Cum poți cumpăra mașină la mâna a doua, în rate. Cât plătești pe lună pentru o Skoda Octavia 

Autor: Radu Țuțulan 14 aug. 2023 Știri auto

Piața auto se adaptează permanent cererii clienților, astfel că există numeroase oferte și pentru cei care vor să-și cumpere mașină la mâna a doua, în rate. Iar costurile lunare sunt calculate în funcție de avansul plătit.

Peste 600.000 de tranzacții cu mașini la mâna a doua au fost realizate în 2022, iar așteptările sunt ca anul acesta să fie încheiate și mai multe vânzări și cumpărări auto.

Mulți, preferă să cumpere mașini second hand pentru că nu au suficienți bani de una nouă, dar sunt destul de multe cazuri în care nici pentru un autoturism la mâna a doua nu au toți banii necesari.

Cum poți cumpăra mașină la mâna a doua în rate

Majoritatea dealerilor auto oferă, în prezent, posibilitatea de a cumpăra mașină la mâna a doua în rate. Iar cele trei variante sunt credit auto, credit de nevoi personale sau leasing.

Leasingul auto este un fel de închiriere a mașinii. Practic, o societate de leasing cumpără autoturismul, iar utilizatorul acesteia plătește o rată lunară, pentru perioadă de timp stabilită prin contract.

Asta înseamnă că proprietarul mașinii este societatea de leasing, iar utilizatorul are doar drept de folosință.

La finalul contractului, însă, clientul are dreptul să cumpere acea mașină la mâna a doua prin plata unei valori reziduale.

Avansul minim în cazul leasingului auto este de 20%, iar rambursarea anticipată nu se poate face mai devreme de 12 luni.

Ce este creditul auto pentru mașină la mâna a doua

Creditul auto este diferit de leasing prin faptul că proprietarul mașinii este chiar cel care achită rata. Cumpărătorul se împrumută de banii necesari și restituie apoi lunar suma. Dar, la aceasta se poate adăuga o dobândă fixă sau variabilă.

Majoritatea băncilor sau instituțiile financiare (IFN) care acordă acest tip de credite impun, proprietarului încheierea unei asigurări CASCO pentru mașină.

Valoarea creditului acordat se face în funcție de venituri și se ține cont de gradul de îndatorare.

Avansul minim care trebuie achitat poate ajunge la 20% din valoarea mașinii. Dar, cu cât este mai mare, cu atât se reduce suma care trebuie împrumutată și, evident, valoarea dobânzii.

Avantajul creditului de nevoi personale

Acest credit e similar cu cel auto, numai că instituția care împrumută banii nu va cere încheierea unei polițe CASCO și nici ipotecă auto. Iar dacă acea mașină la mâna a doua este prea vec

În schimb, beneficiarul va trebui să îndeplinească o serie de condiții. Printre acestea, de exemplu, să aibă cel puțin un an în câmpul muncii și minimum trei luni la actualul angajator.

La aceste credite, dobânda este variabilă, iar sumele care pot fi împrumutate au un plafon de regulă mai mic decât la cele auto sau de leasing.

Cum obții un credit pentru mașină la mâna a doua

Ce mai simplă variantă este direct la dealerul auto. Acesta fie are deja un contract cu o instituție financiară, fie cu o bancă ce poate acorda credit.

De cele mai multe ori, discuția cu cel care vinde mașina exact din acest punct pleacă: de câți bani dispuneți, ca să vă spun ce vă pot oferi.

Iar în funcție de bugetul actual și posibilitățile de creditare, va prezenta mașini mai noi sau mai vechi, mai dotate sau mai simple.

O altă variantă este să mergeți direct la bancă sau la IFN. Astfel, puteți afla care suma maximă pe care o puteți împrumuta. Dar și dacă aveți venituri suficiente pentru a fi considerat vandabil.

Cât e rata lunară pentru o mașină la mâna a doua

Ratele se stabilesc în funcție de avansul plătit și de perioada pe care se întinde creditul. De exemplu, am calculat cu aproximație cât ar trebui să plătească lunar un român pentru o Skoda Octavia.

Am ales un model din 2016, 2 litri, diesel, importat din Germania, care costă 13.950 euro.

Presupunem că avem doar 3.000 euro, ceea ce reprezintă puțin peste 20% din valoarea mașinii. Dar, putem folosi banii ca avans pentru un credit.

Astfel, un credit auto sau de nevoi personale, pentru o perioadă de 5 ani, cu dobândă de 10%, înseamnă o rată lunară de aproximativ 233 de euro (1.165 lei)

Dacă apelăm la un IFN, atunci dobânda se apropie de 40%, iar rata lunară va fi de 410 euro (2.050 lei). Așadar, pentru împrumutul bancar vor restitui 14.000 de euro, în timp ce la IFN va trebui să restituim 24.600 euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide