şi tracţiune integrală – combinaţia perfectă

Motorul de doi litri, împreună cu transmisia automată, sunt o combinaţie perfectă de performaţe tehnice, consum şi silenţiozitate. Dacă şoferul are nevoie de câteva reprize de sportivitate, modul Dynamic transformă V60 dintr-un break de familie într-o maşină care nu are nimic „cuminte”. Motorul duce la îndeplinire sarcinile, iar tracţiunea 4×4 face maşina extrem de competitivă şi pe zăpadă. Suedezii, popor nordic, s-au gândit la toate.

V60 are o stabilitate foarte bună în curbe, înclinările caroseriei fiind destul de reduse. Caracterul dinamic al lui V60 este poate fi remarcat şi pe şoselele virajate, unde direcţia oferi un feedback precis la manevre.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Siguranţa rămâne un domeniu prioritar la Volov

La baza fiecărei maşini Volvo se află oţelul cu o rezistenţă foarte ridicată. Acesta este completat sisteme de siguranţă de ultimă generaţie.

Sistemul City Safety ajută la protejarea persoanelor din interiorul şi exteriorul maşinii: utilizează tehnologia radarului şi a camerei pentru a identifica potenţialele pericole cum ar fi alte vehicule, biciclişti, pietoni şi animale mari ce se pot ivi în cale, pe timp de zi sau noapte. City Safety poate aplica automat frânele pentru a evita sau a atenua o coliziune. De asemenea, sistemul de avertizare la părăsirea benzii de mers detectează dacă maşina urmează să părăsească banda şi intervine asupra direcţiei.

Verdict

Volvo V60 este o break premium care se adresează celor care nu s-au lăsat cuprinşi de febra SUV-urilor. Acest model întruneşte toate cerinţele clienţilor pretenţioşi: are o formă distinctivă, este dinamic, confortabil, luxos, are numeroase sisteme de siguranţă şi oferă soluţii de conectivitate de ultimă generaţie.

Chiar dacă în România, break-urile nu sunt nişte alegeri foarte populare printre clienţii de maşini premium, Volvo V60 poate fi o opţiune inteligentă pentru cei care vor să atragă atenţia într-un mod diferit de piaţa dominată de SUV-uri.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Date tehnice Volvo V6 T6

Pret de pornire – 54.815 de euro

Combustibil – Benzină

Cilindree cmc -1969

Putere maximă CP (rpm) – 310 (5700)

Cuplu maxim Nm (rpm) – 400 (2200)

Viteză maximă km/h – 250

Acceleratie 0-100 km/h 5.8 secunde

Tracţiune – integrală

Volum portbagaj litri – 529

Volum rezervor litri – 60

Greutate kg – 1903

Lungime mm – 4761

Latime mm – 1916

Înalţime mm – 1427

Ampatament mm – 2872

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide