Vânzarea Automobile Craiova

Vânzarea Automobile Craiova

Autor: Mediafax acum 13 ani Știri

UPDATE: Compania Ford a oferit 57 de milioane de euro pentru preluarea unui pachet de acţiuni reprezentând 72,4% din capitalul Automobile Craiova, în condiţiile în care oferta iniţială era de 55 de milioane de euro. Capitalul scos la vânzare, de 72,4%, reprezintă 13,716 milioane de acţiuni.

Prima ofertă, cea iniţială, a fost de 4,0098 euro pe acţiune, compania americană precizând că doreşte să discute cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pe tema renunţării la activele care nu ţin de activitatea de producţie a uzinei auto. A doua ofertă financiară, îmbunătăţită, a inclus un preţ de 4,1556 euro pe acţiune, iar Ford a agreat restructurarea Automobile Craiova, Daewoo România şi Mecatim Timişoara, prin transferul activelor conexe într-o entitate nou creată, a spus Vlădescu, citind textul documentului.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a menţionat că atât contractul de privatizare, cât şi legea specială pentru privatizarea Automobile Craiova, urmează să fie prezentate Guvernului în următoarea şedinţă, cel mai probabil marţi, 11 septembrie, astfel încât înţelegerea să fie semnată miercuri, 12 septembrie, la Salonul Internaţional Auto de la Frankfurt, Germania.

——————————————————

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a publicat, vineri, anunţul de privatizare a societăţii Automobile Craiova, care deţine fabrica Daewoo Automobile România, şi aşteaptă până la 5 iulie oferte pentru pachetul de acţiuni reprezentând 72,4% din capitalul social. Producătorii americani General Motors şi Ford, precum şi firma rusă JSC Russian Machines, parte a unui grup deţinut de magnatul Oleg Deripaska, şi-au exprimat deja interesul pentru preluarea uzinei auto. Potrivit analiştilor, valoarea de piaţă a companiei este de aproximativ 800 milioane euro, având în vedere investiţiile de câteva sute de milioane de dolari efectuate la Automobile Craiova.

"Uzina de la Craiova, aşa cum arată în prezent, cu activele existente, liniile tehnologice şi ce mai are în dotare, valorează circa 800 milioane de euro. Valoarea tranzacţiei va fi de aproximativ 700-750 milioane euro, din care statul ar putea încasa o sumă 500-570 milioane de euro, restul de până la 200 milioane de euro însemnând investiţii pe care cumpărătorul şi le va asuma pentru următorii cinci ani", a afirmat un analist.

"Ofertele vor depinde foarte mult de planurile de dezvoltare strategică a investitorilor pe piaţa auto în urma achiziţionării companiei. Oricum, cred că statul a pus deja un preţ minim sub care nu cred că vor fi de acord cu vânzarea Automobile", a menţionat un alt analist.

"Autorităţile ar putea fi interesate să vândă la un preţ mic dacă cumpărătorul se va obliga la investiţii majore pe plan orizontal, forţă de muncă, majorarea capacităţii de producţie, posibilitatea unor exporturi, care vor aduce beneficii bugetului de stat", a estimat analistul.

Guvernul a anunţat, vineri, că Automobile Craiova va fi vândută, în cazul unui punctaj egal al firmelor participante, investitorului care a oferit cel mai mare preţ pentru acţiuni, sumă care va trebui plătită în termen de zece zile de la semnarea contractului sau, după caz, de la data îndeplinirii tuturor condiţiilor. Preţul pentru acţiunile puse în vânzare de stat va trebui plătit în termen de zece zile de la semnarea contractului sau, după caz, de la data îndeplinirii tuturor condiţiilor suspensive. Ofertanţii vor trebui să prezinte un plan de afaceri pe o perioadă de patru ani în care să menţioneze elementele tehnice, economico-financiare, sursele de finanţare, dezvoltarea pieţei.

Cea mai bună ofertă va fi selectată de către Comisia de privatizare prin aplicarea grilei de punctaj. Investitorii vor fi departajaţi în funcţie de preţul oferit pe acţiune, investiţiile asumate pentru modernizarea capacităţilor de producţie a autoturismelor de pe platforma Automobile Craiova, angajamentul ofertantului de a ajunge în al patrulea an de la privatizare la un nivel de integrare de minim 60% şi realizarea unui volum al producţiei de 200.000 de autoturisme în al patrulea an investiţional de la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor. Din punctajul final acordat de către Comisie, preţul oferit pe acţiuni va avea o pondere de 35%, iar investiţiile pentru modernizarea capacităţilor de producţie a autoturismelor vor reprezenta 20%. Planul privind nivelul de integrare va avea o pondere de 20%, iar volumul de producţie propus de investitor va fi notat tot cu 20%. Fiecare dintre cele patru elemente de departajare pentru stabilirea ofertei câştigătoare va fi punctat separat.Comentarii
Inchide