Programul Rabla 2021 începe cu schimbări importante. Care sunt noutățile din acest an

Autor: George Cristea 04 feb. 2021 Știri auto

Programul Rabla 2021 începe cu schimbări importante ale pentru cei care cumpără o mașină apelând la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național. Iată care sunt noutățile introduse în acest an și ce înseamnă asta pentru oamenii obișnuiți.

Intră în Galeria FOTO

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a modificat ghidul de finanțare pentru programul Rabla, noile modificări intrând în vigoare începând cu 2 februarie. Modificările vizează adăugarea unor noi tipuri de surse financiare din care solicitantul poate să asigure diferența de preț la cumpărarea mașinii, dar și alinierea legislației la noile reguli internaționale privind emisiile poluante.

Potrivit ordinului MMAP 110/2021, diferența dintre prețul de vânzare al mașinii și subvenția acordată prin programul Rabla poate fi de acum acoperită și din alte surse de finanțare. Astfel, dacă până acum se putea folosi bani obținuți din credite bancare sau leasing, noul ordin permite folosirea banilor proveniți din fonduri europene. Este vorba de bani obținuți prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020.

Programul Rabla 2021 începe cu schimbări importante. Ce trebuie să știi

„Ecotichetul se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, denumit în continuare preț de comercializare, diferența fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii și/sau surse financiare complementare: credite bancare, finanțare în baza unui contract de leasing financiar și/sau din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune 2014-2020”, se arată în ordinul intrat marți în vigoare.

O altă modificare adusă ghidului de finanțare are în vedere alinierea pragurilor de emisii la noile prevederi legale – respectiv trecerea de la standardul NEDC la WLTP. Astfel, în cazul vehiculelor hibride cu încărcare la priză (denumite în ordin autovehicule electrice hibride), limitele CO2 pentru care se acordă ecotichetul de 20.000 de lei sunt de 70 g/km după standardul NEDC sau 83 g/km după standardul WLTP.

O schimbare importantă care a fost introdusă în legislație încă de la finalul anului trecut are în vedere accesarea programului și de către cei care nu au o mașină veche de casat. În acest caz, dealerii auto vor putea casa o mașină în numele lor, așa cum se întâmpla în urmă cu mai mulți ani.

Când începe efectiv programul Rabla 2021

Fiind o strategie concepută pe termen lung, Programul Rabla, cu cele două ramuri ale sale Rabla Clasic și Rabla Plus, rămâne în esență neschimbat. Bazele sale au fost puse începând cu anul 2020 și ar trebui să rămână neschimbate până în 2024, inclusiv. Prin urmare, condițiile aplicate în 2020 pentru programul Rabla rămân valabil și în 2021 – vorbim de valoarea primelor de casare și de condițiile de acordare, cu excepția modificărilor prezentate mai sus.

Chiar dacă regulile jocului au fost deja aprobate și sunt destul de clară, asta nu înseamnă vă vei putea cumpăra astăzi o mașină prin programul Rabla. Chiar dacă, în acest moment, mulți dealeri afișează deja ofertele de cumpărare prin Rabla. Momentul efectiv de la care cumpărătorii vor putea accesa programul Rabla pentru cumpărarea de mașini depinde de aprobarea bugetului de stat 2021 și de sumele alocate acestui program.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide