Este legal să bei energizant la volan? Rezultatul DrugTest-ului după o doză

Autor: Radu Țuțulan 01 apr. 2024 Știri auto

În România a fost interzis, recent, comercializarea de băuturi energizante către minori, din cauza efectelor adverse periculoase. Dar, este legal să bei energizant când conduci o mașină?

Băuturile energizante sunt considerate toate lichidele care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Aceste băuturi sunt considerate periculoase și pot chiar provoca decesul unui copil, în anumite condiții. De aceea, a fost interzisă prin lege comercializarea energizantelor către minori.

Este legal să bei energizant când conduci o mașină?

Legea nu prevede, însă, interdicții în ceea ce privește achiziția sau consumul acestor băuturi energizante de către adulți.

Astfel, este legal să bei energizant când conduci o mașină. Dar, atenție foarte mare la cantitate!

Pentru că unele substanțe din băuturile energizante, consumate în cantități mari, pot genera un rezultat pozitiv la testele antidrog ale Poliției.

Ce rezultat iese la drugtest după o singură doză de energizant

Un experiment realizat de fostul polițist rutier Tavi Perțea arată ce rezultat iese la drugtest după o singură doză de energizant.

Într-un clip postat pe canalul său de YouTube, acesta arată ce se întâmplă dacă bei 250 ml de băutură energizantă.

În urmă cu mai mulți ani, am oprit un șofer, mi-a spus că a băut 4 energizante într-un interval de 12 ore. La testul rapid a ieșit pozitiv, dar la analizeze de sânge a rezultat că nu consumase substanțe interzise. Deci, a fost un rezultat fals-pozitiv, cel mai probabil din cauza energizantelor”, a explicat Tavi Perțea ce l-a determinat să efectueze acest experiment.

După ce a consumat o doză de energizant, a așteptat 5 minute și a efectuat un test rapid anti-drog.

Pot să vă spun că sunt negativ la toate substanțele, inclusiv la testul de control. […] Deci, se pare că de la un energizant nu ieșim pozitiv la drugtest. Dar e posibil dacă bem 4 sau 5 să ieșim fals-pozitiv”, a concluzionat polițistul.

VIDEO

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com, Captura video Tavi Pertea - Youtube / ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide