Programul Rabla 2020 a fost oficializat. Ce trebuie să știi

Autor: ProMotor 04 mart. 2020 Știri auto
Programul Rabla 2020 a fost oficializat. Ce trebuie să știi

Programul Rabla 2020 a fost oficializat prin publicarea în Monitorul Oficial a ordinelor Ministerului Mediului care reglementează modul de acordare a ecotichetelor și ecobonusurilor. S-au creat astfel condițiile pentru ca programul Rabla, dar și Rabla Plus, să se aplice încă din această lună, așa cum promisese ministrul Mediului, Costel Alexe.

După ce ieri a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) nr. 323/2020, care reglementează detaliile programului Rabla Plus, astăzi a apărut în Monitorul Oficial și ordinul nr. 324/2020, care creează cadrul legal general pentru programul Rabla Clasic. Ambele ordine au intrat în vigoare imediat dyupă publicare, astfel că programul Rabla Clasic 2020 și programul Rabla Plus 2020 au fost demarate oficial.

Prevederi noi prin programul Rabla Clasic 2020

Ca noutăți introduse în programul Rabla 2020 reamintim posibilitatea de achiziționare a motocicletelor noi, dar și creșterea ecobonusului pentru mașini cu sisteme de propulsie hibridă, de la 1.700 de lei la 2.500 de lei. În plus, mașinile achiziționate prin programul Rabla Plus nu vor mai putea fi înstrăinată în primul an de la cumpărare.

În mod interesant, românii nu vor putea casa o motocicletă prin programul Rabla, dar pot achiziționa una prin casarea unei mașini mai vechi de opt ani. În acest caz prima acordată este mai mică decât în cazul cumpărării unei mașini: doar 3.500 de lei. Această sumă va putea fi suplimentată cu încă 3.500 de lei prin programul Rabla Plus, în cazul în care este cumpărată o motocicletă electrică.

Există și condiții impuse cumpărătorilor de motociclete prin programul Rabla 2020. Prima dintre acestea, pentru accesarea programului, motocicleta achiziționată trebuie să aibă un nivel al emisiilor de CO2 sub valoarea de 125 g/km. În cazul motocicletelor electrice, condiția este ca prima acordată să nu depășească 50% din prețul de achiziție al acestora.

Motocicletele ce se vor putea cumpăra în cadrul programului Rabla Plus 2020 sunt, potrivit proiectului de ordin, cele cu două sau trei roți, acționate de un motor electric cu o putere mai mare de 4 KW și care au o viteză maximă constructivă mai mare de 45 de km/oră.

Pentru cei care doresc să achiziționeze mașini noi, condițiile vor rămâne aceleași ca cele de anul trecut, cu deosebirea că valoarea ecobonusului va ajunge la 2.500 de lei, față de 1.700 de lei, cât a fost în trecut. Așadar, potrivit ordinului, cuantumul primei de casare pentru achiziționarea unui autovehicul nou este de 6.500 de lei, la fel ca anul trecut. Condiția este ca noul autovehicul să emită maximum 120 g CO2/km.

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri: 1.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou, care generează maximum 96 grame de CO2 pe kilometru, și, respectiv, 2.500 de lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid. Se poate ajunge astfel la o sumă maximă de 10.000 de lei, adică ceva mai mult de 2.000 de euro în cazul unei mașini hibride. Indiferent dacă se vor achiziționa motociclete noi sau autovehicule noi, cumpărătorii trebuie să caseze autoturisme, microbuze, autoutilitare uşoare sau autospeciale/autospecializate uşoare mai vechi de opt ani.

Ce trebuie să știi despre programul Rabla Plus

Cei interesați să-și cumpere mașini noi pur electrice sau electrice hibride pot cere de la stat, în funcție de caracteristicile mașinii ce urmează să fie cumpărată, ecotichete de până la 45.000 de lei, prin programul Rabla Plus.

Ca și în anii trecuți, cei ce vor dori să-și cumpere mașini puțin poluante vor putea cere de la stat 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de vânzare, pentru un autovehicul nou electric hibrid (cu emisii de CO2 mai mici de 50 g/km) sau 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru mașini pur electrice.

Cei interesați vor putea beneficia de un singur ecotichet pentru cumpărarea unui vehicul nou puțin poluant, dar vor putea cumpăra mai multe vehicule, primind astfel un număr egal de ecotichete. Pentru a putea solicita ecotichetul de la stat, solicitanții vor trebui să aibă domiciliul sau reședința în România și să nu aibă datorii la bugetul local. Totodată, pentru a primi banii, aceștia vor trebui să se înscrie la un producător validat și să cumpere vehiculul de la acesta.

În cadrul programului Rabla Plus, pentru a putea obține ecobonusul, nu va fi necesară casarea unui vehicul vechi, foarte poluant. Totuși, în cazul în care vor casa o mașină mai veche de opt ani, cei interesați să-și cumpere un vehicul puțin poluant vor putea cumula prima de casare obținută prin programul Rabla Clasic cu un ecotichet Rabla Plus.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide