Hyundai a dezvăluit noi informații despre electricul Ioniq 6: baterie de 77,4 kWh și autonomie de peste 610 km

Autor: Mihai Morcovescu 14 iul. 2022 Știri auto

În urmă cu două săptămâni, coreenii de la Hyundai au dezvăluit cel de-al doilea model electric din gamă, Ioniq 6. Acum, producătorul asiatic a publicat o serie de noi informații despre automobilul lor cu emisii zero.

Astfel, aflăm că acesta folosește aceeași baterie de 77,4 kWh ca Ioniq 5, însă autonomia maximă va depăși 610 kilometri cu o singură încărcare. Asemenea lui Ioniq 5, noul Ioniq 6 va fi disponibil atât într-o versiune cu un motor electric și tracțiune spate, cât și într-o versiune cu două unități electrice și tracțiune integrală.

Trecând la cifre trebuie spus că versiunea entry-level Hyundai Ioniq 6 vine cu un motor electric amplasat posterior. Deși nu a fost dezvăluită puterea acestuia, coreenii spuneau nu demult că acesta va avea în jur de 218 CP. Ceea ce știm cu siguranță este faptul că motorul va fi alimentat de o baterie standard de 53 kWh.

La capitolul performanțe se așteaptă ca această versiune să aibă un consum de energie mai mic de 14 kWh/100 km. Valoarea este calculată conform procedurii de testare WLTP. Asta ar însemna că Ioniq 6 va fi unul dintre cele mai eficiente vehicule electrice de pe piață.

Vârful de gamă Hyundai Ioniq 6 oferă 325 CP și 605 Nm

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Clienții vor putea comanda și o variantă cu autonomie extinsă. Aceasta folosește, cum spuneam, un acumulator de 77,4 kWh, care îi va permite lui Ioniq 6 să parcurgă peste 610 kilometri cu un plin în același ciclu WLTP. Avem de-a face cu un plus de 100 de kilometri comparativ cu autonomia lui Ioniq 5, care utilizează aceeași baterie. Creșterea se datorează, între altele, unui coeficient aerodinamic foarte bun, de 0,21.

Această versiune este propulsată de două motoare electrice, care împreună livrează 325 CP și 605 Nm de cuplu. Cifrele oficiale indică o accelerație 0-100 km/h în 5,1 secunde pentru vârful de gamă. Este o valoare demnă de un model de performanță N, ceea ce poate însemna că Ioniq 6 va oferi în curând o astfel de versiune.

Arhitectura E-GMP la 800 V pe care „stă” Ioniq 6 permite o încărcare cu 350 kWh  la o stație de încărcare rapidă DC. Astfel, repriza de alimentare 10-80% va dura doar 18 minute. De asemenea, există o funcție de încărcare a vehiculului (V2L), care permite alimentarea dispozitivelor electrice de la bateria mașinii. Această funcție se regăsește și pe Ioniq 5.

Conform informațiilor oficiale, Ioniq 6 promite să ofere o experiență de condus mai sportivă comparativ cu Ioniq 5. Acest lucru se datorează noii funcții „EV Performance Tune-up”.

Sistemul îl ajută pe șofer să ajusteze direcția, puterea motorului electric, răspunsul pedalei de accelerație și suspensia. Odată ce mașina este setată după preferințele celui de la volan acesta poate salva configurația în modul Individual.

De asemenea, Ioniq 6 oferă și un sunet similar cu cel al unei nave spațiale, susțin coreenii. Sound-ul devine din ce în ce mai puternic pe măsură ce mașina accelerează.

Actualizări „over-the-air” și lumină ambientală cu 64 de culori

Trecând la interior regăsim un grup de instrumente digital și unul pentru sistemul de infotainment, ambele de 12 inchi. Acesta din urmă oferă compatibilitate Android Auto și Apple CarPlay, dar și cartografiere în timp real a autonomiei în funcție de nivelul actual al bateriei.

Noul Ioniq 6 este primul model Hyundai care oferă actualizări „over-the-air”. Astfel, se pot actualiza hărțile și se pot primi chiar update-uri de putere și de autonomie de la distanță.

Există lumină ambientală cu 64 de culori și șase teme predefinite. Noul sistem „Speed Sync Lighting” va schimba singur culorile și intensitatea luminii în funcție de viteza de deplasare. Opțional sunt oferite scaunele Relaxation Comfort Seats, care se pot înclina în poziție de odihnă, întocmai ca la Ioniq 5. Pentru a optimiza spațiul în cabină, aceste scaune sunt cu 30% mai subțiri comparativ cu cele dintr-un automobil convențional.

De asemenea, habitaclul este disponibil în patru combinații de culori. Este vorba despre gri închis cu gri deschis, verde-oliv închis cu gri deschis, negru cu maro deschis și integral negru. Clienții vor găsi țesături reciclate sau piele eco-procesată pentru tapițerie. Acestora li se alătură o căptușeală din țesătură bio și o mochetă realizată din plase de pescuit reciclate.

Mașina a primit un set de jante de 18 sau de 20 inch, acestea din urmă disponibile opțional. Ioniq 6 măsoară 4.855 mm în lungime, 1.880 mm în lățime și 1.495 mm în înălțime. În dreptul ampatamentului este trecută valoarea 2.950 mm.

Hyundai Ioniq 6 va intra în producție în al treilea trimestru din 2022 și va fi disponibil pe câteva piețe până la sfârșitul anului.

Sursa: Hyundai

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Hyundai


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide