Ce trebuie să facă șoferii când întâlnesc o ambulanță în misiune? Legea va fi modificată

Autor: Radu Țuțulan 10 dec. 2023 Știri auto
Ce trebuie să facă șoferii când întâlnesc o ambulanță în misiune? Legea va fi modificată

În funcție de culoarea pe care o au girofarurile, conducătorii auto trebuie să oprească, să acorde prioritate sau doar să fie atenți la respectivul vehicul. Iată ce trebuie să facă șoferii când întâlnesc o ambulanță în misiune.

Codul Rutier din România obligă șoferii să oprească și să acorde prioritate vehiculelor MAI aflate în misiune. Pentru a semnaliza urgența, aceste vehicule folosesc o serie de semnale acustice și vizuale.

Astfel, atunci când șoferii întâlnesc o mașină de poliție, care are girofaruri de culoare roșu-albastru și sirena pornită, sunt obligați să oprească. Obligația nu se aplică, însă, în cazul ambulanțelor, care au doar girofar albastru.

Ce culori poate avea un girofar

Potrivit Codului Rutier, semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule.

În general, acestea sunt de culoare roșie, albastră sau galbenă.

Ce obligații au șoferii, în funcție de culoarea girofarului:

  • lumina roșie obligă șoferii să oprească
  • lumina albastră obligă șoferii să acorde prioritate de trecere
  • lumina galbenă obligă șoferii să circule cu atenție.

Care sunt obligațiile șoferilor, în funcție de culoarea girofarului

Girofar roșu vom întâlni doar pe mașinile de Poliție și Pompieri. Ceea ce înseamnă, conform legii, că doar la întâlnirea acestor vehicule șoferii sunt obligați să oprească. Dar numai dacă semnalele luminoase sau acustice sunt în funcțiune, deci vehiculul se află în misiune.

Girofar albastru au, în afară de mașinile Poliției, cele de Jandarmerie, ANAF, SRI, SPP, Ambulanțele și vehiculele care transportă deținuți. De asemenea, mașinile de serviciu ale procurorilor pot fi dotate cu aceste tipuri de semnale luminoase. Aceste vehicule au prioritate de trecere, dar șoferii nu sunt obligați să oprească.

Iar în cazul vehiculelor cu gabarit depășit sau care transportă substanțe periculoase, putem întâlni girofar de culoare galbenă. În acest caz, conducătorii auto trebuie să circule cu atenție.

Ce trebuie să facă șoferii când întâlnesc o ambulanță în misiune?

În prezent, șoferii trebuie să acorde prioritate de trecere ambulanțelor aflate în misiune. Însă, nu sunt obligați să oprească, așa cum e în cazul mașinilor de poliție sau pompieri.

Senatul analizează, în prezent, un proiect de lege, care va obliga șoferii să oprească atunci când întâlnesc o ambulanță în misiune.

Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului […] la trecerea autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanță care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore”, se precizează în proiectul de de modificare a legii.

Deocamdată, această propunere se află în analiză, iar dacă senatorii vor decide aprobarea, Camera Deputaților va decide dacă vor modifica astfel Codul Rutier. Și abia după ce va fi promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial, va deveni obligatorie pentru toți șoferii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide