Cine cedează dacă ambii șoferi au prioritate pe un drum îngust? Regula pe care puțini șoferi o cunosc

Autor: Radu Țuțulan 06 dec. 2023 Știri auto
Cine cedează dacă ambii șoferi au prioritate pe un drum îngust? Regula pe care puțini șoferi o cunosc

Se poate întâmpla să te intersectezi cu un alt autovehicul, iar din cauza mașinilor parcate să nu fie loc să treceți unul pe lângă altul. Cine ar trebui să dea cu spatele într-o astfel de situație și care e regula de care e bine să țineți cont?

Numărul tot mai mare de mașini face ca străzile orașelor să fie sufocate. Și nu e vorba doar de traficul de la orele de vârf, când oamenii pleacă la muncă sau se întorc acasă.

O problemă o reprezintă mașinile parcate, uneori, pe ambele părți ale drumului. Mai ales dacă șoseaua nu are decât o singură bandă de circulație pe fiecare sens de mers. Ce faci dacă te intersectezi, pe un astfel de drum, cu un alt șofer?

În ce condiții ești obligat să dai cu spatele?

Regulile de circulație au rolul de a preveni producerea de accidente și a fluidiza traficul. Asta e valabil și pentru situația în care te intersectezi cu un alt șofer pe un drum îngust.

Cât timp nu există un indicator rutier care să stabilească prioritatea de trecere, prioritatea este dată de gabaritul vehiculului.

Pe drumurile publice înguste, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse este imposibilă, conducătorul unui vehicul trebuie să dea cu spatele atunci când:

  • întâlnește un ansamblu de vehicule
  • întâlnește un vehicul greu
  • întâlnește un vehicul care efectuează transport public de persoane.

Cine cedează dacă ambii șoferi au prioritate?

Atunci când cu un microbuz sau autobuz se intersectează cu un vehicul de transport mărfuri, prioritate are vehiculul de transport persoane. Ceea ce înseamnă că șoferul mașinii de marfă trebuie să manevreze cu spatele.

În cazul vehiculelor de aceeaşi categorie, obligaţia de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care urcă, cu excepţia cazului când este mai uşor şi există condiţii pentru conducătorul care coboară să execute această manevră, mai ales atunci când se află aproape de un refugiu”, se precizează în Art. 127 (2) din Regulamentul de aplicare a Legii 195/2002.

Așadar, atunci când se intersectează două autoturisme, este indicat să dea cu spatele vehiculul aflat cel mai aproape de un refugiu. Sau de un loc unde poate intra pentru a-i face loc celuilalt să treacă.

În general, pe străzile din orașe, această situație este la mica înțelegere. Iar șoferul mai experimentat va fi cel care, de obicei, va executa manevra de mers cu spatele. Sau cel care e mai aproape de intrarea pe stradă sau de un loc de parcare.

Conform legii, șoferii nu au voie să circule cu spatele decât pe o distanță de maximum 50 de metri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide