Polițiștii declară război șoferilor care conduc băuți

Autor: George Cristea 11 oct. 2020 Știri auto

Polițiștii declară război șoferilor care conduc băuți sau sub influența drogurilor. Acțiuni ample în țară și București au avut ca scop depistarea șoferilor care au consumat alcool sau substanțe psihotrope.

Intră în Galeria FOTO

Zeci de mii de șoferi au fost controlați de polițiști în întreaga țară în mai multe acțiuni menite să verifice respectarea normelor rutiere. În București, weekendul a adus o amplă acțiune pentru depistarea șoferilor care au consumat alcool sau stupefiante.

În cadrul acțiunii au fost aplicate  81 sancțiuni  contravenționale, în valoare de peste 62.000 lei și au fost reținute 35 permise de conducere, după cum urmează:

  • 20 pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice;
  • 11 pentru infracțiunile constatate (8 pentru consum de băuturi alcoolice, 3 pentru permis suspendat);
  • 2 pentru neacordare prioritate auto;
  • 1 pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului electric;
  • 1 pentru nepreschimbare date;

De asemenea, au fost retrase  5 certificate de înmatriculare  pentru deficiențele tehnice constatate și două seturi de plăcuțe cu numărul de înmatriculare. Cu ocazia activităților de control desfășurate, polițiștii rutieri au întocmit 13 dosare penale. Dintre acestea, 8 au fost întocmite pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, 3 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având permisul suspendat și 2 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis.

Polițiștii declară război șoferilor băuți, dar și mașinilor înmatriculate în alte state

„În perioada 3 – 6 octombrie 2020, sub coordonarea Direcției Rutiere, polițiștii au acționat la nivel național pentru creșterea siguranței rutiere”, se arată și într-un comunicat al IGPR. Dacă acțiunea din București s-a concentrat pe depistarea șoferilor băuți, la nivel național polițiștii de la Rutieră au verificat asiduu mașinile înmatriculate în alte state.

În cadrul acțiunii, au acționat zilnic, în medie, 800 de polițiști rutieri, fiind verificate 32.568 de autovehicule, dintre care 3.606 înmatriculate în alte state. Au fost aplicate 18.459 de sancțiuni contravenționale, din care 16.986 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Din totalul acestora, 997 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate conducătorilor autovehiculelor înmatriculate în alte state. Totodată, la nivel național, au fost reținute 1.765 de permise de conducere, dintre care 82 conducătorilor autovehiculelor înmatriculate în alte state.

Tot în cadrul acțiunii au fost reținute 629 de certificate de înmatriculare, dintre care 69 de certificate eliberate de autorități din alte state. Dintre certificatele de înmatriculare reținute conducătorilor autovehiculelor înmatriculate în alte state, 31 au fost reținute pentru lipsa inspecției tehnice periodice și 38 pentru lipsa asigurării de răspundere civilă auto.

De asemenea, au fost constatate 260 de infracțiuni, dintre care 25 săvârșite de conducătorii autovehiculelor înmatriculate în alte state.

Conducerea sub influența alcoolului este una dintre principalele cauze pentru producerea accidentelor grave. Recent, polițiștii au pornit în urmărirea unui șofer care nu a oprit la semnal. În scurt timp, șoferul mașinii urmărite, care s-a dovedit a fi consumat băuturi alcoolice, a reușit să provoace un accident grav în Bacău.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide