Maşini cu 7 locuri: monovolume compacte

Monovolumele compacte au avantajul de a oferi spaţiu mult într-un pachet cu un gabarit convenabil pentru utilizarea cotidiană. Dar este suficient pentru 2 locuri suplimentare?

Pe piaţa auto europeană, sunt 10 constructori care oferă monovolume compacte cu 7 locuri (standard sau opţionale). În România, însă, putem alege doar dintre 7 modele (vezi aici), deoarece Chevrolet Orlando urmează să fie lansat de-abia în toamnă la Salonul Auto Paris 2010, iar Ford Grand C-Max şi Volkswagen Touran facelift încă nu au fost lansate pe piaţa autohtonă.

Renault Grand Scenic - monovolume compacte cu 7 locuri de pe tare.ro

Dintre aceste modele, a fost disponibil pentru analiza noastră Renault Grand Scenic. Acesta este "fratele" puţin mai lung al lui Scenic, oferind standard două locuri suplimentare în portbagaj. În România, este oferit strict cu motorul diesel 1.9 dCi de 130 CP (atât Euro 4, cât şi Euro 5) şi un nivel de echipare foarte bogat, Privilege. Prin urmare, preţul de pornire este de 20.400 euro.

Renault Grand ScenicDimensional, Renault Grand Scenic depăşeşte 4,5 metri, fiind mai voluminos decât majoritatea monovolumelor compacte de pe piaţă. Însă în trafic urban se dovedeşte suficient de manevrabil, iar vizibilitatea este foarte bună. Prin urmare, vorbim de o maşină cu 7 locuri care poate fi utilizată atât zilnic, dar şi în concedii.

Cele două locuri din spate sunt oferite standard, fiind individuale şi având un sistem inteligent de rabatare - atunci când sunt ridicate, eliberează un spaţiu suficient de mare sub ele, contribuind la obţinerea uneia din cele mai bune valori pentru portbagaj în configuraţia cu 7 locuri.

Pe de altă parte, este clar că, dacă maşina este ocupată de 7 persoane, cei 200 de litri sunt insuficienţi pentru a pleca în vacanţă sau concedii fără a apela la un portbagaj suplimentar sau, de ce nu, o mică rulotă. Prin urmare, cele două locuri suplimentare trebuie înţelese ca fiind utile pentru transportul în situaţii speciale a încă doi pasageri, de preferat pe distanţe mai scurte.

Scaune suficienteÎn proba noastră practică am remarcat faptul că scaunele din spate sunt doar suficiente pentru persoanele adulte, pretându-se mai mult transportului copiilor sau al celor cu o înălţime mică şi o constituţie slabă. Din fericire, spaţiul la cap este destul de generos, iar geamurile din spate au o suprafaţă vitrată generoasă, aşa încât condiţiile de călătorie sunt bune.

Singurul inconvenient ţine de spaţiul pentru genunchi, acesta fiind foarte mic dacă scaunele de pe rândul al doilea este dată la maximum în spate. Totuşi, se poate găsi un compromis suficient de bun dacă scaunele de pe rândul din mijloc sunt trase ceva mai în faţă.

La drum, se observă, mai ales pe drumurile din România, că scaunele suplimentare nu sunt destul de moi, aşa încât ocupanţii acestora cu siguranţă vor reclama distanţe mai scurte de călătorie - recomandăm pauze la măcar 50 km în cazul drumurilor lungi.

Accesul la cele două scaune suplimentare se dovedeşte facil, deşi copiii mai mici sau persoanele care se mişcă mai greu (de exemplu, o bunicuţă mai mărunţică) vor avea nevoie de ajutor pentru a ridica piciorul. Din fericire, scaunul de pe rândul al doilea se rabate foarte uşor, în două mişcări, fiind uşor de manipulat.

Faptul că scaunele din spate nu sunt demontabile nu ne deranjează, deoarece spaţiul total, în cazul rabatării scaunelor de pe rândul al doilea şi al treilea, ajunge la un maxim de aproape 1.900 de litri, Grand Scenic situându-se printre cei mai încăpători cărăuşi în segmentul său.

Loc doar suficient in spateCONCLUZIE:

Putem afirma că Renault Grand Scenic este un bun exemplu pentru monovolumele compacte cu şapte locuri. Se dovedeşte o maşină care se pretează la utilizarea zilnică, nu doar la voiajele lungi, având un foarte bun caracter practic.

Scaunele din spate, însă, este recomandabil să fie folosite pentru transportul copiilor sau a persoanelor de statură mică, pentru adulţi fiind utile doar în situaţii de urgenţă şi pe distanţe foarte scurte. De altfel, este o concluzie care se aplică, mai mult sau mai puţin, şi celorlalte modele concurente.

Prin urmare, dacă aveţi multe ocazii în care trebuie să "plimbaţi" mulţi prichindei sau, de ce nu, bunicii şi copiii mici, Renault Grand Scenic este un răspuns foarte bun pentru aceste necesităţi. Mai ales că preţul este unul foarte bun pentru cele 5+2 locuri pe care maşina le oferă, lucru de apreciat şi prin prisma nivelului de echipare generos.

VEZI TOATE EPISOADELE DOSARULUI "MAŞINI CU 7 LOCURI"

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.