5 gesturi simple care te pot lăsa imediat fără permisul de conducere

Autor: David Andrei 20 apr. 2021 Știri auto

Nu e deloc simplu să obții permisul de conducere. Dar este extrem de ușor să scapi de el. Iată 5 gesturi simple care te pot lăsa imediat fără dreptul de a conduce pe drumurile publice.

GALERIE FOTO

Permisul de conducere se poate suspenda pentru o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile, în funcție de gravitatea faptei constatate de polițistul rutier.

  1. Depășești viteza legală cu peste 50 km/h

Depășirea limitei de viteză maxime admise cu mai mult de 50 km/h pe un sector de drum atrage după sine suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Viteza trebuie să fie constatată cu mijloace omologate și verificate metrologic.

Această măsură este însoțită și de o amendă din clasa a V-a de sancțiuni, între 9 și 20 de puncte-amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei.

  1. Nu acorzi prioritate pietonilor sau vehiculelor

Dacă ar fi polițiști la fiecare trecere de pietoni, probabil că mii de șoferi ar rămâne zilnic fără permis. Puțini sunt conducătorii auto care reduc viteza în zona trecerilor de pietoni. Dar aceștia nu sunt conștienți de pericolul la care îi expun pe cei care circulă pe jos.

În plus, o simplă neacordare de prioritate, chiar dacă nu este soldată cu un accident, îi lasă pietoni pe șoferii neatenți. Permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 30 de zile.

Consumul de alcool te lasă fără permisul de conducere pentru 90 de zile

  1. Bei alcool înainte de a urca la volan

Permisul de conducere se suspendă indiferent de valoarea alcoolemiei indicată de aparatul etilotest. O alcoolemie de până la 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat atrage după sine suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 90 de zile.

Depistarea unei alcoolemii egale sau mai mare de 0,40 m/litru alcool pur în aerul expirat reprezintă o infracțiune și este urmată de deschiderea unui dosar penal.

  1. Nu oprești la trecerea la nivel cu calea ferată

Tot 90 de zile va fi suspendată exercitarea dreptului de a conduce în cazul în care conducătorul auto nu va opri la trecerea la nivel cu calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte sau în curs de coborâre.

Măsura se aplică și atunci când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore în funcțiune.

  1. Treci pe roșu

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 195/2002, este suficient să pătrunzi pe culoarea roșie a semaforului în intersecție pentru a rămâne fără permis. 30 de zile nu vei avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Șoferul contravenient va plăti și o amendă cuprinsă în clasa a III-a de sancțiuni, adică între 870 și 1.160 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide