Ce se poate întâmpla dacă ți-ai împrumutat mașina

Autor: ProMotor 01 iun. 2020 Știri auto
Ce se poate întâmpla dacă ți-ai împrumutat mașina

Dacă ți-ai împrumutat mașina altor persoane, trebuie să știi că poți avea probleme, care merg de la amenzi și până la un dosar penal, cu riscul a până la 3 ani de închisoare. Iată tot ce trebuie să știi.

Românii sunt, în general, fideli ideii că mașina nu trebuie împrumutată prietenilor, cum nu îți împrumuți nici soția. Sau poate chiar într-o măsură mai mare decât soția. Cu toate acestea, sunt destui cei care-și împrumută mașina, prietenilor sau rudelor. Alții maschează în acest mod o înstrăinare a mașinii – așa-zisa vânzare fără acte. Indiferent de caz, trebuie știut că cei care își lasă mașina condusă de alte persoane riscă consecințe, mai mult sau mai puțin grave, în cazul în care cel carea conduce încalcă legea.

Recent am vorbit despre ce poți păți dacă lași o persoană băută să-ți conducă mașina, iar consecințele în acest caz sunt dintre cele mai grave. În funcție de cât de mult alcool a consumat cel care conduce mașina, consecințele pot merge până la închisoare între șase luni și trei ani sau amendă penală.

O pedeapsă similară riști și dacă încredințezi mașina unei alte persoane despre care știi că nu are permis, are permis necorespunzător sau are permisul suspendat sau anulat. De asemenea, dacă cel căruia i-ai încredințat mașina a consumat droguri sau alte substanțe psihoactive riști un dosar penal.

Ce riscuri există atunci când ai împrumutat mașina

Sunt însă și pedepse mai mici pentru fapte mai puțin grave, care nu sunt însă mai puțin neplăcute. În cazul circulației cu rovinieta expirată, vinovat este proprietarul mașinii, indiferent cine conduce mașina. Situația este valabilă și în cazul asigurării RCA, cu diferența că aici, orice accident produs de persoana căreia i-ai împrumutat mașina se va răsfrânge negativ asupra clasei bonus-malus a proprietarului mașinii, a ta în acest caz.

Există un singur caz în care faptele descrise mai sus nu îl afectează pe proprietarul mașinii, și anume cel în care mașina i-a fost furată. Pentru alte încălcări ale Codului Rutier, legislația prevede că răspunderea este a celui care conduce mașina. Este cazul amenzior pentru depășirea vitezei legale, cele pentru parcare neregulamentară sau pentru conducerea unei mașini necorespunzătoare din punct de vedere tehnic.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide