Prețurile la benzină și motorină au explodat în toată Europa! Va ajunge și în România 10 lei litrul?

Autor: Radu Țuțulan 18 aug. 2023 Știri auto

În ultima lună, prețurile la benzină și motorină au explodat în toată Europa, așa că se pune întrebarea dacă va ajunge să se vândă și în România cu 10 lei litrul de carburant?

La jumătatea lunii august, prețurile la benzină și motorină au explodat în toată Europa. În țara noastră, scumpirile au început tot din iulie, iar acum 1 litru de benzină costă acum aproximativ 7 lei, iar motorina se apropie de 7.5 lei.

Litrul de benzină depășește 10 lei

În Franța, litrul de benzină depășește 2 euro, ceea ce înseamnă aproximativ 10 lei.

În Statele Unite ale Americii, prețurile au crescut cu peste 30 de cenți în ultima lună, ajungând la 3,88 USD/galon (3,57 euro/galon). Ceea ce înseamnă un preț de aproximativ 5 lei pentru un litru de carburant

Și în România, în urmă cu un an, prețul benzinei a ajuns la 11 lei litrul într-o stație de alimentare din Bihor.

Astfel că, în contextul actualei explozii la nivel mondial a prețurilor carburanților, este justificată întrebarea dacă și în România va ajunge să coste 10 lei litrul de benzină sau motorină, ca în Franța.

Cine e de vină pentru creșterea prețurilor la benzină și motorină

Cererea mondială de petrol este la niveluri record, stimulată de revigorarea călătoriilor aeriene din această vară, de utilizarea crescută a petrolului în generarea de energie și de creșterea activității petrochimice din China”, potrivit unui raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), citat de www.hotnews.ro.

Scăderea ofertei de petrol din partea OPEC+ ține, de asemenea, prețurile la petrol ridicate. O reducere a producției de petrol din Arabia Saudită a intrat în vigoare luna trecută și va rămâne în vigoare cel puțin până în septembrie.

Această reducere vine după scăderea ofertei de către OPEC+ anunțată în aprilie.

Țițeiul Brent se tranzacționa vineri dimineața la 84,3 dolari pe baril.

Mai trebuie luat în calcul și vremea extremă care a afectat operațiunile multor rafinării americane (iar sezonul uraganelor ar putea dura până în septembrie).

Când ar putea scădea prețurile la benzină și motorină

Specialiștii americani spun că abia spre finalul toamnei și la iarnă am putea vedea reveniri ale prețurilor la pompă.

Cu rezerva că acestea depind de problemele care pot apărea în aprovizionare sau de alte reduceri ale OPEC, spune Sean Snaith, directorul Institutului de Prognoză Economică al Universității din Florida.

Goldman Sachs și-a actualizat prognoza pentru prețurile la pompă prognozând o reducere a acestora din luna octombrie până în decembrie.

Conform specialiștilor, prețurile la benzină au crescut în ultima vreme din cauza mai multor factori:

  • Scumpirea petrolului pe plan internațional
  • Inflația
  • Valurile de căldură: În anumite regiuni au avut un impact major asupra prețurilor la gaze. Căldura extremă poate perturba producția și transportul petrolului, ceea ce duce la crize de aprovizionare și la prețuri mai mari
  • Cerere crescută : Odată cu venirea verii, crește numărul călătoriilor, ceea ce duce în mod natural la o cerere mai mare de combustibil. Această cerere crescută poate duce la creșterea prețurilor
  • Probleme la rafinării: pot apărea opriri ale activității unor rafinării sau conducte, probleme de amestecare sau chiar decuplări. Aceste întreruperi localizate pot determina creșterea prețurilor la gaze.
Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide