2024: Sancțiune trecere pe galben la semafor. Există o singură situație în care scapi de amendă!

Autor: Radu Țuțulan 25 feb. 2024 Știri auto
2024: Sancțiune trecere pe galben la semafor. Există o singură situație în care scapi de amendă!

Toți șoferii ar trebui să știe că este interzis să treci pe galben la semafor, iar poliția te poate sancționa pentru această abatere. Însă, există o singură situație în care scapi de amendă.

Sunt șoferi care consideră că atunci când se pune galben la semafor, e cazul să accelereze pentru a nu prinde roșu.

Dar, aceștia riscă să fie sancționați, pentru că legea interzice traversarea unei intersecții inclusiv când semaforul e „galben”.

Care este istoria semaforului rutier

Primul semafor a fost inventat de J. P. Knight, un inginer de material rulant din Nottingham, Marea Britanie. Acesta indica doar două culori, roşu şi verde, fiind operat manual de către un polițist.

Dar, odată cu apariția motorului cu combustie internă, semafoarele s-au modernizat. Lester Wire, un polițist din Salt Lake City, America, a dezvoltat primul semafor electric în 1912, care avea tot două culori.

Primul semafor care a inclus semnalul galben a fost creat de William Potts din Chicago, în 1920. Ulterior, acestea s-au răspândit în toată America și apoi în toată lumea.

Ce obligație au șoferii la întâlnirea unui semafor

În general, semafoarele sunt instalate în intersecții, pentru a stabili ordinea de trecere a autovehiculelor. Dar putem întâlni semafoare și la trecerile de pietoni sau în zonele unde se execută lucrări.

Conform legii, ordinea de trecere într-o intersecție este stabilită, în această ordine:

 1. Semnalele polițistului;
 2. Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
 3. Semnalele luminoase ale semaforului;
 4. Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
 5. Indicatoarele rutiere;
 6. Marcajele rutiere;
 7. Regulile de circulație (prioritate de dreapta, de exemplu).
Așadar, dacă în intersecție nu se află un polițist și nici nu ne intersectăm cu o mașină de intervenție, atunci trebuie să respectăm culoarea semaforului.

Astfel, semnalul luminos indicat de semafor semnifică:

 • verde = ai drept de trecere
 • roșu = nu ai drept de trecere
 • galben = ești obligat să oprești.

Sancțiuni pentru trecerea pe „roșu” la semafor

Conform legii, atunci când semaforul indică roșu, nu ai drept de trecere.

La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecției, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părții carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, stabilește Art. 83, alin. (2),  din legea circulației.

Șoferii care trec pe roșu își pun viața în pericol, dar și pe a celorlalți participanți la trafic.

Sancțiunea pentru trecere pe roșu este de 4-5 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 30 de zile. Ceea ce înseamnă că amenda poate ajunge la 825 de lei.

2024: Sancțiune trecere pe galben la semafor

Nu doar trecerea pe culoarea roșie a semaforului se sancționează, ci și trecerea pe galben.

Când semnalul galben apare după semnalul verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecție nu trebuie să treacă de locurile prevăzute în Art. 83 alin. (2), cu excepția situației în care, la apariția semnalului, se află atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiții de siguranță”, stabilește Art. 84 alin. (1) din legea 195/2002.

Astfel, pentru trecere pe galben la semafor sancțiunea este de 2-3 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o amendă între 330 lei și 495 de lei.

Singura situație în care se poate trece pe galben la semafor e atunci când mașina nu poate fi oprită în siguranță.

Ce faci când e galben intermitent la semafor?

În momentul în care semaforul este galben intermitent, se aplică următoarele reguli:

 • se permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc
 • aceeaşi semnificaţie o are şi semnalul galben intermitent al unei lămpi instalate într-un loc periculos.

Așadar, atunci când întâlnim galben intermitent, trebuie să respectăm indicatoarele și marcajele rutiere din acea intersecție. Iar când acestea nu există, se aplică regula de acordare a priorității.

Cine are prioritate de trecere într-o intersecție

Prioritatea de trecere într-o intersecție este stabilită prin indicatoare. În general, unul dintre drumuri va avea prioritate, iar celălalt „Cedează trecerea” sau „Stop”.

De asemenea, pot exista indicatoare prin care se precizează care este drumul cu prioritate.

În cazul în care intersecția nu are niciun indicator care să stabilească ordinea de trecere, atunci se aplică regula de prioritate de dreapta.

Ceea ce înseamnă că, indiferent din ce direcție circulă, toți șoferii vor acorda prioritate vehiculelor care de pe drumul din dreapta. Și, la rândul lor, vor avea prioritate de trecere față de cei care circulă pe drumul din stânga.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide