Record mondial: 10.000 de mile cu micuţul Fiat Panda în scop caritabil

Autor: Dan Vache 15 feb. 2013 Știri auto

La 1 februarie, aventurierii Philip Young şi Paul Brace au început istovitorul traseu de 10.000 de mile cu intenţia de a strânge bani pentru organizaţia de caritate Farm Africa. Cei doi, conducând non-stop, au parcurs 13 ţări şi două continente la volanul unui automobil Fiat Panda cu echipare aproape standard.

La linia de finiş, la Marble Arch, în Londra, perechea a înregistrat un timp record de 10 zile, 13 ore şi 28 minute, doborând cu mai mult de o zi recordul precedent obţinut la parcugerea aceluiaşi traseu, indiferent de direcţie.

Pentru a atinge obiectivul setat la începutul călătoriei, de sub 11 de zile, Filip şi Paul au fost nevoiţi să parcurgă, în medie, 1.000 mile/zi cu o viteză de 40 mile/oră, obiectiv pe care erau convinşi că îl pot atinge la volanul maşinii lor de 0.9 litri cu motor TwinAir. Singurele modificări aduse versiunii de serie a popularului hatchback au fost: rezervor de combustibil suplimentar, două roţi de rezervă, scut protecţie off-road, arcuri mai puternice, precum şi admisie de aer mutată în partea de sus a compartimentul motorului.

Nedorind să folosească o maşină 4×4 de dimensiuni mari- Filip şi Paul au decis că astfel ar fi fost „prea uşor” – ei au ales Fiat Panda pentru greutatea redusă, performanţa şi economia de combustibil de care dă dovadă.  În ciuda dimensiunii compacte, s-a reuşit chiar şi amplasarea unui pat pentru cei doi şoferi realizat dintr-un material compozit de spumă, localizat pe bancheta din spate a vehiculului.

Lunga şi sinuoasa lor călătorie spre Marea Britanie a inclus trasee dificile, cu drumuri neamenajate, pline de gropi, precum şi rute înşelătoare prin deşert parcurse prin Africa de Sud, Botswana, Zambia, Tanzania, Kenya, Etiopia, Sudan, Egipt, Libia şi Tunisia. În final, au traversat marea Mediterană, traversând prin Italia şi Franţa pentru a ajunge la punctul de destinaţie din Hyde Park, Londra.

„A fost remarcabil tot acest timp petrecut pe traseul incitant şi antrenant, iar Fiat Panda a fost uimitor”, spune Philip Young. „Drumurile au fost înşelătoare, căldura insuportabilă şi orarul obositoar, dar maşina a făcut faţă cu brio acestor provocări. Aceasta a fost o călătorie extrem de dură, iar Fiat se poate mândri cu fiabilitatea şi robusteţea de care dă dovadă. „

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide