Maşini cu 7 locuri: monovolume compacte

Monovolumele compacte au avantajul de a oferi spaţiu mult într-un pachet cu un gabarit convenabil pentru utilizarea cotidiană. Dar este suficient pentru 2 locuri suplimentare?

Pe piaţa auto europeană, sunt 10constructori care oferă monovolume compacte cu 7 locuri (standardsau opţionale). În România, însă, putem alege doar dintre 7modele (veziaici), deoarece Chevrolet Orlando urmează să fie lansat de-abia în toamnă laSalonulAuto Paris 2010, iar Ford Grand C-Max şi Volkswagen Touran facelift încă nu au fost lansate pe piaţaautohtonă.

Renault Grand Scenic - monovolume compacte cu 7 locuri de petare.ro

Dintre aceste modele, a fost disponibil pentru analizanoastră Renault Grand Scenic. Acesta este "fratele"puţin mai lung al lui Scenic, oferind standard două locuri suplimentare în portbagaj.În România, este oferit strict cu motorul diesel 1.9 dCi de 130 CP(atât Euro 4, cât şi Euro 5) şi un nivel de echipare foarte bogat,Privilege. Prin urmare, preţul de pornire este de 20.400euro.

Renault Grand ScenicDimensional, Renault GrandScenic depăşeşte 4,5 metri, fiind mai voluminos decâtmajoritatea monovolumelor compacte de pe piaţă. Însă în traficurban se dovedeşte suficient de manevrabil, iar vizibilitatea estefoarte bună. Prin urmare, vorbim de o maşină cu 7 locuri care poatefi utilizată atât zilnic, dar şi în concedii.

Cele două locuri din spate sunt oferite standard, fiindindividuale şi având un sistem inteligent de rabatare -atunci când sunt ridicate, eliberează un spaţiu suficient de maresub ele, contribuind la obţinerea uneia din cele mai bune valoripentru portbagaj în configuraţia cu 7 locuri.

Pe de altă parte, este clar că, dacă maşina este ocupată de 7persoane, cei 200 de litri sunt insuficienţi pentru a pleca învacanţă sau concedii fără a apela la un portbagaj suplimentar sau,de ce nu, o mică rulotă. Prin urmare, cele două locurisuplimentare trebuie înţelese ca fiind utile pentru transportul însituaţii speciale a încă doi pasageri, de preferat pedistanţe mai scurte.

Scaune suficienteÎn proba noastră practică am remarcatfaptul că scaunele din spate sunt doar suficiente pentru persoaneleadulte, pretându-se mai mult transportului copiilor sau alcelor cu o înălţime mică şi o constituţie slabă. Dinfericire, spaţiul la cap este destul de generos, iar geamurile dinspate au o suprafaţă vitrată generoasă, aşa încât condiţiile decălătorie sunt bune.

Singurul inconvenient ţine de spaţiul pentru genunchi, acestafiind foarte mic dacă scaunele de pe rândul al doilea este dată lamaximum în spate. Totuşi, se poate găsi un compromissuficient de bun dacă scaunele de pe rândul din mijlocsunt trase ceva mai în faţă.

La drum, se observă, mai ales pe drumurile din România,că scaunele suplimentare nu sunt destul de moi, aşa încâtocupanţii acestora cu siguranţă vor reclama distanţe mai scurte decălătorie - recomandăm pauze la măcar 50 km în cazul drumurilorlungi.

Accesul la cele două scaune suplimentare se dovedeştefacil, deşi copiii mai mici sau persoanele care se mişcămai greu (de exemplu, o bunicuţă mai mărunţică) vor avea nevoie deajutor pentru a ridica piciorul. Din fericire, scaunul de pe rândulal doilea se rabate foarte uşor, în două mişcări, fiind uşor demanipulat.

Faptul că scaunele din spate nu sunt demontabile nu nederanjează, deoarece spaţiul total, în cazul rabatării scaunelor depe rândul al doilea şi al treilea, ajunge la un maxim deaproape 1.900 de litri, Grand Scenic situându-se printrecei mai încăpători cărăuşi în segmentul său.

Loc doar suficient in spateCONCLUZIE:

Putem afirma că Renault Grand Scenic este un bunexemplu pentru monovolumele compacte cu şapte locuri. Sedovedeşte o maşină care se pretează la utilizarea zilnică, nu doarla voiajele lungi, având un foarte bun caracter practic.

Scaunele din spate, însă, este recomandabil să fiefolosite pentru transportul copiilor sau a persoanelor de staturămică, pentru adulţi fiind utile doar în situaţii deurgenţă şi pe distanţe foarte scurte. De altfel, este o concluziecare se aplică, mai mult sau mai puţin, şi celorlalte modeleconcurente.

Prin urmare, dacă aveţi multe ocazii în care trebuie să"plimbaţi" mulţi prichindei sau, de ce nu, bunicii şi copiii mici,Renault Grand Scenic este un răspuns foarte bun pentru acestenecesităţi. Mai ales că preţul este unul foarte bun pentru cele 5+2locuri pe care maşina le oferă, lucru de apreciat şi prin prismanivelului de echipare generos.

VEZI TOATEEPISOADELE DOSARULUI "MAŞINI CU 7 LOCURI"