E noul Qashqai? E noul X-Trail? Care e surpriza Nissan pentru Frankfurt 2013?

Autor: Oraan Mărculescu 05 sept. 2013 Opinii

Departamentul de marketing al celor de la Nissan a transmis presei o imagine şi un mesaj de tipul ”secretomanie”, care anunţă lansarea unui nou model la Salonul Auto Frankfurt 2013.

Despre ce nou model o fi vorba?

Mai avem doar câteva zile până când salonul auto german îşi va deschide porţile, aşa încât mai e timp pentru ”place your bets”: ce va fi acest model?

A. noul Qashqai?

B. noul X-Trail?

C. un model total nou?

Ei bine, până nu demult eram convins că este urmaşul lui Nissan Qashqai. În primul rând, pentru că Nissan Qashqai a debutat pe piaţă în 2007, iar în 2010 (deci după 3 ani) a avut parte de un facelift. Acum, în 2013, pare momentul oportun pentru introducerea unui urmaş, nu?

S-a lansat în 2007, în 2010 a primit un facelift… Logica spune că 2013 ar fi anul unui urmaş. Sau nu?

Un urmaş care, conform trendului din industrie, trebuie să fie mai mare – iar conceptul Nissan Hi-Cross, de la Geneva 2012, se potriveşte ca o mănuşă acestei idei.

Şi totuşi… acum, în ceasul al 11-lea, m-au apucat dubiile. Chiar are nevoie Qashqai de un înlocuitor mai mare?

Încă de când a ajuns pe piaţă, Qashqai a surprins prin modul foarte inteligent de ”împachetare”: adică un SUV-uleţ cu aspect de maşină de categorie compactă. O reţetă care a prins imediat mai ales la publicul feminin, stilul maşinii, foarte prietenos, seducând în primul rând familistele pe care gabaritul mai impunător al SUV-urilor vremii le cam intimida.

C-aşa-i Qashqai-ul: place mai ales femeilor. Arată prietenos, e încăpător, uşor de condus…

Practic, japonezii şi-au spus: ”dacă tot nu are sens să concurăm cu Golf-ul, de ce să nu ne bazăm pe imaginea de constructor de maşini de teren, agreată unanim de public, şi să rupem canoanele clasei compacte?!”.

Şi uite aşa, aproape peste noapte, Qashqai a devenit o adevărată divă din punct de vedere comercial, versiunile cu tracţiune faţă fiind mai practice decât a modelelor de clasă compactă convenţionale, iar cele cu tracţiune integrală mai descurcăreţe în mediul urban decât alte SUV-uri.

Nissan Qashqai e singurul SUV/Crossover care a intrat şi în TOP 10 cele mai vândute modele din Europa!

Nissan Qashqai a devenit în doar câţiva ani un simbol pentru un pachet inteligent pe patru roţi, în unele luni reuşind chiar să intre în TOP 10 cele mai vândute modele din Europa. Un lucru, să recunoaştem, mult mai grăitor decât un titlu gen ”Maşina Anului” (unde a ajuns în finală în 2008, dar juriul nu a intuit potenţialul pe care îl avea).

Ei bine, practic această reţetă a succesului m-a făcut să înţeleg că noul model de la Frankfurt 2013 nu este urmaşul lui Qashqai. Şi asta deoarece Qashqai nu are nevoie să crească în dimensiuni, principalul său avantaj fiind gabaritul compact, dar care ascunde un interior spaţios, ergonomic, bine finisat şi cu un nivel foarte bun al echipării.

Deşi are 6 ani de carieră deja, Qashqai rămâne una dintre cele mai bune oferte din segmentul SUV-urilor compacte

Recent am făcut un drum de peste 1.000 km prin ţară cu Nissan Qashqai (versiunea de top 2.0 dCi, având cutie automată) şi mi-am dat seama că, pentru România, Qashqai rămâne una dintre cele mai potrivite maşini.

Sincer, cu un Nissan Qashqai nu te mai temi de capcane de genul căruţelor nesemnalizate de pe drumurile naţionale…

Aspect plăcut, familiar, cu tuşe de eleganţă. Spaţiu suficient pentru familie. Confort bun, mai ales al suspensiei. Motor potent, cu bune resurse şi la depăşirile mai rapide, dar şi în urcările virajate. Echipare şi finisare în ton cu vremurile, doar aspectul displayului central, de exemplu, fiind oarecum mai învechit.

… sau de gropile răsărite pe orice drum autohton…

Foarte important, Qashqai se dovedeşte sigur şi în condiţiile surprizelor de pe şoselele noastre cunoscute sub numele de gropi. Dar îţi permite şi să abordezi drumuri de munte, poate nu la fel de relaxat ca un Duster, dar cu siguranţă la nivelul oricărui alt SUV compact mult mai modern.

… ba chiar te poţi încumeta să o iei pe arătură ca să ocoleşti ambuteiajele…

Nu în ultimul rând, chiar dacă am avut la dispoziţie cel mai mare diesel, dotat şi cu o cutie automată, consumul a fost mai mult decât decent, în condiţiile unui stil de birjăreală. Ceea ce, raportat la preţul mai mic de 35.000 de euro pentru varianta de top Tekna, nu face decât să-i confere lui Qashqai titulatura de ”probabil cel mai bun SUV compact al momentului”.

Spuneţi repede: ce alt SUV sub 35.000 de euro mai oferă opţiune de genul lui Around View Monitor?

Oups, o victimă a vitezei, care nu va apărea în statisticile Poliţiei Rutiere (în cazul în care vă întrebaţi ce se vedea pe display…)

În concluzie, întorcându-mă la întrebarea iniţială, eu unul elimin răspunsul A: ceea ce va prezenta Nissan la Frankfurt 2013 nu este urmaşul lui Qashqai. Pentru că, pur şi simplu, Qashqai nu are încă nevoie de un înlocuitor, reuşind cu brio să ţină piept concurenţilor mai noi.

În concluzie, Nissan Qashqai STILL ROCKS!!!

(după cum o demonstrează tinerele speranţe din Baia Sprie, care preferă rock-ul încă de la această vârstă!)

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide