Maşini cu 7 locuri: SUV-uri şi crossovere compacte

Nissan Qashqai reprezintă un caz interesant de crossover compact, care oferă şi o versiune ceva mai încăpătoare. Botezată Qashqai+2, aceasta oferă două locuri suplimentare. Să vedem cât de bune sunt acestea.

În mod normal, Nissan Qashqai se situează la limita inferioară a SUV-urilor şi crossoverelor compacte, având o lungime sub 4,4 metri, faţă de media segmentului, de circa 4,5 metri. Prin urmare, mai mult de 5 locuri nu pot fi oferite de această maşină.

Însă japonezii au găsit soluţia: alungirea maşinii. Astfel, Nissan Qashqai+2 câştigă nu mai puţin de 21 de centimetri în lungime, ceea ce a permis montarea a încă două scaune în portbagaj. Faţă de celelalte SUV-uri compacte cu care se poate compara direct (Ford Kuga, Honda CR-V, Hyundai ix35 sau VW Tiguan), Qashqai+2 este singurul care oferă 7 locuri.

Crossoverul japonez are un preţ de pornire de 19.780 euro cu TVA, valabil pentru motorizarea pe benzină de 1,6 litri şi tracţiunea 4x2, în timp ce dieselul 2,0 dCi DPF 150 CP cu tracţiune faţă porneşte de la 25.790 euro (versiunea 4x4 porneşte de la 26.206 euro). Cu alte cuvinte, preţuri foarte interesante pentru acest pachet aproape complet, mai ales prin prisma lipsei concurenţei directe.

Nissan Qashqai+2 - masini de familie cu 7 locuri de pe tare.ro

Revenind la dimensiunile lui Qashqai+2, pe lângă lungimea de 4,54 metri vorbim de un ampatament de 2,76 metri, cu 13 cm mai mult decât un Qashqai normal. La prima vedere, pare insuficient pentru a putea adapta încă două locuri în portbagaj, dar uite că japonezii au reuşit acest lucru. Cât de bine, vedem în continuare.

Qashqai+2 are doua strapontineÎncă din momentul în care se ridică spătarele scaunelor din spate, ascunse în podeaua portbagajului, se observă că spaţiul disponibil pentru acestea e destul de mic (dat fiind că înălţimea interioară a lui Qashqai e mai mică decât a concurenţilor), iar dimensiunile celor două locuri sunt reduse.

Accesul la locurile din spate este rezolvat în mod destul de fericit prin rabatarea şi culisarea facilă a banchetei de pe rândul al doilea. Atenţie, Qashqai+2, fiind o maşină japoneză, are fracţiunea mai mică a banchetei pe partea stângă, nu pe cea dreaptă, spre trotuar - prin urmare, este necesar ca doi pasageri de pe banchetă să iasă pentru ca să poată urca cineva pe scaunele din spate.

O dată ajuns pe locul din spate, se remarcă în primul rând dimensiunile foarte mici ale şezutului şi spătarelor, dacă ocupanţii sunt două persoane adulte. Copiii până în 10-12 ani au loc suficient în mod normal, dar, dacă bancheta de pe al doilea rând este dată maxim în spate, nici aceştia nu mai au spaţiu pentru genunchi.

Locurile din spate sunt pentru copiiDin fericire, am remarcat un lucru foarte pozitiv: nu este nevoie ca bancheta să fie dată prea mult în spate, deoarece distanţa faţă de spătarele scaunelor celor din faţă este foarte mare. Practic, reglându-mi scaunul şoferului pentru constituţia mea, am reuşit să poziţionez bancheta de pe rândul doi astfel încât nu doar să am suficient de mult loc pentru picioare, dar şi pentru a-mi lăsa loc la limită pentru genunchi pe scaunele de pe al treilea rând.

Cu siguranţă, cei care au nevoie de locurile suplimentare pentru copiii mici nu vor găsi minusuri majore. Totuşi, trebuie să remarcăm două aspecte: înălţimea la care trebuie ridicat piciorul ca să intri în spate este destul de mare, deci în majoritatea cazurilor va fi nevoie de ajutor suplimentar pentru cei mici; şezutul scaunelor este cam tare, ceea ce va presupune pauze dese la drumurile mai lungi (păcat, deoarece suspensia amortizează bine denivelările, chiar şi cele mai mari).

Portbagaj de 130 de litri cu 7 locuriCu 7 locuri în maşină, este normal ca spaţiul pentru bagaje să fie foarte mic, în jur de 130 de litri - dacă mergeţi la picnic în familie (tata, mama, doi bunicii şi trei copii), este loc pentru grătar, alimente şi un sac de cărbuni. Rabatarea scaunelor spate lasă un spaţiu pentru portbagaj destul de bun, de 450 de litri, cu doar 50 de litri mai mult decât la un Qashqai normal.

Iar, dacă se rabate şi bancheta de pe rândul al doilea, rămâne un volum util de circa 1.520 de litri, la acelaşi nivel cu modelul Qashqai normal. Dacă ar exista posibilitatea scoaterii facile a celor două scaune din spate, portbagajul ar fi mai mare, dar Nissan Qashqai+2 nu îşi propune să rivalizeze, în materie de caracter util, cu Fiat Doblo, de exemplu.

CONCLUZIE:

Deşi cele două locuri suplimentare pe care le oferă Nissan Qashqai+2 sunt mai mult nişte strapontine, indicate doar pentru copii, crossoverul japonez reuşeşte să ne convingă, fiind un pachet excelent pentru cei cu familii numeroase.

Pachet polivalent, pret atractivDe exemplu, versiunea Qashqai+2 2.0 dCi All Mode Visia are un preţ de pornire de 26.206 CP, în condiţiile în care vorbim de un crossover deloc timid în afara şoselelor, care oferă un motor diesel potent, tracţiune integrală şi un nivel de echipare foarte bogat. Plus, bineînţeles, două locuri suplimentare, pentru copii.

Faţă de un Qashqai având acelaşi motor şi acelaşi nivel de echipare, diferenţa de preţ se cifrează la circa 2.000 euro, ceea ce, dacă sunt foarte rare situaţiile în care ai avea neoie de 7 locuri, poate părea destul de mult pentru două strapontine suplimentare şi doar 50 de litri în plus la portbagaj (în configuraţia cu 5 locuri).

Însă, în domeniul maşinilor de familie cu 7 locuri, găsim că Nissan Qashqai+2 devine o propunere extrem de tentantă, care ar putea fura cu uşurinţă clienţi din celelalte segmente, fiind o maşină polivalentă.

VEZI TOATE EPISOADELE DOSARULUI "MAŞINI CU 7 LOCURI"

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.