România va produce obuziere mobile avansate! Ce companii vor fabrica aceste vehicule

Autor: Radu Țuțulan 01 dec. 2023 Știri auto

România va avea un centru de excelență în producerea de artilerie și va fabrica obuziere mobile avansate, la standarde NATO și UE.

Israelienii de la Elbit Systems și Romarm au anunțat încheierea unui acord de cooperare. Cele două companii vor înființa Centrul Român de Artilerie.

Totodată, va începe și producția unor vehicule de luptă moderne. Acestea vor putea intra în dotarea armatei române, dar vor fi exportate și partenerilor din regiune.

România va produce obuziere mobile avansate

Acordul de cooperare între Romarm și Elbit Systems include producția de obuziere mobile avansate ATMOS.

Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România. Acordul de cooperare include producția de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155 mm ATMOS, inclusiv transferul de know-how pentru fabricare, producție și integrare cu obuzierele ATMOS”, se precizează în comunicatul comun al celor două companii, publicat de G4media.ro.

Ce companii vor produce obuzierele mobile avansate?

ROMARM și Uzina Automecanica Moreni (UAM) vor avea rolul de integratori de sistem pentru mai mult de 50% din totalul lucrărilor. Uzina de la Moreni va servi, de asemenea, ca furnizor local pe termen lung pentru suportul și întreținerea obuzierelor ATMOS.

Astfel, se creează premisele pentru crearea unui „Centru de tehnologii avansate pentru mobilitate”, în special pentru produsele de apărare”, arată compania.

Acest parteneriat este menit să răspundă cererilor tot mai numeroase pentru obuzierele de 155 mm ce vin din partea Armatei Române și a altor țari NATO și UE.

Cine sunt israelienii de la Elbit Systems

Elbit Systems este o companie de apărare high-tech. Aceasta e specializată, printre altele și în sisteme terestre și de armament. Ceea ce include proiectarea, dezvoltarea, fabricarea și integrarea Sistemelor de Tunuri de Artilerie Howitzer sau a Sistemelor Mortar. De asemenea, dezvoltă vehicule de luptă fără echipaj și muniții de precizie.

Elbit Systems, lider mondial în sisteme de tunuri de artilerie și turele grele, și-a dovedit modelul de afaceri prin implicarea de peste 25 de ani pe piața românească. Soluția noastră de luptă poate fi dezvoltată în continuare de Romarm prin capacitățile de producție ale UAM și poate transforma România în centru de producție de artilerie pentru întreaga regiune”, spune Udi Vered, General Manager, Elbit Systems Land.

Elbit Systems activează în România de peste 27 de ani, unde deține două companii locale. ELMET este cel mai mare exportator de apărare din România, iar Simultec oferă servicii de Antrenament și Simulatoare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Elbit Systems / Facebook


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide