E legal să montezi semne precum „Parcarea interzisă”, „Nu parcați” sau „Loc rezervat”? Ce spune legea

Autor: Radu Țuțulan 19 oct. 2023 Știri auto

În marile orașe sunt tot mai multe mașini, iar an de an crește parcul auto. Unii șoferi, disperați că nu au unde lăsa mașina seara, când se întorc acasă, ajung să țină un loc de parcare „rezervat” cu tomberonul, fără să știe că riscă să ajungă la închisoare.

București, Cluj, Timișoara, Craiova și chiar Iași sunt printre cele mai aglomerate orașe din România. Numărul mașinilor din aceste zone a crescut an de an, însă capacitatea parcărilor e aproape aceeași.

De exemplu, Bucureștiul se aproprie deja de 2 milioane de mașini, dar nu sunt amenajate decât aproximativ 250.000 de locuri de parcare. Astfel că foarte puțini pot închiria de la primărie un loc în care să lase mașina.

Din această cauză, unii șoferi au căutat metode alternative pentru a-și asigura locul de parcare.

Închisoare pentru un loc de parcare „rezervat” cu tomberonul

Prin spatele blocurilor sau chiar la stradă, putem observa în unele locuri cutii, lăzi, ghivece, pietre sau tomberoane. Aceasta sunt puse ori pe marginea drumului, ori pe trotuar și marchează un loc de parcare.

Practic, șoferii care pun aceste obstacole vor să împiedice ocuparea acelui spațiu de către o altă mașină. Ceea ce mulți nu știu, însă, e că poți ajunge la închisoare pentru un loc de parcare „rezervat” cu tomberonul.

Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, […] se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, stabilește Art. 339 (1) din Codul Penal.

Ceea ce înseamnă că și cei care pun afișe cu „Parcarea interzisă”, „Nu parcați”, „Loc rezervat” sau cu orice alt text similar, comit o infracțiune.

Parcarea în fața porții este interzisă

Și cei care parchează neregulamentar riscă să fie sancționați, nu doar cei care își „rezervă” locul pe domeniul public.

De exemplu, parcarea în fața porții este interzisă, dacă prin asta se blochează accesul în curte sau garaj.

În acest caz, pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 290 și 725 de lei și ridicarea mașinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide