2024: Este legal să faci o depășire pe linia de tramvai? Ce scrie în legea rutieră

Autor: Radu Țuțulan 23 apr. 2024 Știri auto
2024: Este legal să faci o depășire pe linia de tramvai? Ce scrie în legea rutieră

Așa cum pentru autobuze au fost concepute benzi speciale, sunt multe cazuri în care și circulația pe banda pentru transportul public e restricționată. Dar, e legal să faci o depășire pe linia de tramvai, conform legii rutiere actualizate în 2024?

Sunt numeroase situații în care șoferii circulă cu mașina pe linia de tramvai. Unii trec chiar și prin stațiile acestor mijloace de transport în comun.

În unele situații e legal, în altele, însă, șoferii pot rămâne fără permis de conducere.

Este legal să faci o depășire pe linia de tramvai?

În general, este interzisă circulația vehiculelor pe linia de tramvai. Dar, există situații în care șoferii pot folosi și spațiul destinat transportului public.

Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă pe care este linia tramvaiului lângă axul drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligația să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia”, se arată în Articolul 103 din Codul Rutier.

Ceea ce înseamnă că, în condițiile în care nu există un indicator care să interzică accesul, șoferii pot circula pe șinele de tramvai. Iar în cazul unei depășiri, trebuie să respecte toate celelalte obligații rutiere.

Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă neregulamentar pe linia de tramvai

Mulți șoferi folosesc linia de tramvai pentru a depăși coloana de mașini care staționează la semafor. Iar în unele situații depășesc cu bună știință linia continuă care delimitează zona șinelor de tramvai de benzile destinate vehiculelor.

Depășirea coloanei la semafor se sancționează cu 4 sau 5 puncte de amendă și reținerea permisului pentru 30 de zile. Ceea ce înseamnă o amendă contravențională cuprinsă între 660 și 825 de lei.

Iar pentru nerespectarea marcajului linie continuă, potrivit Codului Rutier 2023, sancțiunea este între 990 lei și 1.320 lei. În plus, permisul va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

Ce sunt obligați șoferii să facă atunci când întâlnesc o stație de tramvai

Stațiile de tramvai sunt de două feluri:

  • cu refugiu;
  • fără refugiu.

În cazul stației de tramvai cu refugiu, situația este cât se poate de clară. Toate autovehiculele, cu excepția celor de transport public sau de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.) sunt obligate să ocolească această stație. Practic, nu au dreptul să circule pe banda pentru tramvai când trec prin dreptul acestei stații.

Dar, în cazul stațiilor fără refugiu, șoferii pot trece prin zona acestora fără să le ocolească. Însă, atunci când tramvaiul este oprit, toți conducătorii auto sunt obligați să aștepte coborârea și urcarea călătorilor. Și nu își pot continua deplasarea decât după ce tramvaiul a închis ușile și s-a pus în mișcare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide