Dacia 10 ani împreună cu Renault Ep. III

Dacia 10 ani împreună cu Renault Ep. III

Autor: Cosmin Iordache acum 12 ani Dosar & Analize

la sfârşitul lui 2000 piaţa auto scăzuse la jumătate, faţă de anul record 1998. Pentru că în acea perioadă grosul pieţei era practic asigurat de operaţiunile Dacia, sincopele constructorului naţional se resimţeau în industrie automobilistică românească. Tot finalul de an a adus, însă, un produs interesant cu o contribuţie substanţială din partea Renault, modelul Dacia SuperNova. Marea noutate era reprezentată de grupul motopopulsor grefat de pe Renault Clio.

Plusul de calitate s-a resimţit în rândul clienţilor, Dacia SuperNova devenind vioara întâi, ca vânzări, la finalul anului  comercial.  Practic, unul din trei automobile Dacia vândute era Dacia SuperNova, fiind produsul nou-lansat cu cel mai important impact din istoria de până atunci a constructorului argeşean. Astfel Dacia după un declin perpetuu de 3 ani, a înregistrat primul reviriment, unul infim de 3,7%, dar era un prim semn…

În acel an prima pagină a ziarelor a găzduit, însă, o altă ştire despre grupul Dacia-Renault şi anume introducerea unui „utopic” model de 5.000 de dolari. Puţini au dat crezare unui succes la 5.000 de dolari, dar Constantin Stroe declara în acea perioadă pentru Europa Liberă: „Această maşină va fi una cu o versatilitate surprinzătoare. Cumpărătorii din ţările emergente au nevoie de maşini capabile să facă multe lucruri, din moment ce nu îşi pot permite mai multe. ” Trei ani era termenul înaintat de Renault pentru a produce în serie acest model.

2001 a fost şi anul în care principalele mărci de import au dat cele mai vizibile – şi ameninţătoare pentru Dacia – semne de creştere. De exemplu Skoda şi-a dublat vânzările în acel an, la fel ca şi Opel, Volkswagen şi Seat. Renault  a crescut, de asemenea, cu o treime. Deci, Dacia trebuia să se mişte repede şi bine pentru a nu pierde teren în faţa competiţiei.

La ora 12 veţi afla despre primul motor Diesel introdus de Dacia

 Comentarii
Inchide