Proiect. Circulaţia trotinetelor electrice va fi reglementată de Codul Rutier

Autor: ProMotor 27 iun. 2019 Știri auto
Proiect. Circulaţia trotinetelor electrice va fi reglementată de Codul Rutier

Un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor prevede definirea trotinetele electrice, astfel încât să nu fie asociate mopedelor, iar utilizatorii să nu fie pasibili de amenzi/închisoare dacă nu au permis. 

Actul normativ prevede definirea trotinetei electrice ca un vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 40 km/h şi care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 2 kW.

Trotinetele electrice sunt exceptate prin acest proiect de la necesitatea obţinerii unei înmatriculări sau înregistrări.

De asemenea, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor şi a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.

Trotinetele vor putea fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta pe partea carosabilă, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.

Cel care circulă cu trotinerta trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani

Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani, conform textului de lege.

„Bicicletele, trotinetele electrice şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare”, arată sursa citată.

De asemenea, este prevăzută şi obligativitatea purtării unei căşti de protecţie pentru conducătorii trotinete electrice pe drumurile publice, dacă aceştia au sub 18 ani.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide