Dacia Sandero, mai scumpă în România decât în Germania, Spania, Italia sau Franța. De ce?

Autor: Radu Țuțulan 03 aug. 2023 Știri auto

Dacia Sandero, modelul fabricat la Mioveni și devenit unul dintre cele mai bine vândute din Europa în prima jumătate a anului 2023, este mai scumpă în România decât în Germania, Spania, Italia sau Franța, fiind diferențe și de aproape 3.000 de euro.

Deși este produsă în România, sub un brand românesc, fiind mașina de zi-cu-zi a milioane de români, Dacia a ajuns să se vândă în țara noastră mai scump decât în state cu o putere de cumpărare mult mai mare, precum Germania, Spania, Italia sau Franța. Atât Duster este mai scump în România decât în Germania, cât și Sandero. Iar diferența de preț este mare.

Cât costă Dacia Sandero în Germania și Franța

Cea mai ieftină variantă Dacia Sandero, numită Essential, are un preț de pornire de 11.300 de euro în Germania. Nemții beneficiază pentru această variantă de un motor pe benzină de 1L, care dezvoltă 65CP, un cuplu de 95 Nm și transmisie manuală în 5 trepte.

Ca dotări, modelul are, printre altele, geamuri electrice față, ABS, AEBS, E-Call: Apel automat de urgență, Airbag-uri frontale, ESP, compresor 12 V și etanșant pentru anvelope.

O altă versiune de echipare comercializată în Germania este Sandero Expression, echipat cu un motor pe benzină de 0.9L turbo ce oferă 90 CP și un cuplu de 135 Nm. Această variantă are un preț de pornire de 13.950 Euro

Aceeași versiune Essential, de la Dacia Sandero, se comercializează și în Franța, cu un preț de bază de 11.990 Euro. În cazul variantei Expression, prețul de pornire este de 13.600 de euro, fiind oferită însă aceeași motorizare ca la versiunea Essential. Doar dotările sunt ceva mai multe.

Cât costă Dacia Sandero în Spania și Italia?

În Spania, varianta de bază a Dacia Sandero este tot Essential, dar acesta e dotat cu motorul de 1L benzină, care dezvoltă 90 CP și un cuplu de 160 Nm. Dotările sunt aproximativ aceleași ca cele ale ”fratelui” din Germania.

Prețul de bază al acestei versiuni pornește de la 13.190 de euro.

Dar, pentru un cost de puțin peste 14.000 de euro, spaniolii pot cumpăra o versiune mai dotată, Expression, care deși are același motor, are mai multe opțiuni de securitate și asistență, inclusiv un display LCD.

În Italia, varianta Essential costă de la 12.500 de euro în sus și oferă micuțul motor de 65 de cai putere și un cuplu de 95 Nm. Iar modelul Sandero Expression se comercializează de la prețul de 13.550 euro, cu aceeași motorizare de bază.

Cât costă Dacia Sandero în România

Din păcate, românii nu au de ales. La noi se vinde în acest moment doar varianta Expression de la Dacia Sandero, care dispune de un motor TCe de 0.9L și 90 CP, cu un cuplu de 160 Nm.

Prețul acestei versiuni este de 14.100 de euro.

Oferă, la fel ca variantele similare din Franța, Germania, Spania sau Italia, gemuri electrice față-spate, oglinzi ajustabile electric, display LCD, comenzi pe volan, aer condiționat, și altele.

De ce e mai scump Sandero în România

În primul rând, lipsa unei variante Essential, pe care o regăsim în Franța, Spania, Italia sau Germania, face ca prețul de pornire al Daciei Sandero să fie, din start, unul mai mare în România. Dar, e adevărat, are mai multe dotări și un motor mai puternic.

Dacă ne raportăm la ”cel mai mic preț” cu care se comercializează, fără să ținem cont de motorizare și opțiuni, atunci constatăm că în Germania Dacia Sandero este cu aproape 3.000 de euro mai ieftină decât în România. Iar în Italia și Franța, șoferii dau cu aproximativ 1.500-2.000 de euro mai puțin. Iar spaniolii cumpără Sandero cu aproape 1.000 de euro mai ieftin decât românii.

Dacă analizăm însă varianta Expression, similară ca motorizare și dotări, atunci diferențele nu mai sunt așa de mari.

Un alt motiv pentru care varianta de bază oferită de Dacia pentru Sandero e mai scumpă decât în oricare alt stat UE ar putea fi Programul Rabla, prin care românii pot beneficia de un discount important. De exemplu, Sandero Stepway Expression, care are un preț de pornire de 15.500 de euro, prin Programul Rabla 2023 poate fi achiziționat cu 11.490 de euro (TVA inclus).

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide