BMW testează SimTD, sistemul de comunicare între vehicule

Autor: Tudor Rus 05 oct. 2012 Știri auto

O flotă de 20 de maşini şi 10 motociclete BMW va participa la unul dintre cele mai mari teste operaţionale din lume, organizat pentru a oferi cercetătorilor date despre funcţionarea sistemului simTD. Pentru a recrea cu exactitate condiţiile reale, testul se va desfăşura atât pe porţiuni de autostradă cât şi pe sectoare urbane de drum.

Fiind deja clasificată ca tehnologia a viitorului, sistemul car-to-x-communication permite comunicarea mai multor autovehicule aflate în cadrul aceleiaşi reţele, LAN sau de telefonie mobilă. Acesta permite un schimb direct de date între vehiculele din întreaga infrastructură, şoferii beneficiind astfel de informaţii precise în timp real asupra condiţiilor de drum, blocajelor din trafic sau a funcţionării sistemului de semaforizare. simTD vine de la Safe Intelligent Mobility – Testing Ground Germany şi aşa cum o sugerează denumirea, sistemul se concetrează pe conceptul de condus inteligent care favorizează folosirea eficientă a energiei şi creşterea nivelului de siguranţă prin anticiparea a ceea ce se află „în faţă”

Platfoma depinde în totalitate de reţelele wireless LAN sau de telefonie mobilă de mare viteză, iar sistemul este conceput cu un protocol care permite comunicarea în timp real între vehicule fără riscul apariţiei de interferenţe. Mai mult, în preocuparea pentru toate tipurile de vehicule participante la trafic, BMW implementează tehnologia ConnectedDrive şi pe motociclete, sub denumirea BMW Motorrad ConnectedDrive. Astfel, toţi participanţii la trafic vor putea beneficia de informaţii exacte cu privire la condiţiile meteo ca ceaţa şi ploaia sau starea drumurilor în general.

Pe lângă capacitatea sistemului de a anticipa şi implicit preveni evenimentele neplăcute în vederea fluidizării traficului, guvernul german a sprijinit proiectul şi datorită potenţialului mare pe care îl promite în materie de managementul traficului. Cu proiecte de optimizare a traficului deja demarate în zona urbană a Frankfurtului, testarea sistemului simTD se mulează perfect pe nevoile urbane actuale, precum reducerea ambuteiajelor, a timpului de aşteptare la semafor sau a emisiilor de CO2.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide