Este legal să circuli cu o copie a talonului auto? Ce se întâmplă dacă nu prezinți niciun document

Autor: Radu Țuțulan 18 apr. 2024 Știri auto
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto? Ce se întâmplă dacă nu prezinți niciun document

Legea din România stabilește că toți conducătorii auto și pasagerii sunt obligați să se legitimeze în cazul unui control în trafic. Dar, ce se întâmplă dacă un șofer prezintă o copie a talonului auto sau nu înmânează polițistului niciun document.

Din grabă sau neatenție, se poate întâmpla ca un șofer să uite acasă certificatul de înmatriculare al mașinii și documentele de identitate.

Sau, de teamă să nu le piardă, circulă cu o copie a talonului auto, în cazul în care e oprit în trafic. Dar, este legal?

Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?

Legea rutieră stabilește că toți conducătorii auto sunt obligați să prezinte mai multe documente polițiștilor, când sunt opriți în trafic.

Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Așadar, legea nu prevede opțiunea de „copie” sau „variantă electronică” în ceea ce privește talonul auto. Deci, toate aceste acte trebuie prezentate în original.

Singurul document obligatoriu, dar care nu trebuie prezentat în original este asigurarea RCA. Aceasta poate fi arătată polițiștilor și sub forma unei poze pe telefonul mobil.

Deci, șoferii care nu au asupra lor certificatul de înmatriculare sau dovada înlocuitoare, vor fi amendați.

Cât e amenda pentru lipsa talonului

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din aceeași lege a circulației.

Astfel, conform legii, șoferii care nu au asupra lor talonul mașinii riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 lei și 1.320 lei.

Aceeași amendă o vor plăti și șoferii care prezintă o copie a talonului sau a altor documente prevăzute de Art. 35 (2).

Ce se întâmplă dacă nu prezinți niciun document

În cazul în care conducătorul auto nu are niciun document asupra sa, polițistul care îl controlează are două variante.

Fie poate face o verificare în sistem, pe baza datelor oferite de conducătorul auto. Și astfel va vedea detalii referitoare la permisul auto, actul de identitate și vehiculul pe care acesta îl conduce.

Fie îl va conduce pe șofer la sediul poliției, pentru a fi efectuate aceste verificări.

În oricare dintre variante, conducătorul auto va fi amendat pentru că a circulat fără a avea asupra sa documentele obligatorii impuse prin lege.

De asemenea, pasagerii din vehicul au obligația de a prezenta un act de identitate la solicitarea polițiștilor. Iar dacă nu îl au sau nu vor să-l prezinte, se va proceda la fel ca în cazul șoferilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide