2024: Este valabilă Inspecția Tehnică Periodică în ultima zi? Ce pățești dacă ești prins cu ITP expirat

Autor: Radu Țuțulan 09 feb. 2024 Știri auto
2024: Este valabilă Inspecția Tehnică Periodică în ultima zi? Ce pățești dacă ești prins cu ITP expirat

Valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice (ITP) variază de la 1 la 3 ani, în funcție de vechimea autovehiculului. Iată însă ce pățește un șofer prins cu ITP expirat de 15 zile.

La un interval de cel mult 3 ani, șoferii trebuie să facă Inspecția Tehnică Periodică a mașinii. Însă acest interval scade, pe măsură ce vechimea mașinii crește.

Iar sancțiunile pentru cei care sunt prinși cu ITP expirat sunt drastice.

Ce valabilitate are Inspecția Tehnică Periodică?

Conform legii, mașinile noi nu trebuie să facă inspecția tehnică decât după 3 ani de la data înmatriculării. Dar, după ce au trecut de primul ITP, următorul va trebui făcut mai repede.

La mașinile care au peste 3 ani de la data primei înmatriculări, dar mai puțin de 12 de când se află în circulație, ITP are o valabilitate de 2 ani.

Iar la vehiculele care au peste 12 ani, ITP este valabil doar 12 luni. Deci, trebuie refăcut anual.

Valabilitatea ITP este trecută pe talon sub forma ZI-LUNĂ-AN. De exemplu: 30.01.2024, ceea ce înseamnă că inspecția este valabilă până la acea dată, inclusiv în ziua specificată pe certificatul de înmatriculare.

Mașinile cu ITP expirat, radiate automat din circulație

Ministerul de Interne a propus un proiect de schimbare a legii, astfel încât mașinile cu ITP expirat de mai mult timp să fie automat radiate din circulație.

Conform proiectului de modificare a legii, „suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine […] la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică”.

Mai exact, mașinile a căror inspecție tehnică periodică a expirat de peste 3 ani, vor fi radiate automat din circulație.

Radierea din evidență a unui vehicul se face, din oficiu, de către autoritatea care a efectuat înmatricularea […] în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului […] a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani”, se precizează în proiectul elaborat de Ministerul de Interne.

Ce se întâmplă dacă ești prins cu ITP expirat?

Cei care uită să refacă Inspecția Tehnică Periodică sau o amână și circulă cu ITP expirat, riscă să fie amendați de două ori.

Pentru că, în prezent, legea stabilește că se suspendă automat înmatricularea unei mașini când îi expiră inspecția tehnică.

Ceea ce înseamnă că, din acel moment, șoferul conducere o mașină neînmatriculată. Astfel, în momentul în care ești prins cu ITP expirat, riști să primești nu una, ci două amenzi.

Prima pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil: între 1.485 lei şi 3.300 lei. Iar cea de-a doua pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată: 3.300 lei.

Astfel, dacă ești prins cu ITP expirat de 15 zile, amenda totală poate ajunge la 6.600 lei. În plus, se suspendă pe loc dreptul de circulație pentru respectivul autovehicul. Iar talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașini vor fi reținute de poliție.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide