Ai voie să depășești un utilaj de deszăpezire? Amendă și permis reținut dacă faci asta

Autor: Radu Țuțulan 28 ian. 2024 Știri auto

Legea interzice efectuarea unei depășiri, în anumite situații, iar cei care nu respectă această obligație riscă să fie amendați și să rămână fără permis. De aceea, este important ca un șofer să știe în ce condiții are voie să depășească un utilaj de deszăpezire.

Odată cu venirea iernii, este foarte probabil ca șoferii să întâlnească mașini de deszăpezire care acționează pe diverse drumuri. Fie că împrăștie material antiderapant, fie că îndepărtează omătul de pe șosea, rolul acestora e de a asigura o circulație cât mai bună.

De asemenea, aceste utilaje pot doar să „patruleze”, pentru a monitoriza starea drumului.

În momentul în care întâlnești o mașină de deszăpezire, ești obligat să rămâi în spatele acesteia sau poți să o depășești?

Cum se efectuează corect o depășire

Depășirea este una dintre cele mai periculoase manevre pe care le face un conducător auto. Pentru că presupune atenție sporită și o estimare corectă a vitezei de deplasare. Atât a vehiculului depășit, cât și a celor care vin din sens opus, atunci când depășirea se face pe contrasens.

Depășirea poate fi efectuată în trei moduri, toate fiind stipulate în Codul Rutier:

  • pe contrasens, în cazul drumurilor cu o singură bandă pe sens;
  • pe banda 2, 3, 4, etc., în cazul drumurilor și autostrăzilor prevăzute cu cel puțin 2 benzi pe sens;
  • pe banda din mijloc, în cazul drumurilor cu o bandă dedicată depășirii pentru vehiculele din ambele sensuri.

Există doar două situații prevăzute în lege care permit depășirea prin dreapta a unui alt vehicul:

  • la depășirea tramvaielor, care se face, de regulă, prin dreapta; depășirea acestora prin stânga se face numai pe o stradă cu sens unic sau când nu există suficient spațiu de depășire prin dreapta
  • când drumul este prevăzut cu cel puțin 2 benzi pe sens, iar vehiculul care urmează să fie depășit circula pe banda din mijloc.

De asemenea, poate fi depășit prin dreapta un vehicul care e oprit aproape de mijlocul drumului pentru a efectua un viraj la stânga. Însă această situație e permisă doar dacă drumul e suficient de lat, iar și marcajul și indicatoarele rutiere permit efectuarea depășirii.

Ai voie să depășești un utilaj de deszăpezire?

Depășirea poate fi efectuată numai daca marcajul care desparte benzile între ele este întrerupt. Iar indicatoarele rutiere și regulile de circulație permit acest lucru în zona respectivă.

Așadar, nu vom efectua niciodată depășirea încălcând linia continuă de pe carosabil. Și, cu atât mai puțin, linia dublă continuă.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor să se înscrie într-o depășire sunt obligați să respecte următoarele reguli:

  • să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
  • să se asigure că șoferul din spate sau din față nu a semnalizat, la rândul lui, intrarea în depășire;
  • să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;
  • să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță.

Nu în ultimul rând, conducătorii auto care depășesc trebuie să se asigure că nu pun în pericol circulația din sens opus.

Așadar, legislația nu interzice depășirea unui utilaj de deszăpezire, atâta timp cât sunt respectate regulile de circulație.

Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu respectă regulile de depășire

Codul Rutier încadrează nerespectarea regulilor de depășire la clasa a III-a de sancțiuni. Iar ca măsură complementară se poate recurge la suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 60 de zile.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile […] circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire”, se arată în Codul Rutier.

Așadar, șoferii care depășesc neregulamentar pot primi între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei.

Iar dacă depășirea neregulamentară duce la producerea unui accident, amenda poate ajunge la 3.300 de lei și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide