Cum cumperi o mașină second hand în siguranță pe timp de pandemie

Autor: Cristian Agatie 10 oct. 2021 Utile

În ciuda avalanșei de morți și spitalizați din cauza virusului COVID-19, viața merge înainte, iar oamenii fac ceea ce știu ei mai bine – merg la serviciu, se înjură sau cumpără mașini. Iată cum trebuie să procedezi ca să cumperi o mașină second hand în siguranță pe timp de pandemie.

Intră în Galeria FOTO

Ca și în cazul altor activități pe care le desfășurăm în această perioadă complicată, și la cumpărarea unei mașini trebuie să limităm cât mai mult interacțiunea cu alte persoane necunoscute. E adevărat, achiziția unei mașini prezintă un risc crescut de contactare a virusului, având în vedere că trebuie să vedem mai multe mașini și să intrăm în contact cu diverse persoane care pot fi purtătoare ale virusului.

Nu doar că va trebui să vedem cât mai multe mașini, dar în cazul fiecăreia va trebui să verificăm funcționarea corectă a multor componente ale mașinii și chiar să ne urcăm la volan alături de proprietar sau agentul de vânzări pentru a face un test drive cu mașina. Sunt tot atâtea situații în care ne putem îmbolnăvi. De aceea, este important să parcurgem la telefon sau online cât mai multe etape ale achiziției unei mașini second-hand.

Cum să cumperi o mașină second hand în siguranță pe timp de pandemie: verifică istoricul online

Poți elimina multe mașini necorespunzătoare înainte de a avea primul contact cu vânzătorul prin verificarea online a istoricului mașinii. Cele mai multe anunțuri includ seria de caroserie a mașinii, care poate fi verificată pe CarVertical pentru a descoperi eventualele avarii nedeclarate sau neconcordanțe între descrierea mașinii și starea sa reală. În cazul în care anunțul nu conține seria de caroserie a mașinii, nu ezita să o ceri de la proprietar. Orice refuz reprezintă o bilă neagră.

Dacă mașina a trecut acest test, puteți înainta la faza următoare, în care solicitați informații suplimentare de la vânzător. Pentru asta apelați la telefon, mesagerie, dar și fotografii și filmări relevante. Nu este deloc neobișnuit să solicitați, de exemplu, o înregistrare video cu pornirea „la rece”, fotografii ale compartimentului motor, ale șasiului sau orice alt element pe care îl considerați relevant în luarea unei decizii.

O altă modalitate facilă de verificare de la distanță este programarea unui apel video în cadrul căruia să cereți anumite teste relevante pentru dumneavoastră – de regulă lucruri pe care le-ați fi verificat la fața locului. Avantajul apelului video este spontaneitatea acestuia, eliminând posibilitatea fotografiilor modificate sau înregistrărilor evazive.

Dacă și acest pas s-a încheiat cu succes, iar mașina încă vă interesează, este momentul să programați o întâlnire cu vânzătorul. Faceți acest lucru la o oră mai puțin aglomerată și într-o zonă cu un trafic pietonal mai redus. Cel mai mare pericol de a vă infecta este însă abia la pasul următor, la care faceți proba „la drum” a mașinii. Din acest motiv este de preferat ca test-drive-ul să se facă cu geamurile mașinii deschise (pe cât posibil – nu poți face acest lucru pe ploaie sau la minus 15 grade). De asemenea, toți ocupanții mașinii trebuie să poarte masca de protecție.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide