Brandul care a încercat să eclipseze Dacia. Maşina de lux a României postdecembriste – VIDEO

Autor: Iulian Dnistran 02 apr. 2014 Dosar & Analize

La câţiva ani după Revoluţia din decembrie 1989, în România a apărut un nou producător auto care a eclipsat bătrâna Dacie şi a devenit alegerea oamenilor bogaţi, care voiau să-şi cumpere o maşină „de lux” construită în România. Ţi-am pregătit o selecţie cu reclamele care au promovat aceste maşini în lumea întreagă.

La un an după ce Dacia a lansat noul model Nova în 1995, pe porţile fabricii Daewoo din Craiova ieşea primul Cielo românesc. O maşină bazată pe vechiul Opel Kadett, dar care a oferit un plus de stil şi fiabilitate unor clienţi obişnuiţi să plece la mare cu trusa de scule după ei.

După începerea producţiei de Cielo, fabrica de la Craiova (care acum construieşte Ford B-Max), a început, pe rând, asamblarea modelelor Espero, Tico, Leganza, Matiz, Nubira şi Tacuma.

Daewoo Espero a fost, atunci când a apărut prima dată pe drumurile din România, o adevărată „limuzină” în ochii oamenilor. De altfel, berlina coreeană a rupt gura târgului cu dotările sale – geamuri electrice, servodirecţie, aer condiţionat şi oglinzi acţionate şi încălzite electric. Cu toate acestea, unul dintre cuvintele folosite de proprietari pentru a descrie Espero-ul este „şalupă”, din cauza ruliului accentuat apărut la abordarea mult prea entuziasmată a virajelor.

Apoi, în 1998 a început asamblarea succesorului lui Espero – Leganza. O maşină folosită de multe dintre instituţiile de stat de la începutul anilor 2000, dar şi de numeroşi directori de companii care simţeau că trebuie să proiecteze o imagine de succes.

Dar Daewoo nu a produs maşini doar pentru românii cu conturi generoase. În acelaşi an cu începerea producţiei la Leganza, Rodae a pornit asamblarea modelului de oraş Tico, devenit cunoscut pentru consumul redus şi pentru dimensiunile potrivite pentru oraş. Cu toate acestea, Tico nu era altceva decât un Suzuki Alto din a treia generaţie, astfel că atunci când a fost scos din producţie în anul 2001, citadina coreeană avea în spate nu mai puţin de 13 ani.

Succesorul lui Tico a venit în ianuarie 1999, când a fost pus în vânzare modelul de oraş Matiz – cu aceeaşi cutie de viteze manuală cu cinci trepte şi acelaşi propulsor pe benzină de 0,8 litri de pe Tico. Noutatea a fost sistemul de injecţie multipunct care a înlocuit vechiul sistem de alimentare cu carburator, ceea ce a dus la o creştere a puterii de la 41 CP la 48 CP. Cu un preţ de pornire de 5.299 de euro în ianuarie 2006, Matiz a reuşit să reziste cu stoicism în faţa proaspăt-lansatei Dacia Logan, care costa cel puţin 6.230 de euro.

În 2001 a fost lansată cea de-a doua generaţie Daewoo Nubira, care era de fapt doar un facelift al primei Nubira, ca succesor pentru Cielo. Mai mult, Nubira a fost primul model Daewoo care a fost disponibil şi în varianta de caroserie break.

Lucrurile au continuat să meargă bine pentru Daewoo România, care în 2002 a început să asambleze monovolumul Tacuma, cunoscut mai ales pentru designul său controversat. Familista bazată pe Nubira nu a avut, însă, parte de acelaşi succes ca Tico, Cielo sau Matiz în România, iar problemele companiei-mamă Daewoo Motor au pornit declinul producătorului auto român cunoscut odată pentru maşinile sale „de lux”.

În anul 2009, după 14 ani de producţie Daewoo la Craiova, Ford – noul proprietar al uzinei din capitala Olteniei – opreşte linia de asamblare în vederea modernizării fabricii pentru începerea construcţiei utilitarei Transit Connect. Cu toate acestea, şi astăzi mai există pe drumurile din România modele Daewoo produse la Craiova.

Ţie care model Daewoo ţi-a rămas în minte sau în suflet?

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide