Top 8 greșeli pe care le fac șoferii când folosesc instalația de aer condiționat

Top 8 greșeli pe care le fac șoferii când folosesc instalația de aer condiționat

Autor: George Cristea acum 2 luni Utile

Temperaturile ridicate din timpul verii fac ca achiziționarea unei mașini fără aer condiționat să nu mai fie o opțiune. Nu toți știu însă cum se folosește corect instalația de aer condiționat. Am întocmit un Top 8 greșeli pe care le fac șoferii atunci  când folosesc instalația de aer condiționat a mașinii.

Chiar dacă pare simplă, folosirea instalației de aer condiționat nu este înțeleasă pe deplin de toți șoferii. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care trebuie să le eviți pentru ca instalația de aer condiționat să funcționeze optim.

Top 8 greșeli aer condiționat: Ce nu trebuie să faci niciodată

Unele dintre greșelile de mai jos sunt mai puțin importante, afectând doar eficiența instalației de aer condiționat. Altele, dimpotrivă, sunt grave, putând afecta fiabilitatea sistemului de aer condiționat pe termen lung. Iată ce nu trebuie să faci niciodată când folosești instalația de aer condiționat.

1. Să pornești mașina fără să aerisești
Te urci în mașină, pornești aerul condiționat și pleci imediat? Greșit. Instalația de aer condiționat va lucra mult mai eficient dacă aerisești mașina prin deschiderea portierelor sau a geamurilor timp de câteva minute. În acest fel aerul încins va fi eliminat din habitaclu, iar răcirea mașinii se va face mai rapid.

2. Să lași aerul fierbinte să intre în interior
Pentru a răci cât mai rapid interiorul mașinii, este recomandat ca imediat după aerisirea mașinii să pornești funcția de recirculare a instalației de aer condiționat. În felul acesta, aerul din interior se va răci mult mai repede decât atunci când instalația trage aer încins de afară. Dezactivează funcția de recirculare după ce interiorul s-a răcit suficient, pentru a permite aerului proaspăt să intre în mașină.

3. Să reglezi o temperatură prea scăzută
O temperatură prea scăzută poate afecta sănătatea, dar poate îngreuna sarcina instalației de aer condiționat. În cazul sistemelor de tip climatronic reglarea unei temperaturi prea scăzute va duce la suflarea cu putere a aerului, cu tot disconfortul generat. În general, se recomandă ca temperatura reglată să nu fie cu mai mult de 6-7 grade Celsius mai joasă decât temperatura exterioară.

Atenție la modificările făcute mașinii! RAR anunță ce este legal și ce nu

4. Să ții geamurile deschise nejustificat
Sigur, briza de aer poate fi plăcută, dar aerul cald care vine din exterior va pune presiune pe instalația de aer condiționat, care va avea o sarcină mai dificilă. Dacă preferi aerul din exterior, recomandăm oprirea instalației de aer condiționat.

5. Să ignori mirosurile neplăcute
La pornirea instalației de aer condiționat este posibil să apară un miros neplăcut. Acesta dispare după câteva minute, motiv pentru care cei mai mulți șoferi îl ignoră. Totuși, mirosul este semn că instalația de aer condiționat trebuie igienizată cât mai curând. Operația este una simplă și ieftină, pe care o poți face chiar tu acasă, folosind un sprey pentru igienizare din comerț.

6. Să oprești aerul condiționat ca să economisești combustibilul
Aerul condiționat ridică ușor consumul, dar cifra este nesemnificativă. Pe termen lung, consecințele opririi aerului condiționat pot fi mult mai costisitoare decât avantajele economiei de combustibil. Asta deoarece componentele instalației sunt lubrifiate corespunzător doar în timpul funcționării. În plus, instalația de aer condiționat este un element cu rol în siguranța rutieră – temperaturile ridicate din mașină pot afecta comportamentul la volan la fel ca alcoolul.

7. Să nu întreții corespunzător sistemul de aer condiționat
Instalația de aer condiționat trebuie întreținută cu regularitate, de preferință o dată la doi ani. În timp sistemul pierde fluid de răcire, ceea ce înseamnă că instalația își va pierde eficiența. De asemenea, fluidul acționează și ca lubrifiant, deci completarea lui periodică este esențială.

8. Să nu oprești aerul condiționat înainte de sosirea la destinație
Se recomandă ca aerul condiționat să fie oprit cu câteva minute înainte de a ajunge la destinație și a opri motorul. În acest fel apa condensată care s-a acumulat în timpul funcționării are timp să se evapore. În acest fel, bacteriile și mucegaiul vor fi împiedicate să se dezvolte.Comentarii
Inchide