Când încep lucrările la metroul din Cluj! Anunțul făcut de Emil Boc

Autor: Radu Țuțulan 26 iul. 2023 Știri auto

Emil Boc a anunțat când încep lucrările la metroul din Cluj, prima linie de transport public subteran care va fi construită în afara Bucureștiului.

Edilul municipiului Cluj Napoca a semnat ordinul de începere a lucrărilor la metrou. Constructorul are șase luni la dispoziție pentru a realiza proiectarea.

”Ordinul de începere a lucrărilor este 1 septembrie, conform solicitării adresate de către constructori, ei ne-au solicitat pentru a putea pregăti demararea lucrărilor pentru că este un proiect de mare anvergură, ne-au solicitat să emitem ordinul de începere cu data de 1 septembrie”, a anunțat Emil Boc, citat de News.ro.

Metroul din Cluj ar urma să fie gata în 8 ani, cu 12 luni pentru etapa de proiectare și 7 ani pentru execuție. Constructor este Asocierea Gulermak (Turcia) – Alstom – Arcada.

Cât costă metroul din Cluj

Contractul de construire a metroului din Cluj a fost semnat în primăvara acestui an. Valoarea totală, estimată de autoritățile locale, depășește 9 miliarde de lei, fără TVA. Din această sumă, aproximativ 8,6 miliarde reprezintă costul execuției propriu-zise, restul banilor fiind alocați pentru proiectare, monitorizare, studii de teren, expertizare tehnică, documentații tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor, verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, proiect tehnic și detalii de execuție și asistență tehnică.

Câte stații va avea metroul din Cluj

Metroul din Cluj-Napoca va avea 19 de stații care se întind pe o distanță de 21 de kilometri și vor face legătură între vestul și estul orașului. Traseul pornește din zona localității Florești, în zona centrală se bifurcă și o linie ajunge în nord-estul orașului iar cealaltă în sud-est.

„Construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane în tehnologie șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri/oră și sens (40 trenuri/oră și sens) și un depou suprateran. Cluj Napoca este al doilea oraș din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulație pe DN 1 Floreşti – Cluj Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – București (șosea cu 6 benzi)”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Deși trenurile metroului din Cluj-Napoca vor circula des, la intervale de un minut și jumătate, acestea sunt mai scurte față de cele din București. Fiecare garnitură de metrou va fi formată din 3 vagoane cu o lungime totală de 51 m (față de 112m, cât au cele din București) și o capacitate maximă de 540 de călători.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Captură video: Emil Boc / Facebook


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide