2024: Cât costă școala de șoferi, în funcție de regiune. Unde e cel mai ieftin să dai de „carnet”?

Autor: Radu Țuțulan 25 ian. 2024 Știri auto
2024: Cât costă școala de șoferi, în funcție de regiune. Unde e cel mai ieftin să dai de „carnet”?

De la an la an, prețul cursurilor auto au crescut vertiginos. Iată cât costă școala de șoferi în 2024, în funcție de regiunea unde e susținut examenul.

Pentru că mașina a devenit, de mulți ani, o necesitate, numărul celor care vor să obțină permis de conducere e în creștere.

Cursurile auto sunt, însă, costisitoare. Iar cei care nu reușesc să obțină „din prima” carnetul de conducere vor plăti și mai mulți bani.

Cât costă școala de șoferi în 2024

În general, prețurile diferă în funcție de școlile auto avizate disponibile în regiune și de modelul mașinii.

De exemplu, costă cu 15-20% mai puțin să faci școala pe o mașină cu transmisie manuală decât pe un cu o cutie automată.

În zona de est a României, sunt școli care percep un cost de aproximativ 2.000 de lei pentru cursurile desinate Categoriei B de permis. Aceste prețuri le găsim la școli din Suceava, Iași sau Bacău, de exemplu. Un cost similar e perceput și de unele școli din Harghita și Covasna.

În schimb, în sudul și vestul țării, prețurile pornesc în general de la 2.500 de lei. Și în Ardeal, costul instruirii șoferilor este similar.

În plus, mai trebuie plătite:

  • fișa medicală – 150-200 lei
  • taxa de înscriere – 250 lei
  • închirierea mașinii în ziua examenului – 150-250 lei.

În concluzie, în cea mai fericită situație, școala de șoferi costă cel puțin 2.500 de lei, cu toate taxele incluse. Dar, în general, prețurile se situează în jurul a 3.000 de lei.

Cât durează şcoala de şoferi categoria B în 2024

Școala de șoferi are două componente. Cursantul trebuie să efectueze 24 de ore de pregătire teoretică (legislație rutieră) și alte 30 de ore de pregătire practică.

De aceea, durează, în general, cel puțin două luni pentru a finaliza toate aceste cursuri.

La finalul acestora, te poți programa pentru proba teoretică. În general, nu durează mai mult de câteva zile până vei găsi un loc disponibil. Sunt cazuri în care poți susține testarea chiar în ziua în care te înscrii.

Cei care trec de testarea teoretică, se pot înscrie apoi la examenul practic. Programarea se face online și, în general, candidații au de așteptat în jur de două luni până să prindă o dată liberă.

Astfel, durează cel puțin 4-5 luni din momentul înscrierii la școala auto până ce cursanții ar putea dobândi permisul auto.

Cât costă ședințele suplimentare de condus

Cei care nu reușesc să promoveze proba practică sunt obligați să facă cel puțin 6 ore suplimentare de conducere. Ceea ce înseamnă un minim de 3 ședințe.

Pentru Categoria B, costul unei ședințe suplimentare este între 150 și 200 de lei.

Abia după efectuarea acestor cursuri suplimentare, candidatul se poate înscrie din nou la examen. Deci avea de așteptat alte aproximativ 2 luni.

Cei care nu reușesc să dobândească permisul de conducere în decurs de un an de la data începerii școlii de șoferi, sunt obligați să repete cursurile cu totul. Ceea ce înseamnă să plătească încă o dată școala de șoferi și să efectueze alte 30 de ore de conducere practică și 24 de ore de pregătire teoretică.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide