2024: Cum recuperezi permisul suspendat pentru viteză. Ești obligat să dai examen?

Autor: Radu Țuțulan 31 ian. 2024 Știri auto

Șoferii care au permisul suspendat pentru depășirea vitezei legale au posibilitatea de a-și redobândi dreptul de conducere mai repede, în anumite situații, dar numai după susținerea unui examen.

Mii de șoferi rămân în fiecare an fără permis de conducere din cauza depășirii limitei de viteză.

Unii încalcă legea din grabă sau neatenție, alții din teribilism sau necunoaștere a regulilor de circulație. Atunci când viteza nu este depășită cu mult, Poliția aplică doar o amendă contravențională.

Însă în momentul în care limita este cu mult încălcată, autoritățile dispun și măsura suplimentară, pe lângă amendă, de suspendare a permisului de conducere.

La ce viteză este permisul suspendat

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă
  • peste 50 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile
  • peste 70 km/h: 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Așadar, șoferii care vor fi prinși de radar că circulă cu peste 100 km/h într-o localitate unde limita este de 50 km/h, se vor alege cu permisul suspendat pentru o perioadă de 3 luni.

Iar cei care ajung la peste 200 km/h pe autostradă, de exemplu, rămân pietoni timp de cel puțin 4 luni.

Noi limite de viteză

Pentru a întări și mai mult legislația, Senatul a adoptat un proiect prin care se stabilește un nou prag de viteză. Iar șoferii care îl vor depăși, rămân o jumătate de an fără drept de a mai conduce.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile […] depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv”, scrie în proiectul legislativ adoptat de Senat.

Același document stabilește că dacă șoferul care a primit această sancțiune recidivează în decurs de 6 luni de la momentul recuperării carnetului și depășește din nou limita de viteză, va primi în plus față de sancțiunea aferentă alte 30 de zile de suspendare a carnetului.

Cum recuperezi permisul suspendat pentru viteză

În cazul șoferilor care au permisul suspendat pentru depășirea limitei de viteză, acesta poate fi restituit după expirarea perioadei pentru care acesta a fost suspendat.

Dar, este obligatorie și susținerea unui examen teoretic în următoarele situații:

  • permisul a fost suspendat pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice
  • nu a acordat prioritate, a efectuat o depășire neregulamentară sau a trecut pe roșu și a provocat un accident de circulație
  • a fost dispusă suspendarea permisului pentru o perioadă de 180 de zile, fapta fiind considerată infracțiune.

Dar, cei care vor să-l recupereze mai repede, au posibilitatea de a susține un examen.

La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea unor contravenţii se reduce cu o treime, de către şeful poliţiei rutiere a judeţului sau a municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române”, se stabilește prin Art. 104 din legea circulației.

Examen redobândire permis suspendat

Însă, pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare, șoferii trebuie să îndeplinească mai multe condiții, cumulativ:

  • deține permis de conducere de cel puțin 12 luni
  • nu a acumulat 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări
  • nu a fost depistat la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor
  • nu a depășit viteza maximă cu mai mult de 70 km/h.

Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la Art. 104 […] până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce”, se mai precizează în legea circulației.

Examenul pentru redobândirea permisului este gratuit și poate fi susținut de mai multe ori.

Șoferii vor promova acest examen dacă au răspuns corect la cel puțin 13 întrebări, dintre cele 15 incluse în test.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide