2024: Cartea de identitate a vehiculului. Ce acte sunt necesare și în cât timp se eliberează noul CIV?

Autor: Radu Țuțulan 07 ian. 2024 Știri auto

Cartea de identitate a vehiculului (CIV) este eliberată de Registrul Auto Român (RAR) pentru toate mașinile care sunt înmatriculate în România. Documentul atestă că mașina e omologată, respectă normele de siguranță și conține date tehnice despre vehicul, date de identificare și detalii despre proprietar.

În momentul în care un vehicul e înscris în circulație, în România, acesta trebuie să aibă o carte de identitate emisă de RAR.

Pentru mașinile noi, ne omologare se va ocupa dealerul auto, care va obține astfel CIV-ul și îl va înmâna noului proprietar.

În cazul mașinilor importate, însă, e de datoria proprietarului să solicite emiterea unui nou CIV.

Acte necesare pentru a fi eliberată Cartea de identitate auto

Actele necesare pentru a fi eliberată Cartea de identitate auto sunt:

  • cerere-tip
  • actul de identitate al solicitantului și talonul mașinii
  • documente care atestă calitatea de proprietar legal asupra vehiculului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), numai dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deținător în evidențele autorității de înmatriculare
  • dacă solicitantul nu este deţinătorul vehiculului (persoană fizică) sau dacă deţinătorul este persoană juridică, este necesară și prezentarea actului de reprezentare legală (împuternicire notarială, dacă deținătorul este persoană fizică, sau delegație, dacă deţinătorul este persoană juridică).

Pe lângă documente, inspectorii RAR vor verifica și vehiculul pentru care se solicită eliberarea unei cărți de identitate. Mai exact, se vor verifica seriile de șasiu, de motor și de caroserie. Apoi se va face o verificare tehnică.

Dacă totul e în regulă, atunci RAR va emite un CIV. Mai departe, cu acest document proprietarul poate cere înmatricularea.

Ce faci dacă ai pierdut CIV-ul?

Şoferii care au pierdut cartea mașinii, trebuie să obțină un duplicat. Astfel, aceștia sunt obligați să treacă din nou pe la Registrul Auto Român.

Actele necesare obţinerii unui duplicat al cărţii de identitate a vehiculului sunt:

  • solicitare eliberare document nou
  • actul de identitate al solicitantului
  • documente care atestă calitatea de proprietar al vehiculului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deținător în evidențele autorității de înmatriculare

De asemenea, e obligatorie prezentarea vehiculului la RAR în vederea identificării sale. După ce se constată că sunt îndeplinite toate normele, RAR va emite un duplicat al Cărții de identitate auto.

Ca să obțineți un duplicat al CIV, puteți merge direct la orice reprezentanță RAR deoarece nu este nevoie să vă faceți programare. Procedura de obținere a duplicatului a fost mult simplificată. Astfel, puteți intra în posesia documentului chiar în ziua în care s-a făcut inspecția RAR.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide